Σε συνέχεια προηγούμενης ανακοίνωσης για την έλευση καπνού από τις πολύ μεγάλες πυρκαγιές -φαινόμενο γνωστός ως «mega - fires»- του Καναδά στην Ευρώπη, υψηλές συγκεντρώσεις καπνού εντοπίστηκαν στη μέση και ανώτερη τροπόσφαιρα του Ιονίου και της Κρήτης και έγιναν ορατές από τον αμερικανικό δορυφόρο NOAA-20 των NASA/NOAA.

Οι δορυφορικές εικόνες, σύμφωνα με το meteo.gr, καταγράφηκαν το μεσημέρι της Παρασκευής (30/06) και είναι πραγματικά συγκλονιστικές.

Δείτε τι κατέγραψε ο δορυφόρος:

kapnos_meteo

 

Ιδιαίτερα αξιοσημείωτο είναι το γεγονός, όπως αναφέρει το meteo.gr, ότι ο καπνός ήταν τόσο πυκνός που μείωσε την εισερχόμενη ηλιακή ακτινοβολία που φτάνει στο έδαφος σε τμήματα της Δυτικής Κρήτης έως 10%. Αυτό διακρίνεται και στο παρακάτω γράφημα από τον μετεωρολογικό σταθμό του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στην Κίσσαμο, Χανίων και στην εικόνα από την webcam της παραλίας Φαλάσαρνων, Χανίων.

Δείτε το γράφημα:

kriti_kapnos

Το φαινόμενο «mega-fires»

Το φαινόμενο Megafires, η νέα αυτή γενιά πυρκαγιάς, βρίσκεται στο επίκεντρο των μελετών από παγκόσμιους οργανισμούς και περιβαλλοντικές οργανώσεις. Ως megafires ορίζονται οι πυρκαγιές που καίνε 400.000 στρέμματα και πάνω.

Το φαινόμενο έχει συνδεθεί άμεσα με την Κλιματική Αλλαγή.