Μπρα ντε φερ
Μπρα ντε φερ Δημήτρης Τάκης Χριστίνα Κοραή
arigma11
Ελλάδα

Σύγκρουση φορτηγών πλοίων ανοιχτά της Χίου: Γιατί αρνήθηκε την ελληνική βοήθεια ο ένας πλοίαρχος

Το ΑΝΤ συνοδευόμενο από το σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής κατευθύνθηκε προς τις τουρκικές ακτές για την παροχή βοήθειας

Aδιευκρίνιστα παραμένουν τα αίτια της σύγκρουσης των δύο φορτηγών πλοίων στα ανοιχτά της Χίου, σημαίας Βανουάτου και Σιγκαπούρης, ενώ ο πλοίαρχος του ενός πλοίου στο οποίο επιβαίνουν και 10 Τούρκοι ναυτικοί μεταξύ των μελών του πληρώματος, αρνήθηκε οποιαδήποτε βοήθεια όταν του επισημάνθηκε από Έλληνα διασώστη ότι βρίσκεται σε ελληνική περιοχή έρευνας και διάσωσης.

Το χρονικό

Πρόκειται για το φορτηγό πλοίο ΑΝΤ, σημαίας Βανουάτου με 13 άτομα πλήρωμα, το οποίο έχει υποστεί σοβαρές υλικές ζημιές στη μέση του κύτους του μετά τη σύγκρουση με το φορτηγό πλοίο Potentia. Είχε ξεκινήσει από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου για την Ουκρανία. Στο άλλο πλοίο με σημαία Σιγκαπούρης επιβαίνουν 19 άτομα αλλοδαπό πλήρωμα και είχε αναχωρήσει από τη Σμύρνη με προορισμό τη Γαλλία. Και τα δύο πλοία ήταν χωρίς φορτίο, ενώ δεν υπάρχει κίνδυνος βύθισης.

Τελικά, το ΑΝΤ συνοδευόμενο από το σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής κατευθύνθηκε προς τις τουρκικές ακτές για την παροχή βοήθειας. Έως αυτή τη στιγμή δεν έχει τεθεί κάποιο αίτημα εγκατάλειψης από τα πλήρωμα του άλλου πλοίου του Potentia, ενώ ήδη δύο ρυμουλκά από Πειραιά και Λαύριο συνδράμουν στην παροχή βοήθειας.

Επιχείρηση

Η επιχείρηση που στήθηκε στη θαλάσσια περιοχή, 9 ναυτικά μίλια βόρεια, βορειοδυτικά της Χίου ήταν μεγάλη. Στην περιοχή, σύμφωνα με το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, έσπευσαν επτά περιπολικά σκάφη του Λιμενικού, ένα πλοίο ανοικτής θαλάσσης του Λιμενικού, ένα πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού, ένα αεροσκάφος Canadair CL-215 της Πολεμικής Αεροπορίας, τρία ελικόπτερα σούπερ πούμα της Πολεμικής Αεροπορίας και παραπλέοντα πλοία. Επίσης, στην ανωτέρω θαλάσσια περιοχή έχει καταπλεύσει και σκάφος της Τουρκικής Ακτοφυλακής.

Επί του πλοίου σημαίας Βανουάτου, καταβιβάσθηκε διασώστης του Λιμενικού από το δεύτερο ελικόπτερο σούπερ πούμα που βρέθηκε στο σημείο, προκειμένου να διαπιστώσει την κατάσταση του πληρώματος και την ανάγκη τυχόν παροχής βοήθειας. Από το περιστατικό δεν υπήρξε τραυματισμός και δεν παρατηρήθηκε θαλάσσια ρύπανση.