Πολλά ερωτήμτα προκύπτουν για την τραγωδία που βιώνει σήμερα (14/06) η Ελλάδα και η Ευρώπη με τη βύθιση του αλιευτικού σκάφους στα ανοιχτά της Πύλου, στο οποίο εκτιμάται ότι επέβαιναν πάνω από 400 μετανάστες.

Στο ναυάγιο έχουν χάσει τη ζωή τους -έως τώρα- τουλάχιστον 78 άνθρωποι, ενώ ο αριθμός των αγνοούμενων φτάνει σε εκατοντάδες. Οι αρχικές πληροφορίες κάνουν λόγο για πάνω από 400 επιβαίνοντες, ωστόσο μαρτυρίες διασωθέντων ανεβάζουν αυτόν τον αριθμό ακόμη και στους 700.

Οι φόβοι των σωστικών συνεργείων είναι ότι το αλιευτικό που βυθίστηκε αμέσως μετά την ανατροπή του είναι ότι μετέφερε άγνωστο αριθμό ανθρώπων στα αμπάρια του και τους παρέσυρε μαζί του στον βυθό, σε μεγάλο βάθος. Οι διασωθέντες είναι 104 και έχουν ήδη μεταφερθεί στην Καλαμάτα όπου φιλοξενούνται, ενώ 29 από αυτούς έχουν διακομισθεί στο νοσοκομείο της πόλης.

Nauagio_Pilos_INTIME1
Nauagio_Pilos_INTIME2

Σε καλές καιρικές συνθήκες και «ξαφνικά» η ανατροπή του σκάφους

Την ώρα του ναυαγίου στη θαλάσσια περιοχή που έπλεε το αλιευτικό με προορισμό την Ιταλία επικρατούσαν καλές καιρικές συνθήκες. Για άγνωστο όμως λόγο σταμάτησαν οι μηχανές του.

Οι πρώτες εκτιμήσεις για την αιτία της τραγωδίας που συνδυάζεται με μαρτυρίες ότι η ανατροπή και η βύθιση έγιναν «ξαφνικά» είναι να μετακινήθηκαν ομαδικά άνθρωποι στα αμπάρια και να δημιούργησαν συνθήκες «μετατόπισης φορτίου».

Σημειώνεται ότι κατά τον εντοπισμό των διασωθέντων κανείς δεν έφερε σωστικό εξοπλισμό (σωσίβιο).

Δείτε αναλυτικά στο παρακάτω βίντεο: 


Αρνούνταν κατ' επανάληψη την παροχή βοήθειας

Αξίζει να σημειωθεί το αλιευτικό είχε εντοπιστεί τόσο από παραπλέοντα σκάφη όσο και από τη FRONTEX. Ωστόσο, είχε αρνηθεί βοήθεια και κατ' επανάληψη είχε απαντήσει αρνητικά στον ελληνικό θάλαμο επιχειρήσεων για παροχή συνδρομής, όπως αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση του Λιμενικού.

Nauagio_Pilos_INTIME3
Nauagio_Pilos_INTIME4

Υπό ανάκριση τρεις διασωθέντες

Το αλιευτικό είχε ξεκινήσει από το Τομπρούκ στη Λιβύη και οι χειριστές του δήλωσαν ότι προορισμός τους ήταν η Ιταλία, προς την οποία συνέχιζε τον πλου του έως τη στιγμή της βύθισης τα ξημερώματα της Τετάρτης (14/06).

Πληροφορίες της ΕΡΤ μάλιστα αναφέρουν ότι τρεις εκ των διασωθέντων έχουν οδηγηθεί στο Λιμεναρχείο της Καλαμάτας, όπου και ανακρίνονται.

Άμεση η κινητοποίηση των Αρχών

Η κινητοποίηση των σωστικών συνεργείων από την ελληνική πλευρά ήταν άμεση και πολύ μεγάλη. Οι Ένοπλες Δυνάμεις συμμετείχαν με μία φρεγάτα του ΠΝ, ένα αεροσκάφος C-130 και ένα ελικόπτερο Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας και με ένα ελικόπτερο S-70 του Πολεμικού Ναυτικού. Από την Πολιτική Προστασία ενεργοποιήθηκε το πρωτόκολλο αντίδρασης σε περίπτωση μαζικών απωλειών, ενώ σε επιφυλακή τέθηκε το ΕΚΑΒ στην Πελοπόννησο, όπως και τα νοσοκομεία της περιφέρειας Πελοποννήσου, με στελέχη να σπεύδουν επιτόπου στην Καλαμάτα.

Nauagio_Pilos_INTIME5
Nauagio_Pilos_INTIME6__1_

Στην Καλαμάτα η Σακελλαροπούλου

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, μετέβη στην Καλαμάτα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε επικοινωνία με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό, Ιωάννη Σαρμά, όπως και ο Αλέξης Τσίπρας. Ακόμη, αναβλήθηκαν η προεκλογική συγκέντρωση της Νέας Δημοκρατίας στην Πάτρα και η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην Σητεία.

Ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, μεταβαίνει επίσης στο λιμάνι της Καλαμάτας, όπως και ο τέως αντιπρόεδρος της Βουλής, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, εκπροσωπώντας τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκο Ανδρουλάκη, προκειμένου να ενημερωθεί για το τραγικό ναυάγιο.

Δείτε αναλυτικά στο παρακάτω βίντεο: