Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση των εκλογών του 2023 που θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 21η Μαΐου. Η στιγμή της ψήφου πλησιάζει, με τους ψηφοφόρους να ετοιμάζονται να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

 Οι «πρωτάρηδες» ψηφοφόροι των εκλογών είναι δυο: οι 17άρηδες, που μαζί με χιλιάδες ακόμη νέους θα ψηφίσουν για πρώτη φορά, και οι Έλληνες του εξωτερικού, οι οποίοι θα ψηφίσουν με ειδικό τρόπο από τα εκλογικά κέντρα που καθορίστηκαν. Στον αντίποδα, ορισμένες κατηγορίες πολιτών εξαιρούνται από την υποχρέωση της ψήφου.

 Το βασικό βήμα που πρέπει να ακολουθήσουν όλοι οι πολίτες που θα σπεύσουν στην κάλπη είναι να ελέγξουν το πού ψηφίζουν μέσα από την ειδική εφαρμογή του Υπουργείου Εσωτερικών. Η διαδικασία αυτή αφορά ιδιαίτερα τους ετεροδημότες, που θα ψηφίσουν στην πόλη ή το χωριό απ' όπου κατάγονται. Για ορισμένες περιπτώσεις εργαζομένων, σημειώνεται, η νομοθεσία προβλέπει εκλογική άδεια έως τρεις ημέρες.

 Η διαδικασία της ψηφοφορίας δεν είναι σύνθετη, όμως ακολουθούνται ορισμένα βήματα. Όλες αυτές οι παράμετροι «κλείδωσαν» με την εγκύκλιο των εκλογών 2023 που εξέδωσε το Υπουργείο Εσωτερικών.

 Σε ό,τι αφορά τους σταυρούς, στην εγκύκλιο τονίζεται ότι κάθε ψηφοφόρος μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του υπέρ υποψηφίων, σημειώνοντας σταυρό παραπλεύρως του ονόματός τους στο ψηφοδέλτιο του συνδυασμού, ως ακολούθως:

 α) Στις εκλογικές περιφέρειες που εκλέγονται από ένας (1) μέχρι και τρεις (3) βουλευτές, έναν (1) σταυρό.

β) Στις εκλογικές περιφέρειες που εκλέγονται από τέσσερις (4) έως και επτά (7) βουλευτές, μέχρι δύο (2) σταυρούς.

γ) Στις εκλογικές περιφέρειες που εκλέγονται από οκτώ (8) έως και δώδεκα (12) βουλευτές, μέχρι τρεις (3) σταυρούς

δ) Στις εκλογικές περιφέρειες που εκλέγονται περισσότεροι από δεκατρείς (13) βουλευτές, μέχρι τέσσερις (4) σταυρούς.

Για την αποφυγή λαθών, η οδηγία που έχουν λάβει οι δικαστικοί αντιπρόσωποι είναι σε κάθε εκλογικό τμήμα να αναγράφεται ευκρινώς ο αριθμός των σταυρών προτίμησης που μπορούν να βάλουν οι εκλογείς.

 Στην ίδια εγκύκλιο περιλαμβάνεται πίνακας με τον αριθμό, μεταξύ άλλων, των σταυρών και των εδρών ανά εκλογική περιφέρεια: