Για πρώτη φορά υλοποιείται στη χώρα μας ένα Εθνικό Σχέδιο Αναδασώσεων για 170.000 στρέμματα, με τη φύτευση 20.000.000 δέντρων, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης. Οι εργασίες θα ξεκινήσουν την επόμενη φυτευτική περίοδο (Νοέμβριος 2023) και το έργο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη του 2025.

Ειδικά για το 2022, τα έργα πρόληψης υλοποιήθηκαν εγκαίρως και σε πολύ μεγάλη έκταση, πριν οι πυρκαγιές χτυπήσουν τα δασικά οικοσυστήματα. Το ΥΠΕΝ, στο πλαίσιο του προγράμματος AntiNERO, υλοποίησε έργα πρόληψης πυρκαγιών με χρηματοδότηση άνω των 70.000.000 ευρώ το 2022 και συνεχίζει το 2023 με αντίστοιχο προϋπολογισμό. Αφαιρείται η συσσωρευμένη, επί δεκαετίες, καύσιμη ύλη σε 140.000 στρέμματα δάσους και συντηρούνται 30.000 χλμ. δασικού οδικού δικτύου και 5.000 χλμ. αντιπυρικών ζωνών.

O κ. Αραβώσης, ο οποίος κατέχει επίσης την έδρα της UNESCO στη χώρα μας για την πράσινη καινοτομία και την κυκλική οικονομία, υπογραμμίζει ότι η προσοχή στρέφεται στην αξιοποίηση της βιομάζας που παράγεται από τα δάση και στην αύξηση της παραγωγής στα παραδοσιακά ξυλώδη, αλλά και μη ξυλώδη προϊόντα, κυρίως -δε- στην παροχή όλο και περισσότερων υπηρεσιών, προς όφελος των πληθυσμών που ζουν κοντά στα δάση.

Με την αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ, τη σύνταξη σχεδίων πιστοποιημένης αειφορικής διαχείρισης των δασών, καθώς και την ολοκλήρωση της απογραφής τους, θα είναι πλέον διαθέσιμα στοιχεία που αφορούν την επίτευξη του ουδέτερου ισοζυγίου άνθρακα, ευνοώντας τη συνολικότερη ανάπτυξη της χώρας και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή