Επί ποδός βρίσκεται ο κυβερνητικός μηχανισμός, με συσκέψεις να έχουν προγραμματιστεί σήμερα στο Υπουργείο Εργασίας και αύριο στο Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας για την προστασία των εργαζομένων εν όψει του καύσωνα. Την ίδια ώρα η ΕΜΥ προειδοποιεί για θερμοκρασίες ακόμα και έως 43 βαθμούς Κελσίου την Παρασκευή και το Σάββατο.

Η σταδιακή άνοδος της θερμοκρασίας προβλέπεται να ξεκινήσει από την Τετάρτη και αναμένεται να διατηρηθεί μέχρι και τις αρχές της επόμενης εβδομάδας, αν και από την Κυριακή αναμένεται να σημειωθεί υποχώρηση θερμοκρασίας.


Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, το μεγαλύτερο πρόβλημα θα είναι η διατήρηση των υψηλών θερμοκρασιών και το βράδυ.

Στο έκτακτο δελτίο που εξέδωσε η ΕΜΥ για τον καύσωνα Cleon προβλέπονται συγκεκριμένα:

Καύσωνας, η πρόβλεψη για την Τετάρτη

Την Τετάρτη (12/7) υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν κυρίως στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά.

Η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει:

α. Στα βόρεια ηπειρωτικά τους 36 με 37 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία τους 37 με 38 βαθμούς Κελσίου.

β. Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 38 με 39 και στο εσωτερικό της Στερεάς και της Θεσσαλίας τους 40 βαθμούς Κελσίου.

γ. Στη νησιωτική χώρα τους 32 με 33 και στα νησιά του Ιονίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 35 βαθμούς Κελσίου.


Στους 40 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία την Πέμπτη

Την Πέμπτη (13/7) υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν σε σχεδόν όλη τη χώρα.

α. Στα βόρεια ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 37 με 38 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 39 με 40 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 27 με 29 βαθμούς Κελσίου.

β. Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 39 με 40 και στο εσωτερικό της Στερεάς και της Θεσσαλίας τους 41 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 28 με 30 βαθμούς Κελσίου.

γ. Στη νησιωτική χώρα η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 33 με 35 και στα νησιά του Ιονίου, στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, στα Δωδεκάνησα και στη νότια Κρήτη τους 36 με 37 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 25 με 27 βαθμούς Κελσίου.

43 βαθμούς Κελσίου από την Παρασκευή

Την Παρασκευή (14/7) οι υψηλές θερμοκρασίες θα κορυφωθούν.

α. Στα βόρεια ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 38 με 39 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 28 με 30 βαθμούς Κελσίου.

β. Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 40 με 41, στο εσωτερικό της Στερεάς τους 41 με 42 και στο εσωτερικό της Θεσσαλίας τους 43 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 28 με 31 βαθμούς Κελσίου.

γ. Στη νησιωτική χώρα η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 35 με 36 και στα νησιά του Ιονίου, στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, στα Δωδεκάνησα και στη νότια Κρήτη τους 37 με 40 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 27 με 29 βαθμούς Κελσίου.

Σε ποιες περιοχές θα δείξει 43 βαθμούς το Σάββατο

Το Σάββατο (15/7) οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες θα διατηρηθούν.

α. Στα βόρεια ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 38 με 39 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία και στο εσωτερικό της Ηπείρου τους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι ελάχιστες τιμές θα κυμανθούν περί τους 30 βαθμούς Κελσίου.

β. Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 40 με 41, στο εσωτερικό της Στερεάς και της Πελοποννήσου τους 41 με 42 και στο εσωτερικό της Θεσσαλίας τους 43 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι ελάχιστες τιμές θα κυμανθούν περί τους 29 με 31 βαθμούς Κελσίου.

γ. Στη νησιωτική χώρα τους 36 με 37 και στα νησιά του Ιονίου, στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, στα Δωδεκάνησα και στη νότια Κρήτη τους 38 με 39 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι ελάχιστες τιμές θα κυμανθούν περί τους 28 με 30 βαθμούς Κελσίου.


Καύσωνας μέχρι και τις αρχές της επόμενης εβδομάδας

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, αν και προβλέπεται μικρή πτώση της θερμοκρασίας την Κυριακή (16/7), οι συνθήκες καύσωνα θα διατηρηθούν έως τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας.

Οι δήμοι της χώρας βρίσκονται σε επιφυλακή για τη διάθεση κλιματιζόμενων χώρων με σκοπό την προστασία του κοινού και ιδιαίτερα των ευπαθών ομάδων, ενώ λόγω των ακραία υψηλών θερμοκρασιών υπάρχει μεγάλη κινητοποίηση σε Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης και Πυροσβεστική, καθώς υπάρχει πρόβλεψη για εκδήλωση πυρκαγιών λόγω της ξηρασίας.


Συσκέψεις για τον καύσωνα

Αύριο στις 11 το πρωί αναμένεται να πραγματοποιηθεί διυπουργική σύσκεψη στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων, τόσο φορέων όσο και των ατόμων της κυβέρνησης, για τον καύσωνα.

Οπως προανήγγειλε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, της σύσκεψης θα ακολουθήσουν δηλώσεις με μέτρα και συστάσεις για την ασφάλεια των πολιτών.

Εν τω μεταξύ, σήμερα πραγματοποιείται σύσκεψη στο Υπουργείο Εργασίας για την ασφάλεια των εργαζομένων, ενόψει του ακραίου κύματος ζέστης που αναμένεται στη χώρα.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης προανήγγειλε το πρωί ότι το Υπουργείο Εργασίας θα εκπονήσει αναλυτικό πρόγραμμα για το πώς θα πρέπει να λειτουργούν οι επιχειρήσεις σε συνθήκες καύσωνα.

