Στη Μαλακάσα έφθασαν λίγα λεπτά μετά τις 12:30 οι 71 μετανάστες που διασώθηκαν από το ναυάγιο στη Μεσόγειο, ανοιχτά της Πύλου. Τα δύο πούλμαν με τους 71 μετανάστες ξεκίνησαν από το λιμάνι της Καλαμάτας, όπου φιλοξενήθηκαν προσωρινά για δύο ημέρες, λίγο μετά τις 9 το πρωί. 

Όσοι από τους μετανάστες χρειάστηκαν νοσηλεία παρέμειναν στο Νοσοκομείο Καλαμάτας και μετά το εξιτήριο θα μεταφερθούν στη Μαλακάσα, ενώ υπενθυμίζεται ότι έγιναν και 9 συλλήψεις (μεταξύ των 104 διασωθέντων) ατόμων που ανήκαν στο κύκλωμα διακινητών, εις βάρος των οποίων ασκήθηκε δίωξη με βαρύτατες καταγγελίες. 

3884699_2
5913238_2
3884703_2
3884701_2
3884700_2
3884708_2
3884711_2

Στο ΚΥΤ Μαλακάσας οι μετανάστες

Στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) της Μαλακάσας από χθες γίνονταν προετοιμασίες για την υποδοχή των διασωθέντων του ναυαγίου. Οι διασωθέντες θα οδηγηθούν στους οικίσκους, όπου θα βρουν κάποια είδη ανάγκης, προσωπικής υγιεινής, νερό και φαγητό.

Στο ΚΥΤ Μαλακάσας υπάρχει κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, νοσηλευτές και ψυχολόγοι για τη στήριξη των ανθρώπων αυτών που βίωσαν μια ανείπωτη τραγωδία, ενώ εκεί βρίσκεται και προσωπικό του υπουργείου Μετανάστευσης για την υποδοχή τους.

Διαδικασία ασύλου 

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, από το απόγευμα θα ξεκινήσει η διαδικασία ταυτοποίησης για να προχωρήσει η διαδικασία ασύλου. 

Δεδομένου ότι το κέντρο στη Μαλακάσα είναι Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης, μόλις προχωρήσει η διαδικασία ταυτοποίησης, όσοι δικαιούνται άσυλο θα μεταφερθούν σε άλλες δομές ανά τη χώρα, ενώ για όσους δεν δικαιούνται θα ξεκινήσει η διαδικασία απέλασης.

Το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μαλακάσα

Σύμφωνα με τις πληροφορίες από την ιστοσελίδα του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) χορηγούνται ρούχα και υποδήματα στους διαμένοντες, είδη προσωπικής υγιεινής και κλινοσκεπάσματα, τα οποία ανανεώνονται ανάλογα με τις ανάγκες των διαμενόντων.

Οι εγκαταστάσεις διαθέτουν ανοιχτούς χώρους ψυχαγωγίας, οι οποίοι είναι διαθέσιμοι να χρησιμοποιηθούν από τους διαμένοντες καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Καθημερινά γίνεται διανομή έτοιμου φαγητού, τρεις (3) φορές την ημέρα.

Δίδεται η δυνατότητα χρήσης πλυντηρίων και στεγνωτηρίων για τον καθαρισμό των ατομικών τους ειδών.

Οι εγκαταστάσεις περιλαμβάνουν: 

• Χώρο αναμονής για τους νεοεισερχόμενους στο κέντρο.

• Παροχή πρωτοβάθμιας περίθαλψης για την πραγματοποίηση των αναγκαίων ιατρικών εξετάσεων από το ιατρείο του κέντρου.

• Γραφεία οργανωτικής διάρθρωσης για την καλύτερη εξυπηρέτηση των διαμενόντων.

• Ειδικά διαμορφωμένους χώρους διαβίωσης.

• Κατάλληλα διαμορφωμένους χώρους ψυχαγωγίας.