Την Παρασκευή 30 Ιουνίου, ξεκίνησαν οι αιτήσεις για το στεγαστικό φοιτητικό επίδομα. Η διορία για την υποβολή τους λήγει την Πέμπτη 3 Αυγούστου.

Οι ενδιαφερόμενοι θα υποβάλλουν την αίτησή τους ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, στην ειδική εφαρμογή για το στεγαστικό επίδομα https://stegastiko.minedu.gov.gr.

Για την είσοδό τους στην ηλεκτρονική εφαρμογή, οι αιτούντες θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν το όνομα χρήστη (username) και τον κωδικό (password) που τους χορηγήθηκαν από την ΑΑΔΕ για τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του TAXISnet.

Προϋπόθεση για την υποβολή της αίτησης –που πρέπει να γίνεται από την 1η έως τις 30 Ιουνίου κάθε έτους- για φοιτητικό στεγαστικό επίδομα είναι ο φοιτητής για τον οποίο χορηγείται το επίδομα, να είναι κάτοχος Ακαδημαϊκής Ταυτότητας σε ισχύ και κάτοχος ΑΦΜ.

Οι δικαιούχοι

Προϋπόθεση για την υποβολή της αίτησης –που πρέπει να γίνεται από την 1η έως τις 30 Ιουνίου κάθε έτους- για φοιτητικό στεγαστικό επίδομα είναι ο φοιτητής για τον οποίο χορηγείται το επίδομα, να είναι κάτοχος Ακαδημαϊκής Ταυτότητας σε ισχύ και κάτοχος ΑΦΜ.

Τα SOS της αίτησης

Πριν προχωρήσετε σε δημιουργία αίτησης, θα πρέπει πρώτα να έχετε υποβάλει φορολογική δήλωση για το φορολογικό έτος 2022. Σε αντίθετη περίπτωση η αίτησή σας θα απορριφθεί αυτόματα με την υποβολή της. Ακόμη, πριν από την υποβολή της αίτησης θα πρέπει ο φοιτητής να έχει βεβαιωθεί ότι η ακαδημαϊκή του ταυτότητα είναι σε ισχύ.

«Το ποσό του επιδόματος ανέρχεται στα 1.500 ευρώ, είναι δηλαδή αυξημένο κατά 500 ευρώ από πέρυσι, ενώ σε περίπτωση συγκατοίκησης το στεγαστικό επίδομα αυξάνεται ακόμα περισσότερο και γίνεται 2.000 ευρώ. Δηλαδή, εφόσον επιλέξει δηλαδή φοιτητής να συγκατοικήσει με έναν άλλον φοιτητή» εξηγεί η φοροτεχνικός Αθανασία Στολάκη μιλώντας στην ΕΡΤ.

Μιλώντας για τους όρους και τις προϋποθέσεις, ανέφερε ότι υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια: δεν θα πρέπει το εισόδημα να ξεπερνά τις 30.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο μέλος. «Αναφερόμαστε σε εισόδημα οικογενειακό και των δύο γονέων. Σε περίπτωση που ο φοιτητής έχει δικό του εισόδημα, κατά πάσα πιθανότητα θα είναι υπόχρεος φορολογικής δήλωσης. Άρα δικαιούχος θα είναι ο ίδιος ο φοιτητής», συμπλήρωσε.

Συνέχισε επισημαίνοντας ότι: «Όσον αφορά στην ακίνητη περιουσία αθροιστικά δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 200 τετραγωνικά. Θα πρέπει να μισθώνει σπίτι, να μένει σε ξενοδοχείο σε άλλη πόλη από αυτή του τόπου κατοικίας και επίσης θα πρέπει να έχει εξεταστεί στα μισά μαθήματα και παραπάνω επιτυχώς σύμφωνα με τον οδηγό σπουδών και δεν θα πρέπει να έχει ξεπεράσει τα συνολικά εξάμηνα της φοίτησης του. Τώρα ως προς την αίτηση, ο δικαιούχος θα πρέπει να γνωρίζει τον αριθμό της ακαδημαϊκής ταυτότητας και τον ΑΜΚΑ του φοιτητή, τους ΑΦΜ των μελών που θα μπουν μέσα στην αίτηση, του ΙΒΑΝ του τραπεζικού λογαριασμού όπου θα κατατεθούν τα χρήματα, καθώς επίσης και προσωπικά στοιχεία και στοιχεία επικοινωνίας όπως τηλέφωνο και e-mail σε περίπτωση συγκατοίκησης. Επίσης και τον αριθμό του ηλεκτρονικού μισθωτηρίου και σε περίπτωση συγκατοίκησης. Επιπλέον θα πρέπει να γνωρίζει τον αριθμό ακαδημαϊκής ταυτότητας του συγκατοικούντος φοιτητή και τον ΑΦΜ του, όπως και τον ΑΦΜ του προσώπου που εμφανίζεται στο μισθωτήριο του φοιτητή».

Δείτε αναλυτικά στο παρακάτω βίντεο:

Με πληροφορίες από την ΕΡΤ