Αστατος Ιούνιος, εκλογές με ζέστη, ήπιος Ιούλιος με λίγους -όχι ακραίους- καύσωνες και... μυστηριώδης Αύγουστος. Αυτή είναι η ταυτότητα του φετινού καλοκαιριού, όπως τη διατύπωσε με τα μέχρι στιγμής δεδομένα ο μετεωρολόγος Παναγιώτης Γιαννόπουλος.

Επιφυλάξεις

Ο μετεωρολόγος της ΕΡΤ εξέφρασε φυσικά επιφυλάξεις για τη μετά το τέλος του Ιουνίου πρόβλεψη, καθώς είναι γνωστό ότι οι μακροπρόθεσμες προβλέψεις είναι παρακινδυνευμένες. Παρουσίασε όμως ένα γράφημα των επόμενων δεκαπέντε ημερών. Όπως εξήγησε, μέχρι και την ερχόμενη Κυριακή θα επικρατεί άστατος καιρός με τοπικές μπόρες σε όλη τη χώρα, ακόμη και την Αττική. Θα ανέβει λίγο η θερμοκρασία την Τετάρτη και την Πέμπτη, αλλά θα ξαναπέσει την επόμενη εβδομάδα. Στις 22 Ιουνίου η θερμοκρασία θα ανέβει, ξεπερνώντας τις κανονικές τιμές. Όπως είπε συγκεκριμένα: «Πηγαίνουμε στους 32 με 35 βαθμούς στην Αθήνα, άρα Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, λίγο πριν από τις εκλογές, θα πούμε πράγματι ότι είναι καλοκαίρι».

Το πρώτο κύμα ζέστης

Και ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης τοποθετεί το πρώτο κύμα ζέστης λίγο πριν από τις εκλογές της 25ης Ιουνίου, με θερμοκρασίες που θα φτάσουν έως και τους 35 βαθμούς στην Αθήνα.

Την ίδια ώρα, το meteo του Αστεροσκοπείου Αθηνών, που διαχειρίζεται ο μετεωρολόγος Κώστας Λαγουβάρδος, χωρίζει το δεύτερο δεκαήμερο του Ιουνίου σε τρεις φάσεις «εναλλαγών». Η πρώτη φάση ολοκληρώθηκε το Σάββατο με τις τοπικές καταιγίδες, η δεύτερη φάση ολοκληρώθηκε χτες με γενικευμένη αστάθεια και καταιγίδες στα ηπειρωτικά και πτώση της θερμοκρασίας κάτω από τα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα και η τρίτη φάση, την Τετάρτη και την Πέμπτη, αφορά ένα «άνοιγμα» του καιρού με περιορισμό της αστάθειας στα ορεινά και άνοδο της θερμοκρασίας που θα πλησιάσει τα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα (τοπικά στην Κρήτη ίσως και πάνω από τα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα).