Μια από τις μεγαλύτερες κυβερνοεπιθέσεις δέχθηκε και σήμερα η πλατφόρμα της Τράπεζας Θεμάτων του υπουργείου Παιδείας για τις ενδοσχολικές εξετάσεις στα Λύκεια.

Συνολικά 165 εκατ. «χτυπήματα» πραγματοποιήθηκαν από χάκερς από 140 χώρες στην Τράπεζα Θεμάτων μέσα σε μία ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Σύμφωνα με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης η επίθεση είναι υποκινούμενη και το κόστος της σύμφωνα λοιπόν με τις ίδιες πηγές, μόνο για σήμερα εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 200.000 ευρώ.



Νωρίτερα υπήρξε παρέμβαση του εισαγγελέα Ντογιάκου για το θέμα, ενώ αναμένονται και ανακοινώσεις από τον υπηρεσιακό υπουργό Παιδείας Χρήστο Κίττα.

«Το πρωί δεχθήκαμε μια νέα κυβερνοεπίθεση και συγκεκριμένα 165 εκατομμύρια επιθέσεις», δήλωσε σήμερα στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Στον αέρα» με τη δημοσιογράφο Νίκη Λυμπεράκη ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Αλέξανδρος Κόπτσης.

Ο κ. Κόπτσης έκανε λόγο για αήθη επίθεση, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει θέμα για τις πανελλαδικές εξετάσεις.



Εντολή να ολοκληρώσουν σήμερα τις εξετάσεις οι μαθητές της Γ λυκείου

Σημειώνεται ότι το πρόβλημα αποκαταστάθηκε νωρίτερα σε σχέση με την πρώτη ημέρα, αλλά και πάλι σημειώθηκαν μεγάλες καθυστερήσεις στην πρόσβαση των σχολείων μετά την επαναφορά του συστήματος. Πάντως, όπως αναφέρουν οι πηγές, στην πλειονότητα των σχολείων διενεργήθηκαν από νωρίς οι εξετάσεις. Μεγάλες καθυστερήσεις παρουσιάστηκαν στη Θεσσαλονίκη, στη Θεσπρωτία, στην Ηλεία, στην Κέρκυρα, στο Κερατσίνι.

Σε κάθε περίπτωση, έχει δοθεί εντολή να ολοκληρωθούν οι εξετάσεις σήμερα, και από Πέμπτη θα ξεκινήσουν κανονικά οι Πανελλαδικές στα ΕΠΑΛ και την Παρασκευή στα ΓΕΛ. Από το υπουργείο Παιδείας επισημαίνουν ότι για τις Πανελλαδικές δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος, καθώς πρόκειται για ένα τελείως διαφορετικό σύστημα.