Με συστηματική προσπάθεια η Ελλάδα κατόρθωσε να ακυρώσει την παρέμβαση της Τουρκίας στο Διεθνές Πρόγραμμα Ανθρωπογεωγραφίας. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γερμανίας που αποσκοπεί στη συμπαραγωγή και διανομή δεδομένων ανθρωπογεωγραφίας, δηλαδή στοιχείων του πληθυσμού που διαβιοί σε συγκεκριμένη περιοχή ανά την υφήλιο. 

Με τον όρο ανθρωπογεωγραφία εννοούμε την εμπεριστατωμένη γνώση ενός δεδομένου πληθυσμού και της περιοχής όπου κατοικεί. Αυτά τα δεδομένα, η θρησκεία του, η εθνοτική του καταγωγή, η γλώσσα και οι φυσικές ιδιότητες της περιοχής του, αποτελούν το υπόβαθρο επιτυχίας μιας πιθανής δράσης. Στόχος του Διεθνούς Προγράμματος Ανθρωπογεωγραφίας, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, είναι να συγκεντρώσει και να αξιολογήσει δεδομένα φυσικού και ανθρώπινου χαρακτήρα (μελέτη συγκοινωνιών, οικονομίας, πληθυσμού, μειονοτήτων, συνοριακών διαφορών κ.ά.) ολόκληρων κρατών για τη διευκόλυνση μιας πιθανής αντιμετώπισης φυσικής καταστροφής ή μιας στρατιωτικής επιχείρησης (απεγκλωβισμός αμάχων), χωρίς να προκληθεί αναστάτωση στους πληγέντες γηγενείς πληθυσμούς.

Αλλοίωση

Η Τουρκία, λοιπόν, συμμετέχοντας στο πρόγραμμα IPHG με την ιδιότητα του Ανώτερου Μέλους (Senior Member), χρησιμοποίησε την ιδιότητά της για να προωθήσει πάλι τις επιδιώξεις της. Μέσα από την παραγωγή και την υλοποίηση εργασίας στα θεματικά επίπεδα Εθνικότητας και Γλώσσας για την Κύπρο επιχείρησε να συμπεριλάβει ακραίους νομικά όρους όπως «Turkish Republic of Northern Cyprus» (Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου), «Greek Cypriot Administration of Southern Cyprus» (Ελληνοκυπριακή Διοίκηση Νότιας Κύπρου) και συναφή «διοικητικά όρια», διαστρεβλώνοντας κάθε διεθνή νομική έννοια.

Η προσπάθεια αυτή προσέκρουσε στην πλήρως τεκμηριωμένη εργασία της χώρας μας μέσω του ΓΕΕΘΑ για τις περιοχές Ελλάδας και Κύπρου. Με αυτό τον τρόπο αναχαιτίστηκαν οι πάγιες αξιώσεις της Τουρκίας, όπως για παράδειγμα η αμφισβήτηση της κρατικής υπόστασης της Κυπριακής Δημοκρατίας, η μη αναγνώριση της ελληνικής κυριαρχίας επί βραχονησίδων στο Ανατολικό Αιγαίο κ.λπ. Στο πρόγραμμα αυτό η χώρα μας μέχρι σήμερα συμμετείχε με την ιδιότητα του Απλού Μέλους (Member) από τις 19 Φεβρουαρίου 2021.

«Senior Member»

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, αναγνωρίζοντας ότι αυτό το πρόγραμμα είναι ένα πεδίο ανταγωνισμού ειδικού επιπέδου, προχώρησε στην ενίσχυση του προσωπικού της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού, η οποία αποτελεί τον φορέα υλοποίησης του προγράμματος, με την πρόσληψη Επαγγελματιών Οπλιτών συναφών ειδικοτήτων, για την υποστήριξη του ρόλου της Ελλάδας στο πρόγραμμα.

Ταυτόχρονα, διαβλέποντας την αναδυόμενη ευκαιρία, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, προέβη στις απαραίτητες ενέργειες ώστε η χώρα μας να υπερψηφιστεί, και να αναβαθμιστεί, στο ανώτατο επίπεδο «Senior Member». Η αναβάθμιση της Ελλάδας σε «Senior Member» μας εξασφαλίζει: τη δυνατότητα περαιτέρω ανάληψης επιχειρήσεων σε περιοχές άμεσου ενδιαφέροντος για τις Ένοπλες Δυνάμεις, το δικαίωμα πρόσβασης στα δεδομένα εργασιών άλλων χωρών του προγράμματος και τέλος τη δυνατότητα συμμετοχής της χώρας μας στη Διευθύνουσα Ομάδα (Steering Group) του προγράμματος.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή