Προφυλακιστέοι κρίθηκαν οι έξι εκ των επτά κατηγορουμένων για το κύκλωμα εκβιαστών στα νότια προάστια. Ο έβδομος αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.

Σε βάρος του έχει ασκηθεί ποινική δίωξη, κατά περίπτωση, για μία σειρά ποινικών αδικημάτων όπως εγκληματική οργάνωση, διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, εκβίαση κατ' επάγγελμα, βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη, επικίνδυνη σωματική βλάβη, παραβίαση του νόμου περί όπλων και αντίσταση. Οι κατηγορούμενοι αρνούνται κατά πληροφορίες το βαρύ κατηγορητήριο που έχει συνταχθεί σε βάρος τους και πως είχαν προχωρήσει σε οποιαδήποτε πράξη εκβιασμού σε βάρος καταστηματαρχών, ενώ κάποιοι εξ αυτών παραδέχονται κάποιες πράξεις ξυλοδαρμού, υποστηρίζοντας ωστόσο ότι έλαβαν χώρα στο πλαίσιο προσωπικών διαφορών. Παράλληλα, έχουν εκδοθεί τρία εντάλματα σύλληψης για την ίδια υπόθεση.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, τα φερόμενα ως μέλη της οργάνωσης, με διαφορετική σύνθεση κάθε φορά, προχώρησαν σε τουλάχιστον 10 επιθέσεις σε μαγαζιά των Ηλιούπολης, Αργυρούπολης, Αλίμου, Γλυφάδας και άλλων περιοχών από τον Σεπτέμβριο του 2022.

Τι αναφέρεται στη δικογραφία - Όλα τα χτυπήματα

Σεπτέμβριος 2022: Πεντε μέλη της οργάνωσης, έχοντας καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους και αλλοιώνοντας τα χαρακτηριστικά των οχημάτων τους, προσέγγισαν κατάστημα που βρίσκεται επί της οδού Ανδρέα Παπανδρέου στη Γλυφάδα. Ξυλοκόπησαν βίαια και προκάλεσαν βαριές σωματικές βλάβες στον ιδιοκτήτη αλλά και απλές σωματικές βλάβες στον υπάλληλο. Παράλληλα προκάλεσαν εκτεταμένες υλικές ζημιές στο εσωτερικό του καταστήματος. Στη συνέχεια, οι δράστες επιβιβάστηκαν στα οχήματά τους και αποχώρησαν από το σημείο.

Φεβρουάριος 2023: Εννέα μέλη της οργάνωσης μπούκαραν σε κλαμπ επί της Λεωφόρου Κύπρου στην Αργυρούπολη. Ένας εξ αυτών συνομίλησε για λίγα δευτερόλεπτα με τον ιδιοκτήτη του καταστήματος και στη συνέχεια ένα από τα μέλη τον γρονθοκόπησε βάναυσα, με αποτέλεσμα το θύμα να πέσει στο έδαφος. Ακολούθως, οι υπόλοιποι ξεκίνησαν αμέσως να προκαλούν φθορές στο κατάστημα, πετώντας σκαμπό προς τον χώρο του μπαρ, με αποτέλεσμα τη θραύση μπουκαλιών και τζαμιών. Στη συνέχεια, οι δράστες επιβιβάστηκαν σε οχήματα, που είχαν σταθμεύσει σε χώρο πρατηρίου υγρών καυσίμων. Έπειτα ακολούθησε εισβολή σε καφετέρια με ναργιλέδες, όπου χτύπησαν τον ιδιοκτήτη και τράπηκαν σε φυγή.

Μάρτιος 2023: Έντεκα μπράβοι, έχοντας διακριτούς ρόλους, προσέγγισαν μπαρ στην Αργυρούπολη αμέσως μετά την έναρξη της λειτουργίας του. Οι δράστες με την παρουσία τους και τη στάση τους προκάλεσαν τρόμο στον ιδιοκτήτη και τους λοιπούς παρευρισκόμενους θαμώνες. Το αρχηγικό μέλος συνομίλησε με τον ιδιοκτήτη και απαίτησε από αυτόν εκβιαστικά την καταβολή 200 ευρώ κάθε μήνα για την «παροχή προστασίας» του καταστήματός του.

Και αυτές είναι μόνον κάποιες από τις επιθέσεις τους. Οι μπράβοι, οι οποίοι θεωρούνται από τους πιο σκληρούς, είχαν επίσης αναλάβει την προστασία επιχειρήσεων στην Ομόνοια, την Πλατεία Αττικής και το Γκάζι.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι εκτός από τα χρήματα που έπαιρναν απαιτούσαν από τους επιχειρηματίες να προσλάβουν ως φύλακες στα μαγαζιά που «προστάτευαν» τουλάχιστον ένα μέλος της οργάνωσης.