Με εντάσεις συνεχίστηκε για ακόμα μία συνεδρίαση η δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας σχετικά με την ανθρωποκτονία και την απόπειρα ανθρωποκτονίας της πρωτότοκης κόρης της, Τζωρτζίνας.

Σειρά να καταθέσει σήμερα στο δικαστήριο είχε ο παιδίατρος-εντατικολόγος Γιώργος Κουρέλης, ο οποίος εργαζόταν στο Ωνάσειο καρδιοχειρουργικό ίδρυμα την περίοδο νοσηλείας της μικρής Τζωρτζίνας.

«Μας είχε γίνει μία παραπομπή από νοσοκομείο Πάτρας, η Τζωρτζίνα είχε υποστεί μία ανακοπή. Είχε γίνει η παραπομπή για να αξιολογηθεί το παιδί για την τοποθέτηση απιδινωτή. Το μυαλό όλων μας συνήθως πάει στην καρδιά όταν έχει γίνει ανακοπή», τόνισε ο μάρτυρας.

Ο παιδίατρος εξήγησε στο δικαστήριο πως η Τζωρτζίνα κατά τη διάρκεια των πρώτων ημερών της νοσηλείας της στο Ωνάσειο, όπου παρέμεινε κάτι λιγότερο από μήνα, υπέστη ένα επεισόδιο σπασμών. «Το πρώτο βράδυ έκανε ένα επεισόδιο σπασμών με πυρετό 39,5. Επειδή παρατεινόταν το επεισόδιο δόθηκε αγωγή. Είχε υποστεί εγκεφαλοπάθεια. Το παιδί σε γενικές γραμμές ήταν σταθερό. Δεν καταγράψαμε καμία αρρυθμία στα μόνιτορ. Επειδή είχε ένα επεισόδιο λοίμωξης, εκεί οφείλεται η παράταση της νοσηλείας. Μπήκε αρχές Ιουνίου στο μηχάνημα, ελέγχθηκε, δουλεύανε όλα καλά και σε 2-3 μέρες επέστρεψε στην Πάτρα», τόνισε επίσης ο κ. Κουρέλης στην κατάθεσή του.

Πρόεδρος: Τα αίτια της βραδυκαρδίας ποια είναι;

Μάρτυρας: Πάρα πολλά!

Πρόεδρος: Στο συγκεκριμένο παιδί;

Μάρτυρας: Για το διάστημα που νοσηλευόταν η Τζωρτζίνα δεν είχαμε καμία καταγραφή βραδυκαρδίας στην Τζωρτζίνα.

Πρόεδρος: Εάν υπήρχε καρδιολογικό νόσημα, το οποίο θα αποτυπωνόταν στα ζωτικά σημεία, αυτό θα φαινόταν στο μόνιτορ;

Μάρτυρας: Σε ό,τι αφορά τα ζωτικά σημεία θα το είχαμε αποτυπώσει.

Πρόεδρος: Αποτυπώθηκε κάτι τέτοιο;

Μάρτυρας: Όχι.

Στον μάρτυρα υπέβαλε ερωτήσεις και ο συνήγορος υπεράσπισης της Ρούλας Πισπιρίγκου, Αλέξης Κούγιας. Ο παιδίατρος-εντατικολόγος κλήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με όσα παρουσίασε η Τζωρτζίνα στο Καραμανδάνειο πριν υποστεί την ανακοπή. Ο μάρτυρας, ύστερα από μία σειρά ερωτήσεων σχετικά με όσα παρουσίασε η Τζωρτζίνα κατά τη διάρκεια της νοσηλείας στο Καραμανδάνειο, επισήμανε προς τον συνήγορο υπεράσπισης και το δικαστήριο: «Αυτά που μου έχετε πει είναι ένα σύνολο από συμπτώματα. Από τη στιγμή που δεν είμαι εκεί δεν μπορώ να σας πω τι έχει… Προφανώς για να είναι στο νοσοκομείο το παιδί κάτι έχει…Από αυτά που μου έχετε πει εγώ δεν διαπιστώνω κάποιο καρδιολογικό πρόβλημα». Στον μάρτυρα υποβλήθηκαν ερωτήσεις από την υπεράσπιση και σχετικά με το πόσο χρόνο πρέπει να διαρκεί η ΚΑΡΠΑ.

«Δεν υπάρχει χρόνος να σταματήσεις την καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση», τόνισε ο μάρτυρας, επισημαίνοντας πως είναι ειδικός στο θέμα και εκπαιδευτής.

Αλ. Κούγιας: Σε ποιο σημείο ένας γιατρός πιθανολογεί πως το παιδί θα είναι τετραπληγικό;

Μάρτυρας: Οι χρόνοι είναι σχετικοί. Ανάλογα πού είσαι. Για τους χρόνους ο γενικός κανόνας, χωρίς πρέπει, είναι ότι στο 20λεπτο κάνουμε επισκόπηση της κατάστασης και λένε εάν έχει έννοια να συνεχίσουμε ή το αποτέλεσμα δεν θα είναι αυτό που πρέπει να είναι. Ενημερώνουμε και τους γονείς. Η καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση είναι για την παροχή οξυγόνου στον εγκέφαλο.

Αλ. Κούγιας: Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία έκανε μία ανακοίνωση, την αποδέχεστε;

Μάρτυρας: Προφανώς.

Αλ. Κούγιας: Λέει η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία (για θάνατο ποδοσφαιριστή) πως εάν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα, σε 4 λεπτά επέρχεται εγκεφαλική βλάβη. Συμφωνείτε;

Μάρτυρας: Αυτό είναι γενικά αποδεκτό. Ότι εάν ο εγκέφαλος μείνει 2 με 4 λεπτά χωρίς οξυγόνο θα υποστεί βλάβη. Ωστόσο το σημαντικό είναι αυτό που λέει εάν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα. Εδώ οι γιατροί παρενέβησαν άμεσα.

Ο Αλέξης Κούγιας θέλησε να υποβάλει ερωτήσεις σχετικά με το ζήτημα των μεταμοσχεύσεων, με την πρόεδρο να τον ερωτά τι σχέση έχει αυτό με την υπόθεση.

Πρόεδρος: Τι σχέση έχουν όλα αυτά;

Αλ. Κούγιας: Για τους μάρτυρες που είναι αναξιόπιστοι και ανήθικοι όπως ο κ. Ηλιάδης και ας μου κάνει μήνυση. Θέλω να αναδείξω αναξιοπιστία και ανηθικότητα… Πρέπει να απολογούμαι επειδή κάνω την ερώτηση κάθε φορά; Εκεί υπάρχει μία βιομηχανία μεταμοσχεύσεων. Εγώ θα ενημέρωνα γονείς πως το παιδί θα είναι τετραπληγικό! Έπρεπε να τους πουν ότι το παιδί θα ζήσει ένα μαρτύριο και δεν τους το είπε ποτέ. Εσείς τους προστατεύετε, κυρία πρόεδρε, με αυτό που κάνετε. Αυτό που είπε ο κ. Κουρέλης είναι το πιο σοβαρό απ' όλα, ότι στα 20 λεπτά θα έπρεπε να γίνει σύσκεψη και να ενημερωθούν οι γονείς.

Πρόεδρος: Είπατε πάρα πολλά. Δεν προστατεύουμε κανένα μάρτυρα. Αυτό που σας ζητήθηκε ήταν να εξηγήσετε τι σχέση έχει η κουβέντα για τις μεταμοσχεύσεις με το αποτέλεσμα που είχαμε στη συνέχεια. Είναι στη μέση των γεγονότων ανάμεσα σε απόπειρα και τετελεσμένη πράξη.

Στο τέλος της συνεδρίασης ο Αλέξης Κούγιας κατέθεσε και γραπτώς στο δικαστήριο το αίτημα της κατηγορουμένης για τη διενέργεια ψυχιατρικής πραγματογνωμοσύνης ή όχι για να διαπιστωθεί εάν πάσχει από το σύνδρομο Μινχάουζεν διά αντιπροσώπου.