Με ένα καταφατικό νεύμα ειδοποίησε τη νοσηλεύτρια Αικατερίνη Καββαδία η Ρούλα Πισπιρίγκου, όταν η Τζωρτζίνα έπαθε τη δεύτερη ανακοπή που την οδήγησε στον θάνατο, σύμφωνα με όσα κατέθεσε η μάρτυρας στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο.

«Δεν μου έχει ξανασυμβεί αυτό που συνέβη εκείνη την ημέρα»

Η μάρτυρας περιέγραψε τον τρόπο με τον οποίο την ειδοποίησε η 34χρονη κατηγορούμενη, ενώ επισήμανε πως της έκανε εντύπωση ότι δεν άκουσε το οξύμετρο μπαίνοντας στον θάλαμο την ημέρα του μοιραίου τελευταίου επεισοδίου του παιδιού. «Ήμουν στη στάση των νοσηλευτών κι έκανα κάποιες γραφειοκρατικές δουλειές. Η μητέρα ήρθε προς το μέρος μου. Περίμενα να δω αν χρειάζεται κάτι. Συνέχιζα να την παρατηρώ και κατάλαβα ότι κάτι ψάχνει. Της λέω “θέλετε κάτι;”. Δεν μου απαντούσε. Της λέω “κάνει το παιδί κάποιο επεισόδιο;”. Και απάντησε “ναι”. Κατάλαβα ότι κάτι συμβαίνει και είπα να φωνάξω τη γιατρό», είπε η νοσηλεύτρια.

Μάλιστα, διευκρίνισε πως συνήθως οι γονείς έχουν αντίληψη για το αν είναι σοβαρό αυτό που συμβαίνει στο παιδί τους και ανέφερε χαρακτηριστικά: «Δεν μου έχει ξανασυμβεί αυτό που συνέβη εκείνη την ημέρα. Οι γονείς συνήθως καταλαβαίνουν αν το παιδί τους είναι σοβαρά. Το παιδί όταν μπήκα μέσα είχε μπλε χείλη, αριστερή στροφή κεφαλιού κι ακούσαμε έναν ρόγχο. Είδα τη γιατρό να βάζει ακουστικά για να δει τα ζωτικά του παιδιού. Μετά μου έδωσε οδηγίες που ήταν οδηγίες ΚΑΡΠΑ». 

Τα φάρμακα

Σε ερώτηση που της έγινε σχετικά με τη χορήγηση φαρμάκων από τους νοσηλευτές αντί της μητέρας, η νοσηλεύτρια εξήγησε ότι η οδηγία αυτή δόθηκε μετά τα επεισόδια που εμφάνισε το παιδί. «Όλη η διαδικασία άλλαξε την Παρασκευή το μεσημέρι και δόθηκε η οδηγία τα φάρμακα από τη γαστροστομία να τα δίνουμε οι νοσηλευτές και όχι η μητέρα. Αυτό έγινε επειδή το παιδί είχε κάποια επεισόδια και ήθελαν να είναι βέβαιοι ότι δίνονται σωστά».

Με νεύμα

Σύμφωνα με τη μάρτυρα το ρολόι έδειχνε 14:28 όταν εμφανίστηκε στον διάδρομο η Ρούλα Πισπιρίγκου, που «περπατούσε κανονικά και κοιτούσε ψάχνοντας». Η 34χρονη δεν φώναζε, αλλά απάντησε με ένα νεύμα καταφατικό όταν η νοσηλεύτρια τη ρώτησε αν συμβαίνει κάτι στο παιδί. «Από την αντίδραση της μητέρας εγώ δεν περίμενα να δω το παιδί σε αυτή την κατάσταση. Ότι ήταν τόσο επείγον. Δε θυμάμαι να φώναξε κάτι σε κανέναν. Την είδα να στέκεται σε ένα σημείο και να κοιτάζει τις κινήσεις μας. Θυμάμαι ότι έβγαλε ένα μηχάνημα με κουμπάκια και το ακούμπησε δίπλα στην καρδιά του παιδιού. Λίγο πριν ξεκινήσουμε την ΚΑΡΠΑ έγινε αυτό και η γιατρός τής είπε να βγει έξω», περιέγραψε η μάρτυρας.

Αν και τη στιγμή αντιμετώπισης του περιστατικού δεν έδωσε σημασία, όταν αργότερα σκέφτηκε το επεισόδιο που οδήγησε στο θάνατο τη μικρή Τζωρτζίνα συνειδητοποίησε πως δεν ακουγόταν το οξύμετρο. «Δεν άκουσα καθόλου το οξύμετρο. Έχει ένα κουμπάκι σίγασης για να μην ακούς για λίγη ώρα. Επανέρχεται μόνο του έπειτα από δυο λεπτά», είπε η μάρτυρας.

Πάντως, η κυρία Καββαδία ανέφερε πως μετά την απρόσμενη κατάληξη του παιδιού είδε την 34χρονη να κλαίει στον διάδρομο, όπου μιλούσε στο κινητό με τον πατέρα της. «Μιλούσε πολύ στο κινητό, τη θυμάμαι να περπατάει στον διάδρομο. Θυμάμαι ότι μιλούσε στο κινητό κι έκλαιγε. Πιθανότατα μιλούσε στον μπαμπά της γιατί είπε “μπαμπά, σε κλείνω’’. Αργότερα ήρθε και ο πατέρας, γονάτισε δίπλα της και της μιλούσε. Αργότερα τους είπαμε ότι μπορούν να μπουν στον θάλαμο να δουν το παιδί».