Μετά από μαζικούς ελέγχους που έγιναν από την Τροχαία, οι ακυρώσεις των εκδρομών σε σχολεία της Θεσσαλονίκης, γίνονται κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, καθώς νέα εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας έχει αυστηροποιήσει σε μεγάλο βαθμό τον κανονισμό τη μετακίνηση μαθητών, με αποτέλεσμα δεκάδες λεωφορεία που μέχρι πριν λίγους μήνες μετέφεραν μαθητές να κρίνονται ακατάλληλα και να «κόβονται».

Οι ακυρώσεις των εκδρομών γίνονται κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, καθώς νέα εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας έχει αυστηροποιήσει σε μεγάλο βαθμό τον κανονισμό για τη μετακίνηση μαθητών, με αποτέλεσμα δεκάδες λεωφορεία που μέχρι πριν λίγους μήνες μετέφεραν μαθητές να κρίνονται ακατάλληλα και να «κόβονται».

Όπως επισημαίνει, μιλώντας στο GRTimes, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας Θανάσης Κοκονάς: «Λίγες μέρες πριν κλείσουν τα σχολεία –περίοδος που πραγματοποιούνται σχολικές εκδρομές, κατά βάση ολοήμερες– είχαμε περισσότερες από 12 σχολικές εκδρομές στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, οι οποίες ακυρώθηκαν, καθώς κρίθηκαν ακατάλληλα τα λεωφορεία».

Σημαντικό παράγοντα στην αυστηροποίηση του κανονισμού και των ελέγχων των σχολικών εκδρομών από την Τροχαία, αποτελεί σε μεγάλο βαθμό το δυστύχημα των Τεμπών, σύμφωνα με τον κ. Κοκονά.

«Πάντα την ευθύνη των ελέγχων είχε η Τροχαία, απλά τώρα οι έλεγχοι έχουν εντατικοποιηθεί και πολλαπλασιαστεί μετά τα Τέμπη, με οδηγία για αυστηρότερο κανονισμό από το υπουργείο. Ουσιαστικά μέχρι πριν λίγους μήνες με τα ίδια λεωφορεία που κρίνονται τώρα το ένα μετά το άλλο ακατάλληλα, μεταφέρονταν μαθητές, χωρίς τη λήψη κανενός μέτρου. Το είπαμε και το ξαναλέμε: ‘’το πάμε κι όπου βγει, δεν βγαίνει πουθενά’’» τόνισε.

Μπαράζ ακυρώσεων στις μικρότερες τάξεις του Δημοτικού

Οι περισσότερες ακυρώσεις εκδρομών σύμφωνα με την Ομοσπονδία Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας εντοπίζονται στους μαθητές πρώτης, δευτέρας και τρίτης Δημοτικού, καθώς η εγκύκλιος προβλέπει για τη μετακίνηση παιδιών βάρους κάτω των 36 κιλών και ύψους κάτω του 1,5 μέτρου, τα λεωφορεία να είναι εξοπλισμένα με ειδικά καθίσματα, κατάλληλα για την ηλικία και το βάρος των πιο μικρών μαθητών.

«Δυστυχώς, τα τουριστικά λεωφορεία δεν είναι εξοπλισμένα, με άμεση συνέπεια τα πρακτορεία είτε να ζητούν από τους γονείς να προμηθευτούν καρεκλάκι για να πραγματοποιηθεί η σχολική εκδρομή, είτε -στη συντριπτική πλειοψηφία- να ακυρώνονται οι εκδρομές ελάχιστο χρονικό διάστημα πριν την προγραμματισμένη ημερομηνία» συμπληρώνει σε ανακοίνωση της η Ομοσπονδία.