*Από τον Σπύρο Δαρσινό

Έπειτα από μια επεισοδιακή νύχτα την περασμένη Δευτέρα, οι ελληνικές αρχές προχώρησαν σε μια πολύ σημαντική σύλληψη. Ύστερα από καταδίωξη, η ΕΛΑΣ πέρασε χειροπέδες στον Λαέρτ Χατζίου, ένα σεσημασμένο 31χρονο Αλβανό κακοποιό, ο οποίος καταζητούνταν από την Ιντερπόλ Αλβανίας. Οι Αρχές της γειτονικής χώρας είχαν εκδώσει μάλιστα ερυθρά αγγελία, αναζητώντας εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα τον Χατζίου.

Το περιστατικό σημειώθηκε στην περιοχή της Ελεούσας στα Ιωάννινα. Οι αστυνομικοί έκαναν σήμα στον οδηγό ενός οχήματος στο οποίο επέβαιναν τρεις άντρες, για τυπικό έλεγχο, ωστόσο εκείνος πάτησε γκάζι. Κατά τη διάρκεια της καταδίωξης το όχημα εγκλωβίστηκε σε φανάρι και τελικά ακινητοποιήθηκε, όταν χτύπησε σε κράσπεδο κι έσκασε το λάστιχο, με αποτέλεσμα να ανοίξουν οι αερόσακοι. Κατά τη διάρκεια των διαδικαστικών της σύλληψης, ο Χατζίου επέδειξε ταυτότητα με τα στοιχεία ενός Έλληνα ομογενή από τη Γεωργία. Κατά τη διασταύρωση των στοιχείων, διαπιστώθηκε η αληθινή ταυτότητα του 31χρονου, αλλά και η ερυθρά αγγελία της Ιντερπόλ, καθώς τον Χατζίου βαρύνουν κατηγορίες για δολοφονίες και απόπειρες.

Μάλιστα, ένας ακόμη 35χρονος, επίσης Αλβανός, είχε απασχολήσει τις Αρχές, καθώς ήταν παρών σε δολοφονική επίθεση εις βάρος ιδιοκτήτη βενζινάδικου στη Νίκαια και συγκεκριμένα στη λεωφόρο Θηβών, το 2021. Ο 35χρονος, ονόματι Γιουτζίν Μπαϊράμι, είχε τραυματιστεί κατά τη συγκεκριμένη επίθεση, η οποία είχε στόχο τον Μάριους Ντιαμάντι. Πρόκειται για έναν επίσης Αλβανό, ο οποίος βρήκε τραγικό θάνατο εκείνη τη νύχτα, ενώ του είχε αποδοθεί συμμετοχή σε κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών και σε κύκλωμα λαθρεμπορίου καυσίμων. Οι δύο άντρες φέρεται να μετέφεραν έναν 22χρονο, επίσης Αλβανό, ο οποίος δεν είχε νόμιμα έγγραφα παραμονής στη χώρα μας.

Ο 31χρονος πάντως έχει βαριά ιστορία, καθώς κατηγορείται πως πήρε μέρος στη «σφαγή της Λούσνια». Θεωρείται μάλιστα ως ο βασικός πρωταγωνιστής εκείνης της υπόθεσης, η οποία ήταν μια οργανωμένη επιχείρηση δολοφονίας τριών τουλάχιστον προσώπων. Ο Χατζίου φέρεται να ήταν ο πρωτεργάτης της δολοφονίας του Ζαμίρ Λατίφι, του Γιούργκεν Χότζα, ενώ στο περιστατικό τραυματίστηκε σοβαρά ο Μάριους Τζεπετζίου, τον Οκτώβριο του 2017. Για την εν λόγω υπόθεση, δύο συνεργοί του Χατζίου έχουν καταδικαστεί αμετάκλητα σε ισόβια.

Όπως αναφέρουν τα αλβανικά μέσα, όλοι οι προαναφερθέντες αποτελούσαν πρωτοπαλίκαρα της αλβανικής μαφίας και η επιχείρηση δολοφονίας τους είχε να κάνει με πράξεις βεντέτας για αντίστοιχα χτυπήματα που είχαν διαπράξει εκείνοι εις βάρος της συμμορίας του Χατζίου. Όλοι οι παραπάνω εμπλέκονταν σε υποθέσεις διακίνησης ναρκωτικών.

Θα πρέπει να σημειωθεί, πάντως, πως η πλαστή ταυτότητα που χρησιμοποιούσε ο Χατζίου φέρνει στο μυαλό πολύ σοβαρή υπόθεση διαφθοράς στην ΕΛΑΣ. Ήταν το 2021, όταν το Εσωτερικών Υποθέσεων εξάρθρωσε μεγάλη σπείρα πλαστογράφων και διακινητών αντίστοιχων εγγράφων, στην οποία επιτελικό ρόλο έπαιζε ο διοικητής αστυνομικού τμήματος στον Ασπρόπυργο. Υπάρχουν πολλές πιθανότητες η ταυτότητα αυτή να προήλθε στο παρελθόν από το ίδιο κύκλωμα. Άλλωστε, δεν μπορεί να είναι απλή σύμπτωση το γεγονός πως ο έτερος συλληφθείς, ο 35χρονος Γιουτζίν Μπαϊράμι είχε τραυματιστεί στην επίθεση στο βενζινάδικο όπου βρήκε τραγικό θάνατο ο Μάριους Ντιαμάντι. Και αυτό διότι ο Ντιαμάντι είχε αντίστοιχη ταυτότητα με το όνομα «Στέργιος Μαζνεβίδης».

*Δημοσιεύθηκε στην ON TIME στις 25/5/2023