H προσπάθεια ανεύρεσης αγνοουμένων στα ανοιχτά της Πύλου δεν έχει τέλος. Το MEGA φιλοξένησε δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου του Λιμενικού, Νίκου Αλεξίου, ο οποίος απάντησε στο γιατί δεν καταγράφηκε η πρώτιστη επιχείρηση διάσωσης, τα ξημερώματα της Τετάρτης, παρ' ότι το σκάφος του βρισκόταν κοντά στο αλιευτικό και οι διασώστες έγινε εφικτό να βγάλουν αρκετούς μετανάστες, που ταξίδευαν από τη Λιβύη στην Ιταλία, τη στιγμή της βύθισης. 

Το ρεπορτάζ του MEGA αναφέρει: Σε εξέλιξη είναι η έρευνα των Αρχών σχετικά με τα αίτια του πολύνεκρου ναυαγίου στην Πύλο.

«Γιατί δεν έγινε καταγραφή της επιχείρησης του Λιμενικού»

Από την πρώτη στιγμή που το αλιευτικό, με τους εκατοντάδες μετανάστες, εντοπίστηκε ανοιχτά της Πύλου, το Λιμενικό Σώμα βρισκόταν σε ασφαλή απόσταση, προσφέροντας μάλιστα βοήθεια, την οποία αρνήθηκαν οι επιβάτες.

Όπως έχει γίνει γνωστό, τη στιγμή της βύθισης του σκάφους, περίπου στη 1:40 τα ξημερώματα της Τετάρτης, σκάφος του Λιμενικού, το οποίο διέσωσε όσους έπεσαν στη θάλασσα, βρισκόταν σε κοντινή απόσταση.

Ερώτημα που έχει προκύψει είναι γιατί το σκάφος του Λιμενικού δεν κατέγραψε την επιχείρηση της διάσωσης.

«Η ενημέρωση που μου έχει δοθεί είναι ότι οι κάμερες του σκάφους λειτούργησαν επιχειρησιακά για να βλέπουν το γίνεται ευκρινώς. Δεν έγινε κάποια καταγραφή», είπε, μιλώντας στο MEGA και τον Νίκο Ευαγγελάτο, ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού, Νίκος Αλεξίου.

«Αυτό έχω σαν ενημέρωση, δεν έχει γίνει καταγραφή», τόνισε, συνεχίζοντας: «Έγινε ενημέρωση 2 παρά από τον καπετάνιο του αλιευτικού ότι έχασε τη μηχανή. Άμεσα τα μέλη του πληρώματος (σημ. του Λιμενικού) μπήκαν σε κατάσταση συναγερμού για να πλησιάσουν το πλοίο. Η προτεραιότητα είναι η διάσωση και η επιχείρηση και όχι κάτι άλλο».

«Δεν έγινε οποιαδήποτε προσπάθεια ρυμούλκησης»

Σχετικά με τις αναφορές πως το ελληνικό Λιμενικό προσπάθησε να ρυμουλκήσει το αλιευτικό, ο εκπρόσωπος Τύπου σημείωσε: «Η απάντηση είναι σαφής. Δεν έγινε, σε καμία φάση, ουδεμία προσπάθεια ρυμούλκησης του πλοίου».

Ο ίδιος σημειώνει πως στην πρώτη προσέγγιση του σκάφους του Λιμενικού προς το αλιευτικό, προκειμένου να διαπιστώσει την κατάσταση, ρίχθηκε «ένα μικρό σκοινί, ένας μικρός κάβος, έτσι ώστε να δεθούν τα δύο σκάφη, προκειμένου να μην ξεσύρει το ένα από το άλλο».

Ο κ. Αλεξίου σημείωσε πως δεν υπήρχε συνεργασία από το πλήρωμα του αλιευτικού για να τους παρασχεθεί βοήθεια.

«Εφόσον δεν υπήρχε και συνεργασία από τους ανθρώπους επί του καταστρώματος διότι ήθελαν να πάνε στην Ιταλία, το να λέμε ότι έχει δεθεί ένα τέτοιο σκοινί ρυμούλκησης για να γίνει όλη αυτή η διαδικασία, είναι άτοπο. Δέθηκε ο μικρός κάβος για 5-6 λεπτά, όσο διήρκεσε η συνομιλία του πληρώματος με τους ανθρώπους επί του καταστρώματος, δηλώνεται ευθαρσώς ότι δε θέλουν οποιαδήποτε βοήθεια, το έλυσαν μόνοι τους το σκοινί. Ξαναέβαλαν τις μηχανές τους μπροστά και έφυγαν προς την πορεία τους».