Με αφορμή τα περιστατικά στρεπτόκοκκου στη χώρα μας και με αφορμή τον θάνατο του 8χρονου στην Ημαθία μίλησε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Στον αέρα» με τη δημοσιογράφο Νίκη Λυμπεράκη, ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης,

Ο κ. Μαζάνης εξήγησε ότι ο στρεπτόκοκκος είναι ένα μικρόβιο που είναι καθημερινό για τον παιδίατρο. «Κάθε μέρα βλέπουμε παιδιά με λοίμωξη από στρεπτόκοκκο που έχουν πυρετό, έχουν αμυγδαλίτιδα, έχουν ωτίτιδα αυτές όλες τις ασθένειες μπορεί να τις κάνει ο στρεπτόκοκκος όμως επειδή φτάνουν εγκαίρως στον παιδίατρο και παίρνουν εγκαίρως αντιβίωση δεν έχουμε περιστατικά θανατηφόρα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Ο στρεπτόκοκκος δεν πρέπει να μας ανησυχεί, δηλαδή δεν πρέπει να μας πιάνει πανικός αλλά θα πρέπει με κάθε σύμπτωμα το οποίο είναι ο πυρετός και ο πόνος στο λαιμό θα πρέπει η μητέρα να επικοινωνεί αμέσως με τον παιδίατρο. Εγώ λεω χαρακτηριστικά στους γονείς ότι όταν έχουμε μια λοίμωξη από ένα οποιοδήποτε μικρόβιο και ιδιαίτερα από το στρεπτόκοκκο είναι σαν να έχουμε από πάνω μας ένα μαύρο σύννεφο που είναι έτοιμο ή θα βρέξει ή θα κάνει καταιγίδα αλλά μπορεί να έρθει και ένα μπουρίνι. Είναι απρόβλεπτη η εξέλιξη μιας μικροβιακής λοίμωξης δεν μπορούμε να ξέρουμε πως θα εξελιχθεί για αυτό και δεν πρέπει να περιμένουν οι γονείς αυτό που λανθασμένα λένε μερικοί σας περιμένουμε 2-3 μέρες», επισήμανε ο παιδιάτρος.

Για τα sterp-test, ο κ. Μαζάνης διευκρίνισε: «Το strep-test είναι βοηθητικό για τη διάγνωση του παιδιάτρου δεν είναι καθοριστικό. Υπάρχουν ψευδή θετικά αποτελέσματα και ψευδή αρνητικά είναι λοιπόν μια ιατρική πράξη η οποία πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένο προσωπικό, δεν μπορεί να πηγαίνουν οι γονείς από μόνοι τους να το κάνουν. Πρέπει να γίνεται ή από το γιατρό ή σε μικροβιολογικό ή σε διαγνωστικό ή σε νοσοκομείο».

«Ευτυχώς η αντιβίωση είναι αποτελεσματική για τον στρεπτόκοκκο. Καθημερινά βλέπουμε παιδιά με στρεπτόκοκκο τα οποία όμως τα θεραπεύουμε δίνοντας τους αντιβίωση, σε σπάνιες περιπτώσεις θα υπάρξει διεισδυτική στρεπτοκοκκική λοίμωξη δηλαδή θα μπει το μικρόβιο μέσα στο αίμα και θα πάει στα ζωτικά σημεία του οργανισμού μας που είναι η καρδιά ή ο εγκέφαλος και εκεί μπορεί να προκαλέσει σηψαιμία. Στα χιλιαδες περιστατικά που βλέπουμε κάθε χρόνο είναι πολύ σπάνιο να συμβεί αυτό», υπογράμμισε ο ίδιος.

«Εμείς οι μεγαλύτεροι πρέπει να προσέχουμε τους μικρότερους με την έννοια ότι εμείς οι μεγαλύτεροι έχουμε στο στόμα μας το στρεπτόκοκκο, είμαστε φορείς χωρίς να έχουμε συμπτώματα. Όμως αγκαλιάζοντας τα παιδιά, φιλώντας τα εκπέμπεται από το στόμα μας με τα σταγονίδια ο στρεπτόκοκκος. Οι γονείς οι ίδιοι μπορεί να το μεταδώσουν, ένας δάσκαλος που είναι κοντά στο θρανίο του μαθητή ή που κάνει ένα ιδιαίτερο μάθημα και από εκεί και πέρα όταν ένα παιδί νοσήσει τότε μπορεί να το μεταδώσει και στους συνομήλικους του. Πάντοτε συστήνουμε να μην αγκαλιάζουμε τόσο πολύ τα παιδιά, είμαστε μεσογειακός λαός και χωρίς αγκαλιά και χωρίς φιλί δεν μπορούμε να ζήσουμε αλλά ας έχουμε υπόψη μας ότι έτσι μεταδίδεται», συμπλήρωσε.

«Συνήθως ο στρεπτόκοκκος εμφανίζεται το Φθινόπωρο και στο τέλος της Άνοιξης παρόλα αυτά οποιαδήποτε στιγμή του χρόνου επειδή υπάρχει ο στρεπτόκοκκος στο περιβάλλον μπορεί να μολύνει ένα παιδί. Επίσης βλέπουμε κάτι πρωτόγνωρο που δεν το έχουμε δει τα τριάντα τελευταία χρόνια στην παιδιατρική ότι μετά την πανδημία έχουν εμφανιστεί με διαφορετικό τρόπο οι αρρώστιες από τους ιούς και τα βακτήρια, δεν είναι όπως ήταν παλιά. Δηλαδή πέρυσι τον Αύγουστο είχαμε γρίπη, γρίπη και λοιμώξεις δεν υπήρχαν τα καλοκαίρια, μόνο κάποιες μικρές γαστρεντερίτιδες τώρα πια έχει αλλάξει η γεωγραφικός χάρτης ο υγειονομικός το πώς συμπεριφέρονται τα μικρόβια. Έχουνε γίνει πιο ισχυρά τα μικρόβια δεν περιμένουν το χειμώνα ή το καλοκαίρι για να προσβάλλουν, προσβάλλουν όλο το χρόνο για αυτό πρέπει όλο το χρόνο να προσέχουμε», είπε κλείνοντας.