Για το κάπνισμα και για τα προβλήματα που δημιουργεί στη Δημόσια Υγεία μίλησε στο parapolitika.gr ο καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Στην αρχή ο κ. Βασιλακόπουλος ανέφερε ότι ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού πληθυσμού καπνίζει και ότι χρειάζεται μια συνολική παρέμβαση προκειμένου να μειωθούν οι καπνιστές στη χώρα. «Δυστυχώς το κάπνισμα στην Ελλάδα είναι μία μάστιγα διότι γύρω στο 35% του πληθυσμού καπνίζει. Το ποσοστό είναι αρκετά μεγάλο, εάν σκεφτεί κανείς ότι στα άλλα προηγμένα κράτη της Ευρώπης το ποσοστό είναι πολύ μικρότερο. Το ίδιο ισχύει στις ΗΠΑ και στον Καναδά καθώς το ποσοστό των καπνιστών είναι γύρω στο 12% με 13%. Αυτό έχει τεράστιες συνέπειες καθώς οι τρεις βασικές αιτίες θανάτου των ανθρώπων είναι τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο καρκίνος και η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια. Αυτά οφείλονται εν πολλοίς στο κάπνισμα. Όσο μειώνεται η καπνιστική συνήθεια τόσο θα μειώνεται η συχνότητα με την οποία θα εμφανίζονται αυτά τα πολύ σοβαρά νοσήματα, κάτι το οποίο θα έπρεπε να ήταν ο στόχος μιας οποιασδήποτε κοινωνίας» ανέφερε. Και συνέχισε: «Αυτό απαιτεί μία συνολική παρέμβαση. Χρειάζεται να γίνει μία ενημέρωση από τη σχολική ηλικία, ώστε τα παιδιά να μην πέσουν θύματα παραπληροφόρησης. Να μην θεωρήσουν δηλαδή ότι είναι επίτευγμα ή μαγκιά η έναρξη της καπνιστικής συνήθειας, διότι άμα ξεκινήσεις από ένα σημείο και μετά γίνεται εθισμός και μάλιστα είναι ένας από τους πιο σκληρούς. Είναι αρρώστια με λίγα λόγια και χρειάζεται ειδική αντιμετώπιση».

Ο κ. Βασιλακόπουλος στη συνέχεια αναφέρθηκε και στον καρκίνο του πνεύμονα λέγοντας χαρακτηριστικά ότι: «Σε ό, τι έχει να κάνει με τον καρκίνο του πνεύμονα δυστυχώς έχουμε αρκετούς θανάτους που οφείλονται σε αυτόν. Κάθε χρόνο περίπου έχουμε 9.000 νέες διαγνώσεις και 8 με 8.5 χιλιάδες θανάτους κάθε χρόνο».

Επίσης, ο έγκριτος καθηγητής υπογράμμισε ότι όλα τα καπνικά προϊόντα προκαλούν φλεγμονή ανεξαρτήτως εάν πρόκειται για κανονικό ή ηλεκτρικό ή θερμικό τσιγάρο. «Και τα τρία τσιγάρα έχουν φανεί ότι κάνουν φλεγμονή. Το τσιγάρο το έχουμε παρακολουθήσει τουλάχιστον 50 χρόνια. Πρέπει να θυμίσουμε ότι τη δεκαετία του 60 και του 70 υπήρχαν διαφημίσεις που έλεγαν ότι το τσιγάρο κάνει καλό. Προφανέστατα αποδείχθηκε μετά από μακροχρόνιες μελέτες ότι δεν κάνει καλό. Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα έχουν εμφανιστεί εδώ και 15 χρόνια περίπου. Το θερμικό τσιγάρο ακόμα πιο πρόσφατα. Σε πειραματικά μοντέλα ξέρουμε ότι και τα δύο κάνουν φλεγμονή. Σχετικά με τα δύο τελευταία παραδείγματα δεν έχουμε τις μακροχρόνιες έρευνες των 50 ετών. Επομένως, δεν μπορούμε να ξέρουμε αν κάνουν το ίδιο ή λιγότερο ή περισσότερο κακό από το κανονικό τσιγάρο» είπε.

Τέλος, για όσους θέλουν να κόψουν το τσιγάρο ο κ. Βασιλακόπουλος δήλωσε ότι πρώτα απ' όλα ο καπνιστής πρέπει να το θέλει  πραγματικά. «Ένα βασικό πράγμα είναι να θέλει ο καπνιστής να κόψει πραγματικά το τσιγάρο. Δεν φτάνει να το πω εγώ ή ο οποιοσδήποτε ειδικός. Πρέπει να έχει πειστεί ο ίδιος ο άνθρωπος ότι είναι καλό για τον εαυτό του, αλλά να μην έχει τη δύναμη να το κάνει. Εκεί παρεμβαίνουν οι πνευμονολόγοι που είναι εκπαιδευμένοι σε αυτό ή τα ειδικά ιατρεία διακοπής του καπνίσματος, τα οποία υπάρχουν σχεδόν σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας» κατέληξε.