Συνεχίζεται σήμερα η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για το Dentist pass, το προληπτικό πρόγραμμα οδοντιατρικής για όλα τα παιδιά από 6 έως 12 ετών. Σήμερα, Πέμπτη, μπορούν να υποβάλουν αίτηση οι κηδεμόνες που ο ΑΦΜ τους λήγει σε 3.

H πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων άνοιξε χθες, Τετάρτη 24 Μαΐου.

Οι δικαιούχοι μπορούν να κάνουν αίτηση μέσω του gov.gr (https://vouchers.gov.gr/dentistpass) αλλά και στα ΚΕΠ για να κλείσουν ραντεβού με τον οδοντίατρό τους.

Το Dentist Pass περιλαμβάνει: έλεγχο της στοματικής υγιεινής, καθαρισμό και απομάκρυνση πλακών, φθορίωση και παροχή οδηγιών για τη στοματική υγιεινή των παιδιών.

Χορηγείται σε κάθε παιδί ηλικίας 6 έως 12 ετών (παιδιά που έχουν γεννηθεί κατά τα έτη 2011 έως και 2016) το οποίο διαθέτει ΑΜΚΑ ή προσωρινό αριθμό ασφάλισης και υγειονομικής περίθαλψης αλλοδαπού.

Η Ψηφιακή Κάρτα θα ισχύει για 6 μήνες από την ενεργοποίησή της και το ύψος της οικονομικής ενίσχυσης ανέρχεται στα 40 ευρώ για κάθε παιδί.

Σημειώνεται ότι η πλατφόρμα δεν θα κλείνει για τους ΑΦΜ που έχουν προηγηθεί. Για παράδειγμα την Πέμπτη 25 Μαΐου θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση οι ΑΦΜ που λήγουν σε 1, 2, 3, την Παρασκευή 26 Μαΐου οι ΑΦΜ που λήγουν 1, 2, 3, 4 κ.ο.κ.

Η υποβολή αιτήσεων μέσω ΚΕΠ μπορεί να γίνεται από την Τρίτη 6 Ιουνίου 2023 για όλους τους ΑΦΜ. Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις (για όλους τους ΑΦΜ και για υποβολή είτε μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας vouchers.gov.gr είτε μέσω ΚΕΠ), ως λήξη υποβολής αιτήσεων ορίζεται η Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2023.

Αναλυτικά η διαδικασία

Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα εισέρχεται ένας εκ των ασκούντων την επιμέλεια ή τη γονική μέριμνα μέσω των κωδικών Taxisnet και αιτείται την έκδοση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας και την πίστωση του χρηματικού ποσού, συμπληρώνοντας τον ΑΜΚΑ ή τον Προσωρινό Αριθμό Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού (ΠΑ.Α.Υ.Π.Α) του ανήλικου, καθώς και τα στοιχεία επικοινωνίας του εισερχόμενου στην εφαρμογή και ειδικότερα τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τον αριθμό κινητού τηλεφώνου του.

Κάθε δικαιούχος του προγράμματος λαμβάνει μία ψηφιακή χρεωστική κάρτα (pass) ύψους 40 ευρώ ανά ωφελούμενο παιδί. Κάθε χρεωστική κάρτα μπορεί να καλύψει το σύνολο του κόστους των προβλεπόμενων υπηρεσιών οδοντιατρικής φροντίδας μέχρι του άνω ποσού, που παρέχονται από οποιονδήποτε ιδιώτη οδοντίατρο, ενώ το ποσό είναι διαθέσιμο για ένα ημερολογιακό έτος. Το χρηματικό ποσό δύναται να χρησιμοποιείται αποκλειστικά από τα πρόσωπα για την πραγματοποίηση πράξεων προληπτικής οδοντιατρικής φροντίδας στον ανήλικο δικαιούχο και δεν είναι επιτρεπτή οποιαδήποτε μεταφορά σε τρίτο πρόσωπο.

«Μπορούσε να ανοίξει από την προηγούμενη εβδομάδα αλλά επιλέξαμε ότι δεν θέλαμε να βγει την εβδομάδα πριν από τις εκλογές και να θεωρηθεί ότι προσωπικά ο υπουργός προσπαθεί να έχει προσωπικό όφελος. Άρα, από σήμερα τα παιδιά 6-12 ετών καλύπτονται οδοντιατρικά για μια σειρά από πράξεις. Είναι η πρώτη φορά που καλύπτονται οδοντιατρικές πράξεις», επισήμανε μιλώντας στο Αction 24 ο Θάνος Πλεύρης, σε σχέση με την ετοιμότητα των συναρμόδιων υπουργείων να τεθεί σε εφαρμογή το πρόγραμμα του προληπτικού οδοντιατρικού ελέγχου.