Σημεία και… τέρατα προκύπτουν από την προανακριτική διαδικασία σχετικά με την υπόθεση διακίνησης κοκαΐνης, η οποία έφερε στην επιφάνεια το συγκλονιστικό σε μέγεθος φορτίο των 104 και πλέον κιλών, το οποίο η Δίωξη Ναρκωτικών Θεσσαλονίκης κατέσχεσε πριν από μερικές ημέρες. Ο 68χρονος «γιατρός» -εντός κι εκτός εισαγωγικών-, μιας και ο ποινικός και φερόμενος ως «εγκέφαλος» της σπείρας αποκαλούνταν με αυτό το προσωνύμιο, φέρεται να είχε στελεχώσει μία καλά οργανωμένη ομάδα, προκειμένου να κάνει τις δουλειές του. Οι Αρχές, σύμφωνα με το Thetoc.gr, έχουν ακούσει διάφορες ιστορίες για το πώς συνδέονται οι τουλάχιστον δέκα κατηγορούμενοι (εννιά εκ των οποίων έχουν προφυλακιστεί), ενώ αναμένονται νέα στοιχεία όταν και θα εκδοθούν στην Ελλάδα οι τέσσερις υπήκοοι Βόρειας Μακεδονίας, οι οποίοι φέρονται να έχουν εμπλακεί στην υπόθεση.

Οι ελληνικές αρχές, σε συνεργασία με τη Δίωξη Ναρκωτικών των ΗΠΑ (DEA Αθηνών), παρακολουθούσαν το συγκεκριμένο κύκλωμα, όπως και άλλες αντίστοιχες συμμορίες, τουλάχιστον τρία χρόνια. Κατά τη διάρκεια των απολογιών αλλά και της προανάκρισης, ο ένας εκ των συλληφθέντων, ένας 72χρονος άστεγος, ο οποίος όμως μίσθωνε την αποθήκη όπου θα φυλάσσονταν τα… βουνά της κοκαΐνης, αν και περιγράφεται ως άμεσος συνεργάτης του πρωτεργάτη της υπόθεσης, ισχυρίζεται πως ήρθε σε επαφή με δύο άτομα από τα Σκόπια, των οποίων τα ονόματα δεν γνωρίζει, που του πρότειναν να ανοίξει εταιρεία στο όνομά του για να εισάγουν και να εξάγουν πέλετ. Κάπου τότε φέρεται να γνώρισε και τον «εγκέφαλο», που του πρότεινε να μισθώσουν αποθήκη για τα… πέλετ.

Πάντως, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο 68χρονος είχε τονίσει πως διατηρούσε φιλική σχέση με τον 72χρονο άστεγο, καθώς ήταν αυτός που τον βοήθησε να μπει σε δουλειά, ενώ του παρείχε και στέγη.

Στην… παρέα υπάρχει και ένας 44χρονος από την Αλβανία, ο οποίος είναι υδραυλικός και ανήκει στο δυναμικό κάποιων εταιρειών που ανήκουν σε ανθρώπους που εμπλέκονται στην υπόθεση. Ο 44χρονος υδραυλικός, γνωστός με το υποκοριστικό «Έντι», ήταν ειδικός στην οξυγονοκόλληση και, κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης, φέρεται να ήταν από αυτούς που προσπαθούσαν να βγάλουν από το κοντέινερ τα πακέτα της κοκαΐνης.

Ανάμεσα σε αυτούς, είχε συλληφθεί και ο 38χρονος γιος του «εγκεφάλου», ο οποίος όμως αφέθηκε ελεύθερος κατά τη διάρκεια της κύριας ανάκρισης. Ο εν λόγω άνδρας είχε επικαλεστεί σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας, όπως μανιοκατάθλιψη και διπολική διαταραχή. Όπως φέρεται να είπε χαρακτηριστικά κατά την απολογία του, «τα σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας που αντιμετωπίζω δεν θα μου επέτρεπαν ποτέ τη συμμετοχή μου σε μια τέτοια παράνομη δραστηριότητα, αλλά ούτε και οι όποιοι εμπλεκόμενοι θα μπορούσαν να μου εμπιστευτούν οτιδήποτε, διότι σε σοβαρές καταστάσεις αδυνατώ να αντεπεξέλθω στις ευθύνες και παρουσιάζω κρίσεις».

*Δημοσιευθηκε στην εφημερίδα ONTIME στις 24/5/23