Έντονες είναι οι αντιδράσεις για το αλαλούμ που επικράτησε στα σχολεία για δεύτερη μέρα σήμερα, καθώς η πλατφόρμα της Τράπεζας Θεμάτων αντιμετώπισε εκ νέου πρόβλημα.

Οι εκπαιδευτικοί προσπαθούσαν από τα ξημερώματα να κληρώσουν τα σημερινά θέματα των εξετάσεων, χωρίς ωστόσο να έχουν πρόσβαση. Το υπουργείο Παιδείας, από την πλευρά του, κάνει λόγο για νέα επίθεση από χάκερς.

«Αυτή η επίθεση ήταν εναντίον της εκπαίδευσης και των μαθητών μας σε μια στιγμή που εμείς επιδιώκουμε την ψυχική τους ηρεμία. Ήταν μια αήθης επίθεση», τόνισε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Αλέξανδρος Κόπτσης, μιλώντας στο MEGA.

Όπως είπε, δικλίδες ασφαλείας στο σύστημα μετάδοσης των θεμάτων υπάρχουν, γι’ αυτό και το σύστημα δεν παραβιάστηκε. «Το σύστημα δεν παραβιάστηκε. Υπήρξε μια ροή προσβασιμότητας 280.000 ανά δευτερόλεπτο, που αποκαταστάθηκε σε λιγότερο από μια ώρα και οι επιθέσεις αυτές συνεχίστηκαν για 3 επιπλέον ώρες. Είναι επόμενο ότι θα υπήρχε μια καθυστέρηση» σημείωσε ο Αλέξανδρος Κόπτσης.

«Υπήρχε plan b αλλά δεν το εφαρμόσαμε»

Το πρόβλημα επηρέασε λιγότερο από το 10% των μαθητών των Λυκείων, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Παιδείας, και το plan b που υπάρχει για παρόμοιες περιπτώσεις δεν εφαρμόστηκε, καθώς το σύστημα άντεξε. «Παρά την επίθεση ήμασταν έτοιμοι, το 90% και πλέον των μαθητών έκανε τις εξετάσεις του. Υπάρχει plan b αλλά δεν εφαρμόστηκε γιατί υπήρχε η ροπή και το 90% πήρε τα θέματα. Εμείς είχαμε συνεχείς συσκέψεις, βλέπαμε τη ροή και δεν εφαρμόσαμε το plan b για μια μικρή μερίδα. Στις κρίσεις πρέπει να είμαστε μεθοδικοί, οργανωμένοι και αποτελεσματικοί. Αποκρούστηκε μια τεράστια, οργανωμένη επίθεση πρωτόγνωρη για την εκπαίδευση» σημείωσε ο Αλέξανδρος Κόπτσης. 

Ωστόσο, όπως είπε ο ίδιος, οι Πανελλαδικές εξετάσεις έχουν ένα τελείως διαφορετικό σύστημα, το οποίο είναι αδιάβλητο. «Είναι ένα σύστημα μετάδοσης θεμάτων εντελώς διαφορετικό, με άλλα χαρακτηριστικά. Το έχουμε διασφαλίσει, να είναι απόλυτα ήρεμοι οι μαθητές και οι γονείς τους, οι Πανελλαδικές εξετάσεις θα διεξαχθούν κανονικότατα» δήλωσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας. 

Δείτε αναλυτικά στο παρακάτω βίντεο: