Λίγες ημέρες απέμειναν για τις κάλπες της 25ης Ιουνίου Υπενθυμίζεται ότι οι εκλογές της προσεχούς Κυριακής θα έχουν σημαντικές διαφορές από την κάλπη της 21ης Μαΐου. Σήμερα, 19 Ιουνίου, είναι μια κομβική μέρα για τη διαδικασία καθώς θα ενημερωθούν τόσο τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών όσο και οι δικαστικοί αντιπρόσωποι που κληρώθηκαν.

Τι ισχύει για τις εφορευτικές επιτροπές

Η ψηφοφορία διεξάγεται σε κάθε εκλογικό τμήμα ενώπιον πενταμελούς εφορευτικής επιτροπής, που αποτελείται από τον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής, ως πρόεδρο, και τέσσερα (4) μέλη. Τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών, με ισάριθμα αναπληρωματικά, κληρώνονται από το οικείο Πρωτοδικείο, μεταξύ των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους εκλογέων του δήμου στον οποίο ανήκει το εκλογικό τμήμα.

Σε όποιους δήμους οι κατάλογοι είναι καταρτισμένοι κατά εκλογικά διαμερίσματα, τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών κληρώνονται ή διορίζονται από αυτούς που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους του οικείου εκλογικού διαμερίσματος. Σε όλες τις περιπτώσεις, τα μέλη πρέπει να κατοικούν στο δήμο ή το εκλογικό διαμέρισμα που ανήκει το εκλογικό τμήμα, για το οποίο κληρώθηκαν. Τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών πρέπει να έχουν τουλάχιστον απολυτήριο δημοτικού σχολείου και να μην έχουν υπερβεί το εξηκοστό έβδομο (67ο) έτος της ηλικίας τους.

Η κλήρωση ή ο διορισμός των μελών γίνεται εντός 15 ημερών από την κατά την παρ. 4 του άρθρου 31 του π.δ. 26/2012 έναρξη της προεκλογικής περιόδου, δηλαδή έως την 13η Ιουνίου 2023 (άρθρο 58 παρ. 3 του π.δ. 26/2012). Τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών ειδοποιούνται για το διορισμό τους με φροντίδα των οικείων Εισαγγελέων Πρωτοδικών και με απόδειξη, τουλάχιστον 5 ημέρες πριν από την ημέρα της ψηφοφορίας, δηλαδή το αργότερο έως την 19η Ιουνίου 2023 (άρθρο 58 παρ. 6 του π.δ. 26/2012) και οφείλουν να ασκήσουν τα καθήκοντά τους, ανεξαρτήτως αν ειδοποιήθηκαν εγκαίρως (άρθρο 58 παρ. 7 του π.δ. 26/2012).

Ποιοι εξαιρούνται από την εφορευτική επιτροπή

Επισημαίνεται ότι πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να αποφευχθεί η κλήρωση ή ο διορισμός ως μελών, προσώπων που κωλύονται να ασκήσουν τα καθήκοντά τους, διότι: α) έχουν υπερβεί το 67ο έτος της ηλικίας τους, β) δεν έχουν απολυτήριο δημοτικού, γ) δεν κατοικούν στον οικείο δήμο, δ) είναι δημόσιοι και δημοτικοί υπάλληλοι ή έμμισθοι υπάλληλοι δημοτικών νομικών προσώπων και ιδρυμάτων και όσοι με αυτές τις ιδιότητες υπηρέτησαν την τελευταία τριετία προ της εκλογής, ε) είναι αποστρατευθέντες αξιωματικοί, όργανα των σωμάτων ασφαλείας, στ) έχουν διατελέσει δήμαρχοι, βουλευτές, μέλη της κυβέρνησης και υφυπουργοί, ζ) έχουν ανακηρυχθεί υποψήφιοι βουλευτές από τον Άρειο Πάγο, η) είναι ιερείς ή λοιποί θρησκευτικοί λειτουργοί (άρθρα 58 παρ. 4 και 59 παρ. 1 του π.δ. 26/2012).

Η δεκαπενθήμερη προθεσμία που ορίζεται από την παρ. 3 του άρθρου 58 του π.δ. 26/2012, για την κλήρωση ή το διορισμό των μελών των εφορευτικών επιτροπών, δεν πρέπει να εξαντληθεί.

Οι δικαστικοί αντιπρόσωποι

Οι έφοροι και οι αντιπρόσωποι της δικαστικής αρχής διορίζονται με κλήρωση, σε δημόσια συνεδρίαση, από το Α1΄ Τμήμα του Αρείου Πάγου. Οι δικαστικοί αντιπρόσωποι διορίζονται μεταξύ όσων αναφέρονται στην παρ. 3 του άρθρου 68 του π.δ. 26/2012. Σημειώνεται ότι οι συμβολαιογράφοι, οι δικηγόροι και οι ασκούμενοι δικηγόροι μπορούν να διοριστούν ως δικαστικοί αντιπρόσωποι τόσο στην εκλογική περιφέρεια καταγωγής τους όσο και στην εκλογική περιφέρεια του Πρωτοδικείου στο οποίο είναι διορισμένοι και ασκούν τα καθήκοντά τους (άρθρο 68 παρ. 12 του π.δ.26/2012).

