Έρευνες για διασωθέντες, αλλά και σε επίπεδο ευθυνών για το ναυάγιο της Πύλου διεξάγονται, ενώ με βάση τις πληροφορίες του ΣΚΑΙ, η Ελλάδα ζήτησε τη συνδρομή της Europol ώστε να γίνει έρευνα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. 

Όπως εκτιμούν τα στελέχη της Ασφάλειας του Λιμενικού, οι διακινητές δεν ήταν άγνωστοι στις Αρχές, ενω αναφέρουν συγκεκριμένα ότι τους τελευταίους δύο μήνες ευθύνονται για 18 παρόμοια δρομολόγια αλιευτικών σκαφών σαν αυτό που βυθίστηκε από τις ακτές τις Λιβύης προς τις ακτές τις Ιταλίας.


Ο ρόλος των 9 συλληφθέντων

Οι έρευνες ωστόσο συνεχίζονται και σε επίπεδο ευθυνών. Τα στελέχη του Λιμενικού κατέληξαν μετά από μια μακρά διαδικασία στους εννέα άντρες που φέρονται ως μέλη του δουλεμπορικού κυκλώματος. Οι άντρες, ηλικίας από 20 έως 40, φτάνουν στο δικαστικό μέγαρο Καλαμάτας. Οι Αρχές οδηγήθηκαν στα ίχνη τους ύστερα από καταθέσεις διασωθέντων.

Μεταφέρθηκαν από το κεντρικό λιμεναρχείο Καλαμάτας προς την Εισαγγελεία Πρωτοδικών, προκειμένου να τους απαγγελθούν βαριές κατηγορίες για πρόκληση ναυαγίου και συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης.

Ο ΣΚΑΪ αποκαλύπτει ποιος ήταν ο ρόλος τους πάνω στο αλιευτικό κατα την διάρκεια του ταξιδιου πρός την Ιταλία:

Ο καπετάνιος, που, σύμφωνα με πληροφορίες είναι νεκρός, βρισκόταν καθ' όλη την διάρκεια του ταξιδιού στην καμπίνα του σαπιοκάραβου. Ανάμεσα στους συλληφθέντες και ο μηχανικός του πλοίου αλλά και ο βοηθός του καπετάνιου, ο άντρας που έδινε τις εντολές στους 7 μπράβους του κυκλώματος, τους ανθρώπους που με αυτοσχέδια καμουτσίκια φτιαγμένα από τα σχοινιά του πλοίου επέβαλαν με βασανιστήρια την τάξη πάνω στο πλοίο.

Όπως πρώτος αποκάλυψε ο ΣΚΑΪ, τρεις ώρες νωρίτερα απο την βύθιση του σκάφους το περιπολικό του Λιμενικού προσέγγισε κι έδεσε έναν μικρό κάβο στο αλιευτικό προκειμένου να διαπιστώσει την κατασταση πάνω στο πλοίο. Αυτή η διαδικασία διήρκεσε λίγα λεπτά και αφού οι μετανάστες έλυσαν τον κάβο το περιπολικό απομακρύνθηκε και παρακολουθούσε από κοντινή απόσταση.

