Αυτοδιοίκηση εν δράσει
Αυτοδιοίκηση εν δράσει Περικλής Καπετανόπουλος Ανδρέας Παπαδόπουλος
kolonos_syllipseis
Ελλάδα

Κολωνός: Η έκδοση των επτά νέων ενταλμάτων φέρνει νέο κύκλο ανακριτικών ερευνών

Ποιοι είναι οι επτά νέοι συλληφθέντες

 Μετά την έκδοση των επτά νέων ενταλμάτων σύλληψης από τον ανακριτή, μία δεύτερη ανάκριση ξεκινά για την υπόθεση της σεξουαλικής κακοποίησης σε βάρος της 12χρονης από τον Κολωνό.

Η πρώτη ανάκριση για την υπόθεση στον Κολωνό, που οδήγησε τον Ηλία Μίχο και άλλους κατηγορουμένους στη φυλακή, ολοκληρώθηκε από την ανακρίτρια που τη χειρίστηκε.

Πλέον η δικογραφία μετά και τις τελευταίες διαδικαστικές ενέργειες αναμένεται να διαβιβαστεί σε εισαγγελέα προκειμένου να υποβάλει πρόταση για την παραπομπή ή μη των κατηγορουμένων, μεταξύ των οποίων και η μητέρα της 12χρονης που παραμένει στη φυλακή, και ακολούθως στο αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο που θα αποφασίσει για την τύχη των κατηγορουμένων.

Για την υπόθεση φαίνεται εξαιτίας του ορίου του 18μήνου για την προσωρινή κράτηση που «τρέχει» ήδη για όσους είναι προσωρινά κρατούμενοι, κρίθηκε ότι πρέπει να κλείσει ο πρώτος κύκλος της έρευνας, ώστε να προχωρήσει άμεσα και να μην παραμείνει άλλο σε εκκρεμότητα η ποινική διαδικασία.

Ωστόσο, δεν κλείνει και η έρευνα για την ποινική εμπλοκή και άλλων προσώπων που προκύπτουν στην υπόθεση.

Έτσι, ύστερα από στοιχεία που εισέφερε η 12χρονη σε νέα κατάθεση που έδωσε στις Αρχές, σχηματίστηκε νέα δικογραφία με βάση την οποία ασκήθηκαν νέες ποινικές διώξεις κατά εκείνων που έως σήμερα είχαν μείνει «εκτός του κάδρου».

Οι επτά νέοι συλληφθέντες θα απολογηθούν στον ανακριτή που ορίστηκε για τη δεύτερη έρευνα, κατηγορούμενοι, κατά περίπτωση, για γενετήσιες πράξεις έναντι αμοιβής με ανήλικη και πορνογραφία, ενώ δεν αποκλείεται ο κύκλος των νέων κατηγορουμένων να διευρυνθεί.

Ποιοι είναι οι επτά νέοι συλληφθέντες

Οι Αρχές προχώρησαν στη σύλληψη επτά ανδρών, πέντε αλλοδαπών και δύο Ελλήνων, για την υπόθεση βιασμού και μαστροπείας της 12χρονης στον Κολωνό.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δύο Έλληνες είναι πατέρας και γιος, 48 και 20 ετών.

Ανάμεσα στους συλληφθέντες και ένας 47χρονος Αλβανός που κατείχε και πορνογραφικό υλικό. Οι άλλοι τέσσερις, ηλικίας 28 έως 52 ετών, είναι υπήκοοι Πακιστάν και Μπαγκλαντές. 

Δικηγόρος της οικογένειας της 12χρονης: Έτσι φτάσαμε στις νέες συλλήψεις

Το πώς έφτασαν οι Αρχές στις επτά νέες συλλήψεις για την υπόθεση της 12χρονης στον Κολωνό εξηγεί στο iefimerida.gr η δικηγόρος της οικογένειας, Αντωνία Λεγάκη.

«Όπως είναι συνηθισμένο στα παιδιά που έχουν κακοποιηθεί, όσο περνάει ο καιρός και τα παιδιά ζουν σε ένα περιβάλλον σχετικής ασφάλειας και επιβεβαιώνεται το αίσθημα ότι δεν θα ξαναβρεθούν στους κόλπους των ανθρώπων που τα βασάνιζαν, αρχίζουν να θυμούνται και να μιλούν», δήλωσε η κ. Λεγάκη, λίγο μετά τις συλλήψεις για την υπόθεση του Κολωνού.

«Λίγο πριν από το Πάσχα το παιδί είχε θυμηθεί μια σειρά από ονόματα ανθρώπων που την είχαν “βασανίσει”. Την είχαν βιάσει. Αυτά τα ονόματα ζητήσαμε εμείς από την ανάκριση να τα καταθέσει η μικρή, αίτημα που καταρχήν απορρίφθηκε. Μετά παραπέμφθηκε στον εισαγγελέα και αυτός παρέπεμψε εκ νέου την υπόθεση στην Αστυνομία. Έτσι ξεκίνησε εκ νέου μια προανακριτική διαδικασία κατά τη διάρκεια της οποίας το παιδί κλήθηκε και κατέθεσε για μια σειρά από νέα ονόματα ανθρώπων που το είχαν κακοποιήσει σεξουαλικά. Στη συνέχεια προφανώς ταυτοποιήθηκαν οι άνθρωποι αυτοί και φτάσαμε στις σημερινές συλλήψεις»,

«Το παιδί έχει κατάθλιψη»

Όπως λέει η Αντωνία Λεγάκη σε όλες της τις καταθέσεις, η 12χρονη υποστηρίζει έντονα ότι η μητέρα της δεν εμπλέκεται στην υπόθεση και ότι δεν γνώριζε τι συμβαίνει. Η ψυχική υγεία του παιδιού, όπως λέει η κυρία Λεγάκη έχει κλονιστεί, καθώς ο εισαγγελέας των φυλακών δεν της επιτρέπει να δει τη μητέρα της.

Όπως αναφέρει: «Το παιδί είναι ολοένα και σε χειρότερη κατάσταση. Όσο η πολιτεία δεν του επιτρέπει να δει τη μητέρα του, η κατάστασή του επιδεινώνεται. Όσο δεν του επιτρέπει να απολαμβάνει στοιχειώδη δικαιώματα που ισχύουν για όλα τα παιδιά του κόσμου. Το παιδί λέει ότι η μαμά μου δεν ήξερε τίποτα. Η Δικαιοσύνη αποφασίζει κάτι άλλο. Θεμιτό μέχρις εδώ. Το να του απαγορεύονται όμως ξαφνικά η επικοινωνία και το επισκεπτήριο στη μητέρα του, χωρίς να το έχει αποφασίσει η ανακρίτρια, η οποία είναι η μοναδική αρμόδια για την απαγόρευση.

Δεν έχει εκδώσει κανέναν περιορισμό για την επικοινωνία του παιδιού με τη μαμά του. Και έχουμε τον εισαγγελέα της φυλακής ο οποίος ξαφνικά αναρμοδίως απορρίπτει το αίτημα να δει το παιδί τη μαμά του και λέει “Εγώ δεν πείθομαι”. Και τι θα πει αυτό; Το παιδί θέλει να μπορεί να βλέπει τη μαμά του. Το παιδί υποφέρει από κατάθλιψη και ένα από τα στοιχεία που επηρεάζουν την ψυχική του υγεία είναι ότι δεν μπορεί να βλέπει τη μαμά του».