Σε περίπτωση που εξαντληθεί ο αριθμός των αναπληρωτών αντιπροσώπων της δικαστικής αρχής σε κάποια εκλογική περιφέρεια και παραμείνουν εκλογικά τμήματα χωρίς αντιπροσώπους της δικαστικής αρχής, ο οικείος έφορος μπορεί να διορίσει στα τμήματα αυτά αντιπροσώπους της δικαστικής αρχής από τα πρόσωπα που αναφέρονται στις παρ. 3 και 4 άρθρου 68 του π.δ. 26/2012 και υπηρετούν ή βρίσκονται στην ίδια εκλογική περιφέρεια.

Η πράξη του εφόρου για το διορισμό ανακοινώνεται αμέσως στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών της εκλογικής περιφέρειας. Στην ίδια αυτή περίπτωση, είναι δυνατή και η χρησιμοποίηση αντιπροσώπων ή αναπληρωτών από άλλες εκλογικές περιφέρειες, τους οποίους διαθέτει με εντολή του ο έφορος της εκλογικής περιφέρειας, όπου διορίστηκαν, ύστερα από αίτηση του εφόρου της περιφέρειας στην οποία πρόκειται να χρησιμοποιηθούν. Οι μεταβολές αυτές ανακοινώνονται αμέσως στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και στους οικείους Εισαγγελείς Πρωτοδικών.

Τα πρόσωπα που διορίζονται ως έφοροι και τακτικοί ή αναπληρωτές αντιπρόσωποι της δικαστικής αρχής ειδοποιούνται από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου 5 ημέρες πριν από την ψηφοφορία, δηλαδή μέχρι την 19η Ιουνίου 2023 και οφείλουν να βρίσκονται στον τόπο του διορισμού τους δύο (2) ημέρες πριν από την ψηφοφορία, δηλαδή την 22α Ιουνίου 2023 (άρθρο 68 παρ. 13 του π.δ. 26/2012).

Με την άφιξή τους, ειδοποιούν αμέσως τον Εισαγγελέα της περιφέρειάς τους και τον οικείο Περιφερειάρχη (άρθρο 68 παρ. 13 του π.δ. 26/2012). Ταυτόχρονα, υποχρεούνται να ενημερώσουν με τον προσφορότερο τρόπο τον οικείο έφορο (χωρίς αυτοπρόσωπη παρουσία), για την άφιξη και την ανάληψη των καθηκόντων τους (άρθρο 66 παρ. 3 του π.δ. 26/2012).

Η ανάληψη των καθηκόντων των δικαστικών αντιπροσώπων μπορεί να επιβεβαιώνεται μέσω της συσκευής ασφαλούς μετάδοσης αποτελεσμάτων (SRT) κατά την ενεργοποίηση της, μετά την παραλαβή του εκλογικού τμήματος από το δήμο. Ειδικότερα, προκειμένου να διευκολυνθεί το έργο των εφόρων αλλά και των δικαστικών αντιπροσώπων κατά τη διαδικασία ανάληψης των καθηκόντων τους, είναι διαθέσιμη, διαδικτυακή εφαρμογή με την οποία o ο έφορος:

  • Μπορεί να διαχειρίζεται πλήρως τους δικαστικούς αντιπροσώπους της εκλογικής περιφέρειας που εποπτεύει, τακτικούς και αναπληρωματικούς.
  • Να έχει πλήρη εικόνα για την κατάσταση των δικαστικών αντιπροσώπων και των εκλογικών τμημάτων.

Επιπλέον:

  • Οι δικαστικοί αντιπρόσωποι, εισάγονται κεντρικά στην εφαρμογή μετά από κάθε κλήρωση του Αρείου Πάγου.

Η εφαρμογή ενημερώνεται αυτόματα, από τις λειτουργίες της φορητής συσκευής (ασφαλούς μετάδοσης αποτελέσματος, SRT) που χρησιμοποιεί ο δικαστικός αντιπρόσωπος για τη μετάδοση των αποτελεσμάτων. Ενημερώνεται δηλαδή άμεσα για την ανάληψη καθηκόντων του δικαστικού αντιπροσώπου με την ενεργοποίηση της συσκευής SRT κατά την παραλαβή του εκλογικού εξοπλισμού από το δήμο στον οποίο βρίσκεται το εκλογικό τμήμα ευθύνης του. Επίσης ενημερώνεται άμεσα για το άνοιγμα του Εκλογικού Τμήματος την ημέρα των εκλογών με την σχετική χρήση του SRT.

Η εφαρμογή αυτή είναι μέρος του πληροφοριακού συστήματος που χρησιμοποιούν τα Πρωτοδικεία, την περίοδο των εκλογών. Ο έφορος σε συνεννόηση με το Πρωτοδικείο μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση στην εφαρμογή (αυτός και η γραμματειακή ομάδα υποστήριξής του). Αντίστοιχα, με τον ίδιο τρόπο μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση και Εισαγγελέας του Πρωτοδικείου για να ενημερώνεται σχετικά με την ανάληψη καθηκόντων και ετοιμότητα των δικαστικών αντιπροσώπων.

Το Υπουργείο Εσωτερικών και η ανάδοχος εταιρία θα διαθέσουν ενημερωτικό – εκπαιδευτικό υλικό για όλη την διαδικασία μέσω της τηλεφωνικής υπηρεσίας υποστήριξης (Help Desk τηλ. 210 6266111) που λειτουργεί παρέχοντας οδηγίες σε όσους τη χρειαστούν.