Την πεποίθηση του πως εάν τα εναέρια μέσα είχαν επιχειρήσει μέχρι τις 5:30 το απόγευμα της 23ης Ιουλίου 2018 η φονική πυρκαγιά δεν είχε φτάσει ούτε μέχρι το Βουτσά εξέφρασε στην κατάθεση του, στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας, ο αξιωματικός της πυροσβεστικής, Γιάννης Κώστας.

Ο μάρτυρας ο οποίος έχει γνώση πως λειτούργησε το πυροσβεστικό σώμα την ημέρα της εθνικής τραγωδίας επισήμανε στην κατάθεση του στο δικαστήριο πως γνωρίζοντας την επικινδυνότητα θα έπρεπε τα οχήματα να έχουν επανδρωθεί σε «στάδιο αυξημένης ετοιμότητας».

 «Εκείνη την ημέρα παρατήρησα από το πρωί ότι δεν υπήρχε κάποιο εναέριο για να κάνει προληπτική εναέρια επιτήρηση λόγω του υψηλού βαθμού επικινδυνότητας. Θα μπορούσε το εναέριο μέσο να εντοπίσει  τον καπνό και να χτυπήσει  τη φωτιά εν τη γένεση της για να μην γίνει ανεξέλεγκτη» ξεκαθάρισε ο αξιωματικός της πυροσβεστικής στην κατάθεση του.

Ο κ. Κώστας μάλιστα στις 16.59 είχε επικοινωνήσει με το κέντρο και είχε αναφέρει : «χρειαζόμαστε ενισχύσεις σε επίγειες δυνάμεις και εναέρια μέσα. Η πυρκαγιά βρίσκεται στον περίβολο των σπιτιών και  πάει στο βουνό».

 Στη κατάθεση του ανέφερε μάλιστα πως εκείνη την ημέρα είχε οκτώ εθελοντικά οχήματα και ένα με μόνιμο πυροσβέστη με χωρητικότητα πεντακόσια λίτρα. 

 «Στις 17.07 πήρα τηλέφωνο είπα ότι έχουμε πρόβλημα και χρειαζόμαστε ενισχύσεις» ανέφερε στο δικαστήριο, προσθέτοντας πως «στις 17.11 ήρθε το εναέριο και έκανε μια βολή και αναθαρρήσαμε γιατί η πυρκαγιά όπως λέμε εμείς στη γλώσσα μας έκατσε. Και πιστέψαμε ότι θα την κρατούσαμε .Αρκεί να έρχονταν και άλλα εναέρια μέσα που δυστυχώς δεν ήρθαν».

Στη συνέχεια, όπως περιέγραψε ο μάρτυρας, στις 17.20 η φωτιά είχε μπει μέσα στο μοναστήρι  Παντοκράτορα στο  Νταού ενώ στις 17.30 είχε γίνει ανεξέλεγκτη. «Εναέρια δεν υπάρχουν. Κυρια πρόεδρε ήρθε ένα εναέριο. Δεν ήρθε άλλο. Αν έρχονταν τρία τέσσερα εναέρια μέχρι τις πέντε με πέντε και μισή ,η φωτιά δεν θα είχε φτάσει ούτε στο Βουτζά. Η φωτιά ήταν σε εξέλιξη αλλά δεν ήταν ανεξέλεγκτη»,τόνισε απευθυνόμενος προς το δικαστήριο ο μάρτυρας.

Ο μάρτυρας επανέλαβε πολλές φορές πως «αν έμεναν οι άνθρωποι στα σπίτια τους δεν θα είχαμε μόνο  104 αλλά εκατοντάδες η και χιλιάδες νεκρούς».

Η μήνυση

Ο μάρτυρας ο οποίος έχει και αυτός μηνυθεί από κατηγορούμενο όπως ο πραγματογνώμονας, Δημήτρης Λιότσιος, επισήμανε στο δικαστήριο πως καταθέτει για τα 104 θύματα της εθνικής πυρκαγιάς και πρόσθεσε πως θα μπορούσε να έχει διαταχθεί εκκένωση. «Θα μπορούσε να είχε διαταχθεί εκκένωση. Θα μπορούσε να γίνει διάσωση με ντουντούκες, αυτό το απλό, να μπουν οι πυροσβέστες στον οικισμό και να μπορέσει ο κόσμος να φύγει. Αν είχε γίνει κάτι από όλα αυτά  θα μπορούσαν να είχαν σωθεί πολλοί άνθρωποι» τόνισε, απαντώντας σε ερωτήσεις του συνηγόρου υποστήριξης κατηγορίας, Βασίλη Ταουξή.

Η αλλοίωση

Ο μάρτυρας μάλιστα διαπίστωσε ανακριβή στοιχεία στην ηλεκτρονική λίστα με τα στίγματα των οχημάτων που χρησιμοποιήθηκαν στο σύστημα " ενγκέιτς" που αποτελείται από τις ώρες ενημέρωσης, άφιξης και αναχώρησης των οχημάτων .

Μάλιστα όπως ανέφερε ενημέρωσε αρμοδίως πως πρέπει να λάβει γνώση ο εισαγγελέας για το ζήτημα και όταν δεν έγινε κάτι το κατήγγειλε ο ίδιος στον εισαγγελέα και τον Λιοτσιο .Όπως είπε μάλιστα για το κομμάτι αυτό έχει ασκηθεί δίωξη για ψευδή βεβαίωση και η υπόθεση εκδικάζεται στις 26 Οκτωβρίου 2023.