Ο πεθερός και η πεθερά, σύμφωνα με τον Άρειο Πάγο, μπορούν να πάρουν πίσω την προίκα που είχαν δώσει στο γαμπρό τους, καθώς αυτός κακοποιούσε την κόρη τους και πήρε 160.000 ευρώ από τους κοινούς τραπεζικούς λογαριασμούς τους, αλλά και όλα τα μετρητά που είχαν στο σπίτι.

Η μητέρα μετά το γάμο της κόρης της, το 2004, έκανε δωρεά στο γαμπρό της το 50% ενός καταστήματος 150 τ.μ. που λειτουργούσε ως αναψυκτήριο, πρατήριο ειδών ζαχαροπλαστικής και άρτου και το υπόλοιπο 50% του ακινήτου, την ίδια μέρα, το έκανε γονική παροχή ο πατέρας στην κόρη τους.

Ο πεθερός και η πεθερά μεταβίβασαν στο ζευγάρι το 100% του καταστήματος που λειτουργούσε ως επιχείρηση και το εκμεταλλευόταν από κοινού το ζευγάρι, έτσι ώστε να τους ενισχύσουν επαγγελματικά και οικονομικά.

Ωστόσο, άρχισαν άγριοι τσακωμοί και ξυλοδαρμοί μεταξύ του ζευγαριού, καθώς εκείνος χτυπούσε τη γυναίκα του μπροστά στα παιδιά και την υποτιμούσε. Οι διενέξεις κορυφώθηκαν τον Μάρτιο του 2013, με αποτέλεσμα η σύζυγος να πάρει τα παιδιά και να μείνει στο σπίτι των γονιών της. Με το που έφυγε, ο σύζυγος αμέσως άλλαξε κλειδαριές στο σπίτι και τον κωδικό του συναγερμού, με αποτέλεσμα να μην έχουν καμία πρόσβαση στο σπίτι η γυναίκα και τα παιδιά του.

Παράλληλα, από τους κοινούς λογαριασμούς που είχε το ζευγάρι σε τρεις τράπεζες (Εθνική, Εμπορική και Αγροτική Τράπεζα) ο σύζυγος σήκωσε όλες τις καταθέσεις, που ανέρχονταν στα 160.000 ευρώ, όπως και όλα τα μετρητά που υπήρχαν μέσα στο σπίτι. Η σύζυγος απέστειλε εξώδικα στον πατέρα των παιδιών της, προκειμένου εκείνος να επιστρέψει το 50% των τραπεζικών καταθέσεων και των χρημάτων που υπήρχαν στο σπίτι τους, αλλά δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση. Έτσι, βλέποντας όλη αυτή την κατάσταση, η πεθερά αποφάσισε να ανακαλέσει τη δωρεά του 50% του καταστήματος που είχε κάνει στο γαμπρό της, επικαλούμενη τις νομοθετικές διατάξεις περί αχαριστίας του δωρεοδόχου (αυτού που αποδέχεται τη δωρεά).

Η πεθερά επισήμανε στην αίτηση ανάκλησης της δωρεάς ότι ο γαμπρός της είχε πολύ άσχημη συμπεριφορά απέναντι στην κόρη της και στα εγγόνια της. «Από την αρχή μέχρι την ημέρα που η κόρη μου μαζί με τα παιδιά αποχώρησε από το σπίτι σας, της λέγατε περιφρονητικά και υποτιμητικά να τα μαζέψει και να φύγει, απαξιώνοντάς την καθημερινά» αναφερόταν.

Σε δεύτερο βαθμό το Εφετείο έκρινε ότι «συνιστά νόμιμο λόγο ανάκλησης της δωρεάς εκ μέρους της πεθεράς, αφού ο γαμπρός της επέδειξε βαριά αντικοινωνική συμπεριφορά που συνιστά παράβαση τόσο των κανόνων του δικαίου όσο και των περί ηθικής και ευπρέπειας κρατουσών στην κοινωνία αντιλήψεων». Τελικά, οι εφέτες αναγνώρισαν την εγκυρότητα ανάκλησης της δωρεάς λόγω της αχαριστίας και υποχρέωσαν το γαμπρό να αναμεταβιβάσει στη σύζυγό του το 50% της κυριότητας του καταστήματος.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «On Time» στις 30/05/2023