Kάτοικοι Αμφίπολης: '' Το χωριό μοιάζει με φυλακή, γίναμε ξαφνικά διάσημοι''
Oι ντόπιοι πιστεύουν πως οι αρχαιολόγοι έχουν ήδη βρει κάτι που δεν ανακοινώνουν
Το χωριό που βρίσκεται στην σκιά του Ταφικού μνημείου ζει μοναδικές στιγμές κατά την διάρκεια των ανασκαφών. Πολλά ξένα δίκτυα βρίσκονται στο σημείο προκειμένου να καταγράψουν όλη την πορεία των ανασκαφών. Μόλις 800 μέτρα από τα σπίτια των κατοίκων της Μεσολακκιάς και 4 χιλιόμετρα από την Αμφίπολη, βρίσκεται ο λόφος Καστά και οι ανασκαφές που πραγματοποιούνται γίνονται στην κυριολεξία πάνω από τα κεφάλια τους. Οι αρχαιολόγοι βρίσκονται στα 23 μέτρα και δουλεύουν σε συνθήκες σπηλαίου προσπαθώντας να ρυθμίσουν την θερμοκρασία και να αξιολογήσουν το κάθε στοιχείο. Είναι ο Μέγας Αλέξανδρος μέσα στο ταφικό μνημείο; Τι κρύβεται τελικά κάτω από τα χώματα που πατούσαν τόσα χρόνια τα παιδιά τους και οι ίδιοι όταν έκαναν τις απογευματινές τους βόλτες τριγύρω; Τι υπάρχει δίπλα από τα μάρμαρα του περίβολου που τόσο γνώριμα είναι σε αυτούς;
Οι κάτοικοι του χωριού μιλούν και μεταφέρουν την πρωτόγνωρη εμπειρία τους.
«Το χωριό πλέον ζει σε άλλους ρυθμούς . Κάποτε τέτοια εποχή περπατούσαμε μόνοι μας στο χωριό και δεν συναντούσαμε κανέναν είχε απόλυτη ησυχία . Τώρα όμως το χωριό γέμισε κόσμο αυτοκίνητα ξαφνικά εμφανίστηκε εδώ στο αναψυκτήριο από το πουθενά ο πρωθυπουργός, δημοσιογράφοι , επισκέπτες . Μας έβαλαν ίντερνετ που δεν είχαμε , έκλεισαν το χωριό με μπάρες από το δρόμο και μοιάζει λίγο σαν φυλακή αλλά προφανώς έπρεπε να γίνει και ξαφνικά γίναμε διάσημοι» λέει η Ελένη μια νέα γυναίκα που μεγάλωσε στο χωριό, στην Μαρία Γιαχνάκη και το newsbomb.
«Μακάρι αυτά τα ευρήματα να φέρουν τύχη στο χωριό μας. Ίσως ζωντανέψει οικονομικά κι έτσι να μπορέσουμε κι εμείς να δημιουργήσουμε.» συνεχίζει.
Οι γυναίκες του χωριού μάλιστα ήδη φροντίζουν να πουλάνε τα προϊόντα τους έξω από τα σπίτια τους. Τα φασόλια, οι φακές, τα αμύγδαλα πάνω σε πάγκους στολίζουν τον δρόμο που οδηγεί στο μνημείο και γίνονται ανάρπαστα από τους επισκέπτες.
«Σκεφτόμαστε λένε, αν όλα πάνε καλά και συνεχίσουν οι επισκέψεις λόγω του μνημείου να στήσουμε πάγκους με όλα μας τα παραδοσιακά προϊόντα για να τα πουλάμε» τονίζει η κυρία Τασία.
«Είναι γεγονός ότι η ανασκαφή αυτή μας έδωσε ζωή . Μόνο που σκεφτόμαστε ότι μέσα στο μνημείο μπορεί να βρίσκεται ο Μέγας Αλέξανδρος μας πιάνει παραλήρημα. Έχουμε μέσα στα χώματά μας θαμμένο τον Μέγα Αλέξανδρο;» αναρωτιέται η Μένια που δείχνει συγκλονισμένη με τα ευρήματα.
«Τα νεαρά άτομα του χωριού έπαιζαν μάλιστα στον λόφο καθημερινά έκαναν βόλτα με τα ποδήλατά τους πάνω στα μάρμαρα και στον τύμβο . Τα ερωτευμένα ζευγάρια έδιναν ραντεβού εκεί και οι παρέες περπατούσαν κάθε μέρα μέχρι εκεί. Τώρα δεν μπορούμε να πλησιάσουμε. Νιώθουμε σαν να μας το πήραν . Ότι μας πήραν κάτι δικό μας.» σκέφτεται η Νίκη που επισκέπτεται ακόμη την περιοχή .
Όλοι οι ντόπιοι έχουν την αίσθηση ότι κάτι έχουν ήδη βρει οι αρχαιολόγοι που δεν το ανακοινώνουν για κάποιους λόγους που δεν ξέρουν οι ίδιοι.
Πάντως γεγονός είναι σε ανύποπτο χρόνο μέσα στη μέρα πηγαινοέρχονται αυτοκίνητα με ανθρώπους στο λόφο και επισκέπτονται το μνημείο μας. Πρέπει να ήξεραν τελικά ότι αυτά τα στοιχεία θα τα ανακοίνωναν για τον τάφο διότι τον τελευταίο καιρό μας έβαλαν ξαφνικά και σε προγράμματα ανάπτυξης και τουρισμού εδώ στο χωριό ενώ πριν μας είχαν ξεχασμένους. Πιστεύουμε ότι ήξεραν για την σπουδαιότητα των ευρημάτων από πριν.» λένε.
Πάντως η σημερινή μέρα θα είναι σημαντική για τους αρχαιολόγους αφού έχουν ήδη προχωρήσει αρκετά και μετά τον τρίτο θάλαμο θα μπορούν πια να καθορίσουν το χρονοδιάγραμμα.
Σήμερα αναμένεται και ειδικός αρχιτέκτων από την Αθήνα ώστε σε συνεργασία με τους υπόλοιπους να βοηθήσει και στην νέα αναστήλωση που πρέπει να γίνει και στην υποστήριξη του τρίτου θυρώματος.
Η απελευθέρωση των φορτίων και η αφαίρεση των χωμάτων αναμένεται να φέρει κι άλλες εκπλήξεις.