Για την προσπάθεια του τουρκικού προξενείου Κομοτηνής να επηρεάσει το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών μίλησε στα parapolitika.gr ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Πομάκων, Αχμέτ Ιμάμ. Ακόμα, ανέφερε ότι υπάρχει μία συνεχιζόμενη προσπάθεια να «εκτουρκιστεί» η πληθυσμιακή ομάδα των Πομάκων που κατοικεί στην περιοχή της Θράκης και ζήτησε την στήριξη του ελληνικού κράτους.

Δάσκαλοι

Ο κ. Ιμάμ στην αρχή δήλωσε ότι οι παρεμβάσεις του τουρκικού προξενείου στις ελληνικές εκλογές γίνονταν πάντα και ότι ο επηρεασμός των κατοίκων της περιοχής γίνεται κυρίως στα καφενεία και στα τζαμιά. «Πάντα το τουρκικό προξενείο προσπαθούσε να επηρεάσει τον τοπικό πληθυσμό ώστε να ψηφίσει συγκεκριμένους υποψηφίους. Δεν υπάρχει δάσκαλος σε μειονοτικό χωριό που να μην πληρώνεται από την Τουρκία. Αυτοί διαμορφώνουν την κοινή γνώμη. Επίσης, στην περιοχή της μειονότητας υπάρχουν δεκάδες φροντιστήρια εκμάθησης του Κορανίου. Εκεί πηγαίνουν μαθητές για να μαθαίνουν το Κοράνι, όμως η πραγματική δουλειά τους δεν είναι αυτή. Η δουλειά τους είναι να προσηλυτίζουν και να κάνουν στα παιδιά πλύση εγκεφάλου. Ακόμα για να καταφέρουν να επηρεάσουν όσο περισσότερο κόσμο μπορούν χρησιμοποιούν τα καφενεία και τα τζαμιά» είπε χαρακτηριστικά.

Αμέσως μετά ο κ. Ιμάμ έκανε λόγο για οργανωμένο σχέδιο της Τουρκίας να εκτουρκέψει τον πομακικό πληθυσμό της Θράκης. «Το προξενείο εδώ και χρόνια προσπαθεί να εκτουρκισει τους Πομάκους. Πρέπει να ξέρει ο κόσμος ότι υπάρχουν ακόμα Πομάκοι που δεν πιστεύουν στο αφήγημα της Τουρκίας ότι δηλαδή μία είναι η μειονότητα και αυτή είναι τούρκικη. Εμείς δεν είμαστε Τούρκοι, μιλάμε άλλη γλώσσα και έχουμε άλλη συμπεριφορά και άλλα έθιμα. Εγώ προσπαθώ και με την εφημερίδα Ζαγάλισα να διατηρήσω τα ήθη και τα έθιμά μας. Παλεύουμε να μην αφομοιωθούμε από τον τουρκικό επεκτατισμό» είπε.

Το παράδειγμα της Βουλγαρίας

Στη συνέχεια ο ίδιος αναφέρθηκε στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλοί Πομάκοι, το οποίο είναι η υποχρεωτική εκμάθηση της τουρκικής γλώσσας. Σύμφωνα με τον κ. Ιμάμ αυτό είναι κάτι που δεν αρέσει σε κανέναν και μίλησε για το παράδειγμα της Βουλγαρίας. «Οι Πομάκοι που μιλούν άλλη γλώσσα υποχρεούνται να μάθουν τουρκικά. Σε κανέναν δεν αρέσει αυτό. Για μένα θα πρέπει να ακολουθηθεί το παράδειγμα της Βουλγαρίας σε ό,τι έχει να κάνει με την Παιδεία και την θρησκεία. Ο Βούλγαρος Πομάκος ιμάμης κάνει κήρυγμα μέσα στο τζαμί στα πομάκικα. Αυτό εδώ δεν γίνεται και το κράτος θα πρέπει να δώσει κάποια στιγμή μία λύση. Επίσης στη Βουλγαρία εχουν μεριμνήσει να φτιάξουν κατάλληλες θεολογικές σχολές ώστε να βγαίνουν καταρτισμένοι ιμάμηδες και έτσι δεν χρειάζεται να έρθουν από την Τουρκία. Ακόμα έχουν τυπωθεί βιβλία στα Πομάκικα προκειμένου να διασωθεί και να διδαχθεί η γλώσσα μας. Το παράδειγμα της Βουλγαρίας το έχουν ακολουθήσει αρκετά βαλκανικά κράτη» κατέληξε.