Σφαγή απειλούμενων τρυγονιών στη Ζάκυνθο, κατέγραψαν ομάδες της CABS, της Επιτροπής Ενάντια στη Σφαγή Πουλιών.

Κάθε άνοιξη, χιλιάδες προστατευόμενα τρυγόνια και άλλα σπάνια μεταναστευτικά πουλιά θανατώνονται από ανεύθυνους λαθροθήρες στο νησί της Ζακύνθου, δήλωσε σήμερα η Επιτροπή Ενάντια στη Σφαγή Πουλιών (CABS).

Παρόλο που το ανοιξιάτικο κυνήγι έχει απαγορευτεί στην Ελλάδα από τη δεκαετία του 1980, η CABS κατέγραψε εκτεταμένους μαζικούς πυροβολισμούς τρυγονιών και άλλων προστατευόμενων ειδών στο νησί, το οποίο βρίσκεται κεντρικά κατά μήκος ενός από τους σημαντικότερους διαδρόμους μετανάστευσης για τα πουλιά μεταξύ Αφρικής και Ευρώπης.

«Αφού λάβαμε πολυάριθμες αναφορές σχετικά με τη λαθροθηρία πουλιών στη Ζάκυνθο, αποφασίσαμε να στείλουμε μια ομάδα για να παρακολουθήσει και να καταγράψει την κατάσταση τον Απρίλιο και στις αρχές Μαΐου», αναφέρει ο υπεύθυνος της CABS για το έγκλημα κατά της άγριας ζωής Bostjan Debersek.

«Η ύπαιθρος ήταν γεμάτη με εκατοντάδες πρόσφατα ανακαινισμένα πόστα, το έδαφος καλυμμένο με χρησιμοποιημένα φυσίγγια κυνηγετικών όπλων και τα υπολείμματα από προσφάτως πυροβολημένα πουλιά, όπως τρυγόνια, συκοφάγους, χελιδόνια, γεράκια, μελισσοφάγους και μία γερακίνα», συνεχίζει ο Debersek προσθέτοντας ότι η περιβαλλοντική οργάνωση παρακολούθησε λιγότερο από το 25% της περιοχής που είναι κατάλληλη για κυνήγι στο νησί και βρήκε περισσότερα από 100 πόστα, όλα σε χρήση τον Απρίλιο, ενώ κατέγραψε χιλιάδες πυροβολισμούς καθ’ όλη την περίοδο της αιχμής της μετανάστευσης.

Η CABS παρατήρησε επίσης την εκτεταμένη χρήση παράνομων ηχομιμητικών συσκευών που χρησιμοποιούν οι λαθροθήρες για να προσελκύουν τα πουλιά μπροστά από τις κρυψώνες τους. «Σε μία μόνο περιοχή κοντά στο χωριό Αμμούδι ακούσαμε τέσσερις διαφορετικές ηχομιμητικές συσκευές, οι οποίες χρησιμοποιούνται όλες από λαθροθήρες για να προσελκύσουν Συκοφάγους», πρόσθεσε.

1
2

Η CABS τόνισε τις ανησυχίες της ότι οι εμπειρογνώμονές της είχαν την εντύπωση ότι το παράνομο κυνήγι πουλιών γίνεται σε μεγάλο βαθμό ανεκτό από τις τοπικές αρχές, χωρίς να υπάρχει κανένα σύστημα ή τακτική για να σταματήσουν οι δράστες. Ωστόσο, τα συνεχή τηλεφωνήματα και οι αναφορές που έγιναν στη δασική υπηρεσία και την αστυνομία οδήγησαν τελικά στη δίωξη τριών λαθροκυνηγών. Επιπλέον, η CABS παρείχε στην αστυνομία αποδεικτικά βίντεο που «αναμένεται» να οδηγήσουν στον εντοπισμό και την καταδίκη τουλάχιστον 18 επιπλέον λαθροκυνηγών, δήλωσε η οργάνωση.

Η CABS προτρέπει τις ελληνικές αρχές να κάνουν περισσότερα εναντίον αυτής της μορφής εγκλήματος κατά της άγριας ζωής και να θεσπίσουν προληπτικά μέτρα επιβολής για την προσαγωγή των λαθροθήρων στη δικαιοσύνη. Ενθαρρύνει επίσης τους τουρίστες και τους ντόπιους να καταγράφουν και να καταγγέλλουν τα παράνομα περιστατικά στην αστυνομία.

3

Σύμφωνα με την CABS, η κατάσταση στη Ζάκυνθο είναι ιδιαίτερα ανησυχητική για τα Τρυγόνια, ένα από τα ταχύτερα μειούμενα είδη πουλιών σε όλη την Ευρώπη. Πόσο μάλλον που το παράνομο κυνήγι την άνοιξη είναι ευρέως διαδεδομένο και σε άλλα ελληνικά νησιά. Μελέτη που δημοσιεύθηκε από το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών και την Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος LIFE Against Bird Crime εκτιμά ότι 57.000 πουλιά σκοτώνονται κάθε άνοιξη στα νησιά του Ιονίου.

«Τα πουλιά αυτά αντιμετωπίζουν ήδη πολλαπλές άλλες απειλές, όπως η απώλεια ενδιαιτημάτων και η ακραία ξηρασία στις περιοχές αναπαραγωγής και διαχείμασής τους. Το να πυροβολούνται σε μεγάλους αριθμούς προτού να έχουν την ευκαιρία να αναπαραχθούν μπορεί να είναι το τελειωτικό χτύπημα», επισημαίνει ο Bostjan Debersek.

Πηγή: thestival.gr