Δεν έχουν τέλος τα τραγικά περιστατικά που επιβεβαιώνουν τις αδυναμίες του ΕΚΑΒ. Τρεις νέες περιπτώσεις μέσα σε ένα 24ωρο, σε Εύβοια και Λέσβο, έρχονται να επιβεβαιώσουν τα σοβαρότατα προβλήματα έλλειψης προσωπικού στο ΕΚΑΒ, αλλά και οχημάτων.

Στη μία περίπτωση στην Εύβοια, οι συγγενείς αναγκάστηκαν να βάλουν τον ασθενή σε καρότσα αγροτικού αυτοκινήτου για να τον μεταφέρουν στο νοσοκομείο. Ο ασθενής όμως δεν άντεξε και εξέπνευσε κατά τη μεταφορά του.

Την ίδια στιγμή, μια γυναίκα στη Λέσβο ξεψύχησε στην παραλία περιμένοντας το ασθενοφόρο, ενώ στην Εύβοια και πάλι, δήμαρχος αναγκάστηκε να μεταφέρει ασθενή με εγκεφαλικό στο νοσοκομείο, λόγω έλλειψης ασθενοφόρου.


«Ήταν νεκρή»

Ξεψύχησε σε παραλία της Λέσβου μια γυναίκα, ενώ, σύμφωνα με καταγγελίες, το ασθενοφόρο άργησε να φτάσει στο σημείο. Όταν έφτασε το ΕΚΑΒ, ήταν πλέον αργά για την 78χρονη γυναίκα.

Για το συμβάν μίλησε στην ιστοσελίδα stonisi.gr ο γιατρός και πρώην αντιδήμαρχος Μιχάλης Ρούσσης, ο οποίος, μεταξύ άλλων, είπε: «Το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ την έφερε στο Κέντρο Υγείας μετά από πολύ ώρα και ήταν νεκρή. Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω αν θα είχε σωθεί σε περίπτωση που πήγαινε στην παραλία το δικό μας ασθενοφόρο νωρίτερα, αν, δηλαδή, είχαμε οδηγό βάρδιας. Σε κάθε περίπτωση θα ακολουθούσαμε το πρωτόκολλο που προβλέπει καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ) σε περιστατικά πνιγμού, τουλάχιστον, για μισή ώρα».

Ο κ. Ρούσσης αναφέρθηκε γενικότερα στις ελλείψεις που υπάρχουν στο Κέντρο Υγείας Άντισσας και σημειώνει ότι οι εφημερίες που κάνουν οι γιατροί είναι ρώσικη ρουλέτα.

«Ποτέ δεν ξέρεις τι θα συμβεί στη βάρδιά σου. Αν θα έχεις ένα ή δύο σοβαρά περιστατικά, αν θα έχεις τροχαίο ατύχημα με σοβαρό τραυματισμό. Δυστυχώς, έτσι όπως έχει η κατάσταση, μένουν εννέα-δέκα κενές βάρδιες οδηγών ασθενοφόρων ακάλυπτες το μήνα και σε περίπτωση ανάγκης, το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ έρχεται σε δύο ώρες από Μυτιλήνη και σε μιάμιση ώρα, αν βρίσκεται Καλλονή. Ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες που οι ανάγκες είναι πολύ αυξημένες, χρειαζόμαστε όχι μία, αλλά δύο βάρδιες σε οδηγούς ασθενοφόρων, διότι η κίνηση είναι αυξημένη και συμβαίνουν πολλά έκτακτα περιστατικά» πρόσθεσε.


Στο ΙΧ του δημάρχου

Το μεσημέρι της Πέμπτης, στην Εύβοια, το ΕΚΑΒ δεν μπορούσε να πάει σε χωριό προκειμένου να παραλάβει έναν άνδρα με εγκεφαλικό, με αποτέλεσμα να τον μεταφέρει στο νοσοκομείο ο δήμαρχος με το δικό του όχημα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο δήμαρχος Διρφύων Μεσσαπίων Γιώργος Ψαθάς στο evima.gr: «Μεταφέρω ο ίδιος αυτή την ώρα πρώην παίκτη του Πανιωνίου με εγκεφαλικό επεισόδιο στο Κέντρο Υγείας Ψαχνών, μαζί με γιατρό της περιοχής». Να σημειώσουμε ότι πρόκειται για το βετεράνο ποδοσφαιριστή του Πανιωνίου Ζαφείρη Κάκαρη.

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο δήμαρχος, είναι εγκληματικό να υπάρχουν μόνο δύο ασθενοφόρα στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας, ενώ βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού κι έχουμε αρκετούς επισκέπτες - λουόμενους στις παραλίες.

«Το ΕΚΑΒ δήλωσε αδυναμία να έρθει στο Λιμνιώνα και είπε ότι υπάρχουν μόνο δύο ασθενοφόρα στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας και δεν μπορούν να φύγουν. Άμεσα πήρα το ιδιωτικό μου αυτοκίνητο και αυτή την ώρα μεταφέρω τον ασθενή στο Κέντρο Υγείας Μαντουδίου προκειμένου να του δοθούν οι πρώτες βοήθειες» ανέφερε.

«Η κατάσταση είναι τραγική και πρέπει άμεσα να αλλάξει πριν θρηνήσουμε και άλλες ανθρώπινες ζωές» είπε ο Γιώργος Ψαθάς, αγανακτισμένος για το συγκεκριμένο περιστατικό.


Στην καρότσα

Όπως μετέδωσε το evima.gr, ένας 76χρονος πέθανε το απόγευμα της Τετάρτης στο Μαντούδι Ευβοίας, καθώς το ασθενοφόρο καθυστέρησε χαρακτηριστικά και αναγκάστηκαν να τον μεταφέρουν με δικό τους όχημα. Συγκεκριμένα, η οικογένεια του 76χρονου ανέφερε πως κάλεσε ασθενοφόρο, όμως στη δεύτερη κλήση που έγινε, από το ΕΚΑΒ τούς ενημέρωσαν ότι δεν υπήρχε διαθέσιμος οδηγός. Μάλιστα, τους γνωστοποιήθηκε πως δεν μπορούσαν να πάνε τον ασθενή στο Κέντρο Υγείας της περιοχής, καθώς θα έπρεπε να περιμένουν το ασθενοφόρο από τη Χαλκίδα, το οποίο θα έκανε μία ώρα. Έτσι οι συγγενείς μετέφεραν τον 76χρονο με δικό τους όχημα στο Κέντρο Υγείας με αγροτικό, αλλά δυστυχώς δεν τα κατάφεραν, καθώς στο δρόμο κατέληξε.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «On Time» στις 7/07/2023