Μία πολύ σημαντική είδηση για την αναβάθμιση των υπηρεσιών του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ) έδωσε χθες ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στον τηλεοπτικό σταθμό STAR και τη δημοσιογράφο, Μάρα Ζαχαρέα.

Συγκεκριμένα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποκάλυψε ότι μία νέα κυβέρνηση της Ν.Δ. θα είναι έτοιμη σε έξι μήνες να θέσει σε πλήρη λειτουργία έξι νέες βάσεις αεροδιακομιδών και παροχής υπηρεσιών διάσωσης, με τη χρήση ενοικιαζόμενων από το εξωτερικό ελικοπτέρων. «Το μόνο το οποίο απομένει να κάνουμε είναι να εκδώσουμε μία υπουργική απόφαση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Απομένει να βγάλουμε την Υπουργική Απόφαση»

Ο σχετικός διάλογος του Κυριάκου Μητσοτάκη με τη Μάρα Ζαχαρέα έχει ως εξής:

Κυριάκος Μητσοτάκης: Όμως δεν είμαστε ικανοποιημένοι από αυτό και πρέπει να γίνουμε καλύτεροι. Χρειαζόμαστε και παραπάνω προσωπικό και χρειαζόμαστε, κ. Ζαχαρέα, και συνεργασία με άλλους φορείς του κράτους, γιατί το κράτος είναι ενιαίο. Σε εκείνες τις περιοχές που είτε ο στρατός είτε η Πυροσβεστική μπορούν, να υποστηρίξουμε το ΕΚΑΒ. Αλλά χρειαζόμαστε και καινούργιες δυνατότητες. Να σταθώ σε μία η οποία έχει ήδη νομοθετηθεί, απομένει τώρα να βγάλουμε και την Υπουργική Απόφαση. Έξι βάσεις ελικοπτέρων, ελαφρών μικρών ελικοπτέρων, για γρήγορες διακομιδές στην ηπειρωτική Ελλάδα, είτε για διασώσεις στο βουνό αλλά είτε και για περιστατικά σε απομονωμένες περιοχές -σε ένα χωριό, όπως καταλαβαίνετε, το ασθενοφόρο και κοντά να είναι μπορεί να θέλει μια ώρα για να πάει. Αυτή είναι μια πολύ σημαντική νέα υπηρεσία την οποία θα παρέχουμε. Θα την μισθώσουμε από το εξωτερικό γιατί δεν έχουμε δυνατότητες αυτή τη στιγμή να παρέχουμε εμείς αυτή την υπηρεσία.

Μάρα Ζαχαρέα: Α, είναι είδηση αυτό που μας λέτε τώρα.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Βεβαίως και είναι μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία. Τη δρομολογούσαμε εδώ και καιρό, δεν είχε τύχει της απαραίτητης προβολής γιατί προφανώς τα φώτα της δημοσιότητας δεν ήταν στραμμένα εκεί. Πιστεύω ότι σε έξι μήνες από τώρα θα μπορούμε να είμαστε έτοιμοι, με έξι βάσεις ελικοπτέρων, 24 ώρες το 24ωρο, τα ελικόπτερα τα οποία θα μπορούν να πετάνε και το βράδυ, με γιατρούς εξειδικευμένους στην παροχή πρώτων βοηθειών, με δυνατότητα ταχύτατης διακομιδής πια σε νοσοκομείο από αέρος.