Με πολλή προσοχή, οι αστυνομικές και δικαστικές αρχές ερευνούν τους τελευταίους μήνες καταγγελίες γονέων παιδιών με καρδιοπάθειες, σύμφωνα με τις οποίες Έλληνας παιδοκαρδιοχειρουργός, που η φήμη του έχει απλωθεί σε ολόκληρο τον πλανήτη, λόγω κυρίως της ανιδιοτελούς προσφοράς στον τομέα του παγκοσμίως, ευθύνεται για το θάνατο δεκαπέντε παιδιών στη χώρα μας.

Στις καταγγελίες που έγιναν το 2021, όταν ακόμα ο γιατρός ήταν επικεφαλής παιδοκαρδιοχειρουργικής κλινικής σε γνωστό ιδιωτικό νοσηλευτικό ίδρυμα της Αττικής, ο συγκεκριμένος επιστήμονας κατηγορείται ότι οδήγησε στο θάνατο ή άφησε σε κώμα μικρά παιδιά έπειτα από χειρουργικές επεμβάσεις, ενώ ο ίδιος έριχνε τις ευθύνες στα μηχανήματα και στο προσωπικό του νοσοκομείου ή ακόμα και στους ίδιους τους γονείς.

Το πραγματικό θρίλερ σχετικά με την έρευνα που διεξάγεται γύρω από τον εν λόγω καρδιοχειρουργό από την ΕΛΑΣ κι έχει ήδη φτάσει στα χέρια εισαγγελέα, αλλά και του τέως υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη, έφερε στο φως το «Βήμα της Κυριακής».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η αστυνομική και δικαστική έρευνα φαίνεται να ξεκίνησε από μια έγγραφη αναφορά που στάλθηκε πριν από δύο χρόνια από Συλλόγους Καρδιοπαθών Παιδιών στο Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας του υπουργείου. Σε αυτήν είχε επισυναφθεί επιστολή που είχαν συντάξει οι γονείς των παιδιών, που τα είδαν να χάνονται από τα χέρια του διεθνούς φήμης γιατρού, και απέδιδε τους θανάτους αυτούς σε «πλημμελείς ενέργειές του».

Πειράματα

Στην επιστολή των γονιών αναφέρεται, μεταξύ άλλων: «Η οργή και η αγανάκτηση που νιώθουμε βλέποντας τα παιδιά μας να φεύγουν από τη ζωή δεν μας επιτρέπει πλέον να σιωπούμε και να μένουμε άπραγοι. Η επιστολή μας αφορά όλους εκείνους τους απόλυτα κατάλληλους που διευθύνουν και λειτουργούν στην καρδιοχειρουργική κλινική (σ.σ.: αναφέρεται το όνομά της). Μέσα στην κλινική αυτή έγιναν χειρουργεία των δικών μας παιδιών, στην ουσία εκεί μέσα κάποιοι κάνουν πειράματα και στέλνουν τα παιδιά μας στον άλλο κόσμο. Ο επικεφαλής διευθυντής της κλινικής είναι ένας ψεύτικος Μεσσίας».

Και προσθέτουν: «Στα περίπου 70 χειρουργεία που πραγματοποιήθηκαν στη συγκεκριμένη κλινική, το 20% των παιδιών έχασαν τη ζωή τους και πολλά ακόμα δεν ανέκτησαν τις αισθήσεις τους ποτέ μετά την εγχείρησή τους. Έμειναν φυτά. Δεκαπέντε παιδιά που μας κάνουν να μην μπορούμε να κοιμηθούμε τα βράδια, να μην μπορούμε να αναπνεύσουμε. Όταν τον ρωτήσαμε τι δεν πήγε καλά, σε άλλους είπε ότι έφταιγαν τα μηχανήματα, σε άλλους ότι έφταιγε το προσωπικό της ΜΕΘ, σε άλλους τα φάρμακα και σε άλλους το ότι έφταιγε η καρδιά του παιδιού που ποτέ δεν ανταποκρίθηκε. Αλλά και ακόμα το ανήκουστο, ότι τα πήγαμε να χειρουργηθούν πολύ αργά. Όλα φρικτά ψέματα. Τα λάθη και οι θάνατοι πρέπει να σταματήσουν. Δεν μπορούμε να δούμε άλλα φέρετρα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι καρδιοχειρουργοί επισημαίνουν ότι σε επεμβάσεις για καρδιολογικά προβλήματα, το ποσοστό θνητότητας παγκοσμίως ανέρχεται στο 2 με 4% και όχι στο 20%, όπως αναφέρεται στην καταγγελία σε βάρος του συγκεκριμένου γιατρού.