Οι 8 αρνούνται τις κατηγορίες εκτός από έναν που φέρεται να έχει ομολογήσει. Είπε ότι είναι ένα απλό μέλος της οργάνωσης και δέχτηκε να πληρωθεί προκειμένου να μεταφέρει το πλοιάριο από τις ακτές της Λιβύης στην Ιταλία και πρόσθεσε πως το πλοίο είχε φύγει από την Αίγυπτο άδειο και ταξίδεψε μέχρι το Τομπρούκ όπου πήρε τους εκατοντάδες μετανάστες.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι διακινητές δεν ήταν άγνωστοι στις Αρχές, όπως εκτιμούν τα στελέχη της Ασφάλειας του Λιμενικού. Αναφέρουν συγκεκριμένα ότι τους τελευταίους 2 μήνες ευθύνονται για 18 παρόμοια δρομολόγια αλιευτικών σκαφών σαν αυτό που βυθίστηκε από τις ακτές τις Λιβύης προς τις ακτές τις Ιταλίας. Παράλληλα υπάρχουν ενδείξεις ότι έχουν απολήξεις στην Αίγυπτο, τη Λιβύη και την Ιταλία. Για το λόγο αυτό, οι ελληνικές Αρχές απευθύνθηκαν στις Ευρωπαική Αστυνομική Υπηρεσία Europol προκειμένου να πραγματοποιηθεί έρευνα σε ευρωπαικό επίπεδο και να μπορέσουν να οδηγηθούν στα ίχνη των εγκεφάλων του συγκεκριμένου κυκλώματος, που θησαυρίζει σε βάρος ζωών, αν υπολογίστεί ότι από τον καθένα από τους διακινούμενους στην συγκεκριμένη περίπτωση είχε εισπραχθεί το ποσό των 6.500 δολαρίων.



Σύμφωνα με το ρεπορτάζ το Λιμενικό οδηγήθηκε στους 9 συλληφθέντες λόγω ύποπτων συμπεριφορών τους καθώς και μέσω φωτογραφιών που έδειξαν στους διασωθέντες. Συνολικά 9 είναι οι μετανάστες-πρόσφυγες που έχουν καταθέσει ως μάρτυρες στο πλαίσιο της δικογραφίας.



Και ενώ δεν υπάρχει κανένα ίχνος ζωής στην περιοχή του ναυαγίου το δράμα συνεχίζεται με τους συγγενείς που αναζητούν τα δικά τους πρόσωπα μεταξύ των διασωθέντων στην Καλαμάτα.

Με εκτυπωμενες φωτογραφίες στα χέρια αναζητούν τους συγγενείς τους λίγα λεπτά πριν φύγουν τα λεωφορεία για την Μαλακάσα.

«Γνωρίσαμε ανθρώπους με απογνωση γιατι είχαν χάσει δικούς τους ανθρώπους», αναφέρει μέλος ελληνικής ομάδας διάσωσης.

Ο ΣΚΑΙ βρέθηκε στο εσωτερικό της αποθήκης στο λιμάνι της Καλαμάτας, όπου φιλοξενήθηκαν οι διασωθέντες του πολύνεκρου ναυαγίου της Πύλου. 68 άτομα έχουν αποχωρήσει με προορισμό το κέντρο φιλοξενίας μεταναστών στη Μαλακάσα.

Το μεσημέρι οι 68 διασωθέντες έφτασαν στο κέντρο φιλοξενίας μεταναστών στη Μαλακάσα. Ακόμα κι εκεί συγγενείς ηλπιζαν να βρουν δικά τους πρόσωπα.



Ο ΣΚΑΙ βρέθηκε επίσης μέσα σε ένα από τα πολλά κοντέινερ τα οποία θα φιλοξενήσουν τους 68 διασωθέντες από το ναυάγιο της Πύλου. Όπως φαίνεται στο βίντεο στα κρεβάτια έχουν τοποθετηθεί είδη προσωπικής υγιεινής, τα οποία θα δοθούν στους διασωθέντες, ενώ στη συνέχεια θα δοθούν τρόφιμα, νερό, καθώς και ρουχισμός.



«Δεν υπάρχουν γυναίκες. Όλες οι γυναίκες πέθαναν, βυθίστηκαν με τα παιδιά τους αγκαλιά. Μιλάμε για τραγωδία», αναφέρει ο Γενικός Γραμματέας Συνδέσμου Σύρων στην Ελλάδα, Ανουαρ Μπακρι.

Οι συγγενείς των αγνοουμένων, ωστόσο, δεν το βάζουν κατω. Περιμένουν υπομονετικά εξω από το Λιμεναρχείο Καλαμάτας για κάποιο στοιχείο που θα τους βοηθήσει να βρουν τους δικούς τους.

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου την ίδια ώρα παρήγγειλε την τήρηση απόλυτης μυστικότητας των ερευνών λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης.