Μυστήριο καλύπτει τα όσα ισχυρίστηκαν στις νέες καταθέσεις τους διασωθέντες του πολύνεκρου ναυαγίου ανοικτά της Πύλου, καθώς κάποιοι από αυτούς φαίνεται να τα... γυρίζουν και να βάζουν καινούργια κομμάτια στο «παζλ».

Όπως έγινε γνωστό, ορισμένοι από τους μετανάστες, που στάθηκαν τυχεροί και γλίτωσαν από τη βύθιση του αλιευτικού, πέφτουν σε αντιφάσεις και πλέον κάνουν λόγο για απόπειρα ρυμούλκησής του που προκάλεσε την ανατροπή του σιδερένιου σκαριού, το οποίο κουβαούσε 750 άτομα.

Φυσικά, οι καταθέσεις αυτές διαφέρουν από τις αρχικές που έδωσαν τα ίδια άτομα, τα οποία δεν είχαν αναφέρει καμία απόπειρα ρυμούλκησης. Έτσι κάποιοι, περισσότερο καχύποπτοι, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων και ΜΚΟ να έχουν «δασκαλέψει» τους ταλαιπωρημένους και απελπισμένους αλλοδαπούς να προχωρήσουν σε τέτοιου είδους καταθέσεις για να διασφαλίσουν την παραμονή τους στην Ελλάδα. Κι αυτό γιατί θα θεωρηθούν σημαντικοί μάρτυρες κι έτσι θα παραμείνουν στη χώρα μας μέχρι να γίνει η δίκη.

Χαρακτηριστικές των αντιφάσεων είναι δύο από τις καταθέσεις νεαρού διασωθέντα, ο οποίος στην πρώτη που έδωσε στο Λιμενικό σχετικά με τα αίτια της βύθισης του σκάφους είχε μιλήσει για ένα σαπιοκάραβο: «Ήμασταν πολλά άτομα για ένα τέτοιο πλοίο, παλιό και σκουριασμένο. Δεν υπήρχαν σωσίβια και η μηχανή όλο χάλαγε και γι’ αυτό τούμπαρε και βυθίστηκε». Στη δεύτερη, όμως, ο ίδιος έκανε λόγο για μοιραία ρυμούλκηση: «Το ελληνικό πλοίο άρχισε να μας τραβάει για να μας πάει Ελλάδα. Μόλις πάτησαν γκάζι, τότε το πλοίο μας βυθίστηκε». Ένας άλλος κατέθεσε: «Προσπάθησε το ελληνικό πλοίο να μας τραβήξει και το δικό μας σκάφος έκανε μια κλίση, ανάλογα με το πού πήγαινε ο κόσμος. Όταν έδεσε το ελληνικό πλοίο τα σχοινιά, ο κόσμος ηρέμησε, αλλά πιστεύω ότι το τράβηξαν πιο γρήγορα και κουνήθηκε. Εγώ τραντάχτηκα κι έπεσα από το καράβι στη θάλασσα».

Σκοπιμότητες

Ο ίδιος, όμως, τρεις μέρες νωρίτερα είχε περιγράψει αλλιώς τα πράγματα: «Κάποια στιγμή το βράδυ ήρθε ένα πλοίο του Λιμενικού για βοήθεια και ξαφνικά το πλοίο τούμπαρε και βρεθήκαμε στο νερό. Τότε αυτοί μας έσωσαν με φουσκωτή βάρκα». Στελέχη του Λιμενικού μίλησαν για σκοπιμότητες, ενώ τονίστηκε ότι το συγκεκριμένο πλωτό του Λιμενικού Σώματος δεν μπορεί να ρυμουλκήσει λόγω των τεχνικών χαρακτηριστικών του. Ο εκπρόσωπος του Λιμενικού Σώματος, Νίκος Αλεξίου, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι οι επιβαίνοντες στο αλιευτικό «έλυσαν το σχοινί και συνέχισαν αυτοδύναμα». Όπως είπε στην ΕΡΤ, η πρώτη προσέγγιση έγινε περίπου στις 18.00 από το πρώτο παραπλέον σκάφος, ενώ η απόπειρα πρόσδεσης από πλευράς του Λιμενικού έγινε τρεις ώρες πριν από τη βύθιση και κράτησε 5-7 λεπτά.

Στη φυλακή οι εννέα Αιγύπτιοι

Προσωρινά κρατούμενοι κρίθηκαν και οι εννέα Αιγύπτιοι, ύποπτοι ως διακινητές στην υπόθεση του πολύνεκρου ναυαγίου έξω από την Πύλο.

Οι εννέα κατηγορούμενοι αρνήθηκαν κάθε συμμετοχή στη διακίνηση των εκατοντάδων μεταναστών του μοιραίου σκάφους που ναυάγησε στο βαθύτερο σημείο της Μεσογείου, τα ξημερώματα της περασμένης Τετάρτης και φέρονται να μην άλλαξαν τίποτα από όσα είχαν πει στην προανάκριση. Οι αλλοδαποί ηλικίας από 20 έως 40 ετών πέρασαν χθες το πρωί στις 10.00 το κατώφλι της ανακρίτριας σε μια μαραθώνια απολογία για τις βαρύτατες κατηγορίες της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, της πρόκλησης ναυαγίου, της ανθρωποκτονίας από αμέλεια, της έκθεσης ζωής σε κίνδυνο, της παράνομης διακίνηση αλλοδαπών και της παράνομης εισόδου στη χώρα. Σημειώνεται πως η στελέχωση του μοιραίου αλιευτικού φέρεται πως έγινε με Αιγύπτιους ψαράδες, κάποιοι εκ των οποίων έχουν «ροπή» προς το έγκλημα. Προανακριτικά, μάλιστα, ένας από τους κατηγορούμενους φέρεται να δήλωσε πως έχει κάνει και φυλακή: «Για τρία χρόνια ήμουν φυλακισμένος. Στο αλιευτικό απλώς μοίραζα νερό».

Η ανακρίτρια προσπαθεί να «δέσει» τις κατηγορίες και να προσωποποιήσει σε καθέναν από τους εννέα το βάρος που τους αναλογεί για τις πράξεις και τις παραλείψεις τους που οδήγησαν στην πρωτοφανή τραγωδία.

Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 21/6