Παγκόσμια πατέντα

Στην ίδια επιστολή γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στη Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση που φέρεται να είχε συστήσει ο καταγγελλόμενος και μέσω της οποίας, σύμφωνα με τους γονείς, ο καρδιοχειρουργός παραπλανούσε τον κόσμο: «Παρότι εμφανίζεται ότι χειρουργεί αφιλοκερδώς, στόχος του είναι οι εισπράξεις μεγάλων χρηματικών ποσών μέσω μιας ξένης φιλανθρωπικής ΜΚΟ δικής του επινόησης, η οποία είναι υπό εκκαθάριση από το 2011». Σε άλλο σημείο της επιστολής γίνεται λόγος για μια παγκόσμια πατέντα, καθώς ο εν λόγω γιατρός «διακηρύττει πως είναι κάτοχος μιας παγκόσμιας πατέντας (σ.σ.: δακτυλίου που φέρει το όνομά του), η οποία όμως δεν χρησιμοποιείται λόγω ανεπιτυχούς εφαρμογής της».

Μάλιστα, όπως σημειώνουν, «ο λογαριασμός που παραθέτει προς δωρεές είναι προσωπικός του, όπως και ότι δηλώνει διαφορετικούς αριθμούς (από 5.000 έως 17.000) των παιδιών που φέρεται να έχει χειρουργήσει διεθνώς».

Ο συγκεκριμένος επιστήμονας, που ήρθε στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, φέρεται να έχει χειρουργήσει μικρούς ασθενείς στα μεγαλύτερα ιδιωτικά νοσοκομεία της χώρας, ενώ στα σκαριά έμεινε -για άγνωστους λόγους- η συνεργασία του με δημόσιο νοσοκομείο Παίδων, η υπογραφή της οποίας είχε μάλιστα «διαφημιστεί». Σημειώνεται πως πληροφορίες αναφέρουν πως, όταν το θέμα έφτασε στο υπουργείο Υγείας, συστάθηκε ειδική επιτροπή, η οποία ωστόσο σταμάτησε τις εργασίες της στις αρχές του 2023, ενώ εξηγήσεις που δίνονταν για τα μεγάλα ποσοστά αποτυχίας του γνωστού παιδοκαρδιοχειρουργού απέδιδαν τους θανάτους στις εξαιρετικά δύσκολες περιπτώσεις παιδιών που αναλάμβανε, όταν οι συνάδελφοί του σήκωναν τα χέρια ψηλά.

Χωρίς ονόματα

Η συνεργασία του με δύο μεγάλες ιδιωτικές κλινικές της χώρας σταμάτησε, ενώ πληροφορίες τον θέλουν να έχει ήδη επιστρέψει στον τόπο καταγωγής του, στην Κωνσταντινούπολη. Σημειώνεται πως ο υπό έλεγχο παιδοκαρδιοχειρουργός, που σκόπευε να κάνει την Ελλάδα παγκόσμιο κέντρο παιδοχειρουργικής, χαίρει διεθνούς εκτίμησης, με αλλεπάλληλα υμνητικά αφιερώματα στο πρόσωπό του, έχει χαρακτηριστεί ως ο «γιατρός των φτωχών παιδιών», ενώ έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Σημειώνεται ακόμα ότι στις αναφορές σε βάρος του, που έφτασαν στα χέρια των αρχών, δεν καταγράφονται τα ονόματα των παιδιών που φέρεται να έχασαν εξαιτίας του τη ζωή τους ή των συγγενών που προέβησαν στις καταγγελίες.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΟΝΤΙΜΕ στις 29/5/23