Τελικώς η Μακεδονική γη δεν κρύβει «στα σπλάχνα» της μόνο αρχαιολογικούς θησαυρούς, όπως στην Αμφίπολη, αλλά και «ξεχασμένο θάνατο», που ευτυχώς ως σήμερα δεν προκάλεσε κάποια προβλήματα, όπως αποδεικνύεται από την καταπληκτική δουλειά που έφερε σε πέρας από την περασμένη άνοιξη το προσωπικό του Τάγματος Εκκαθαρίσεως Ναρκοπεδίων Ξηράς (ΤΕΝΞ) στην περιοχή του χωριού Μαρίνα Φλωρίνης.

Στην προαναφερθείσα αγροτική περιοχή είχε εντοπιστεί σημαντικός αριθμός παλαιών πυρομαχικών, και για την εξουδετέρωσή του ειδοποιήθηκε αμέσως, μέσω ΓΕΣ, η αρμόδια για την ενέργεια αυτή μονάδα του, το ΤΕΝΞ. Πραγματικώς, το ΤΕΝΞ απέστειλε στην περιοχή μία ομάδα του πλήρως εξοπλισμένη για έρευνα και εκκαθάριση του «μολυσμένου χώρου» και εν συνεχεία απόδοσή του με ασφάλεια στους κατοίκους της περιοχής.

Στις 8 Μαΐου 2014, η Ομάδα Ναρκαλιείας του ΤΕΝΞ ξεκίνησε την επικίνδυνη αποστολή της που συνεχίζεται μέχρι σήμερα έχοντας εντοπίσει – ως τώρα - 2.875 βλήματα πυροβολικού των 65 χιλιοστών του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Συμφώνως με τα στοιχεία που παρέσχε το ΓΕΣ, οι μόνιμοι κάτοικοι του χωριού Μαρίνα αναφέρουν ότι η περιοχή χρησιμοποιήθηκε από το Γαλλικό Στρατό κατά την περίοδο του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ως χώρος τάξεως Πυροβολικού, ενώ υπάρχουν επιπλέον μαρτυρίες για μεταφορά των βλημάτων από το εξωτερικό, μέσω παλιάς σιδηροδρομικής γραμμής που λειτουργούσε την συγκεκριμένη περίοδο στην περιοχή.

Τα συγχαρητήρια ασφαλώς αξίζουν στο προσωπικό του ΤΕΝΞ, που ανήκει στο Όπλο του Μηχανικού, που συνεχίζει το έργο του στην περιοχή μέχρι να εντοπιστούν και να εξουδετερωθούν όλα τα παλαιά βλήματα.

Λ.Σ.Μ.