Προς την Ιταλία κατευθύνεται το ιστιοφόρο με τους 60, περίπου, μετανάστες το οποίο εντοπίστηκε 100 μίλια βορειοδυτικά της Κυπαρισσίας. Το σκάφος ήταν πολύ κοντά στα όρια της ζώνης έρευνας και διάσωσης της Ιταλίας, από την οποία απείχε μόλις 16 μίλια.

Αμέσως αφότου έγινε γνωστό ότι εντοπίστηκε το ιστιοφόρο από τις ιταλικές αρχές, το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης του υπουργείου Ναυτιλίας ξεκίνησε να παρακολουθεί το ταξίδι του.

Όπως προβλέπεται, λόγω της πορείας του πλοίου, πλέον η ευθύνη έρευνας και διάσωσης περνά στην Ιταλία.

Από την πρώτη, πάντως, στιγμή εκείνο που έγινε γνωστό από την ελληνική πλευρά ήταν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος και πως οι καιρικές συνθήκες στην περιοχή δεν εμπνέουν ανησυχία.

Το χρονικό του εντοπισμού

Αργά το απογευμα ενημερώθηκε ο ελληνικός θάλαμος επιχειρήσεων που αμέσως έδωσε εντολή σε παραπλέοντα πλοία να παρακολουθούν την πορεία του ιστιοφόρου. Το ιστιοφόρο δεν εξέπεμψε σήμα κινδύνου, ενώ οι καιρικές συνθήκες στην περιοχή αναφέρονταν καλές.

«Δεν υπάρχει κίνδυνος, το ιστιοφόρο πλέει κανονικά» δήλωσε νωρίτερα ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού, Νίκος Αλεξίου, μιλώντας στον ΣΚΑΙ. Εξήγησε, δε, ότι δόθηκε εντολή σε παραπλέοντα μέσα με σκοπό την καλύτερη εκτίμηση της κατάστασης.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού σημείωσε ότι οι καιρικές συνθήκες δεν είναι δυσμενείς στην περιοχή.