Μέτρα για τον καύσωνα «Κλέων» παίρνουν και οι δήμοι, ενώ οι ειδικοί προειδοποιούν για τους κινδύνους και το Υπουργείο Υγείας εξέδωσε οδηγίες προστασίας από το θερμικό κύμα. Οδηγίες εξέδωσαν και οι πνευμονολόγοι.

Έκτακτα μέτρα από το Υπουργείο Εργασίας για την προστασία εργαζομένων

Μετά το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων (ΕΔΕΚΦ) της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), με το οποίο αναγγέλλονται «συνθήκες καύσωνα από την Τετάρτη (12-7-2023) έως και τις αρχές της επόμενης εβδομάδας, στο πλαίσιο της τήρησης των κανόνων για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία, το Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης απευθύνει αυστηρή σύσταση στους εργοδότες να προβούν τόσο στη λήψη των απαραίτητων τεχνικών και οργανωτικών μέτρων, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, όσο και σε μείωση απασχόλησης ή/και παύση εργασιών κατά τις ώρες θερμοκρασιακής αιχμής (12:00-17:00), όπου αυτό κριθεί, κατά περίπτωση, απαραίτητο, για την αποφυγή των φαινομένων θερμικής καταπόνησης υπό συνθήκες καύσωνα.

Ειδικότερα λαμβάνοντας υπόψη και την από 26 Μαΐου 2023 (αριθ. πρωτ. 52903) σχετική εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Εργασιακών Σχέσεων του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, προβλέπονται:.

Α. ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΗΣ ΘΕΡΜΙΚΗΣ ΚΑΤΑΠΟΝΗΣΗΣ

Οργάνωση του χρόνου εργασίας με προγραμματισμό διαλειμμάτων κατάλληλης διάρκειας για τη μείωση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων.
Προγραμματισμός των εργασιών που συνεπάγονται υψηλή θερμική καταπόνηση των εργαζομένων, κατά το δυνατόν, σε ώρες εκτός θερμοκρασιακών αιχμών.
Μείωση της απασχόλησης ή παύση εργασιών σε ιδιαίτερα επιβαρυμένους θερμικά χώρους, όπως είναι τα μηχανοστάσια, χυτήρια, υαλουργεία, κεραμοποιεία, ναυπηγικές εργασίες κ.λπ. μεταξύ των ωρών 12:00-17:00.
Διαμόρφωση κυλικείων ή άλλων κατάλληλων χώρων για τον χρόνο διαλείμματος. Οι χώροι αυτοί, ανάλογα με τις αντικειμενικές ανάγκες και δυνατότητες, να εξοπλίζονται με σύστημα κλιματισμού. Οι χώροι αυτοί θα επιλεγούν ύστερα από συνεργασία του εργοδότη και του τεχνικού Ασφάλειας, ιατρού Εργασίας και μελών ΕΥΑΕ και όπου δεν υπάρχουν των εκπροσώπων των εργαζομένων.
Παροχή πόσιμου δροσερού νερού σε θερμοκρασία 10-15 °C.

B. ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΥΠΑΙΘΡΙΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ

Τα μέτρα που μπορεί να ληφθούν για να αντιμετωπιστεί τυχόν θερμική καταπόνηση των εργαζομένων περιλαμβάνουν:

-Χορήγηση και χρήση κατάλληλου καλύμματος κεφαλής όπου δεν προβλέπεται χρήση κράνους προστασίας, καθώς και προστατευτικών μέσων δέρματος.
-Διαμόρφωση / επιλογή σκιερού μέρους για διαλείμματα.
-Διαμόρφωση / επιλογή σκιερού μέρους ή κατασκευή κατάλληλων στεγάστρων για την εκτέλεση των εργασιών, όπου αυτό είναι δυνατόν.
-Προγραμματισμός των εργασιών έτσι ώστε οι πλέον επιβαρυμένες (π.χ. εργασίες ασφαλτόστρωσης) να γίνονται τις ώρες που οι θερμοκρασίες είναι χαμηλότερες.
-Μείωση της απασχόλησης ή/και παύση εργασιών κατά το χρονικό διάστημα μεταξύ των ωρών 12:00-17:00.
-Χορήγηση πόσιμου δροσερού νερού (10-15 °C).

Πότε συστήνεται η τηλεργασία

Για εργαζόμενους που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου και ειδικά στις περιπτώσεις έκθεσής τους σε επιβαρυντικές συνθήκες, συστήνεται, όπου αυτό είναι εφικτό από τη φύση της εργασίας, η δυνατότητα εξ αποστάσεως εργασία μέσω τηλεργασίας.

Η Επιθεώρηση Εργασίας εντατικοποιεί τους στοχευμένους ελέγχους σε εργασιακούς χώρους, σύμφωνα και με την επισυναπτόμενη υπ’ αριθμ. 267075 /30.05.2023 εγκύκλιο, με έμφαση σε:

-υπαίθριες εργασίες (π.χ. οικοδομές, οδικά και άλλα τεχνικά έργα),
-εργασίες σε στεγασμένους χώρους, όπου λόγω της φύσης των παραγωγικών διαδικασιών μπορεί να υπάρχει επιπλέον θερμική καταπόνηση από υψηλές τιμές θερμοκρασίας-υγρασίας και ακτινοβολούμενη θερμότητα (π.χ. σε χυτήρια, μεταλλουργίες, βιομηχανίες πλαστικών, κ.ά.), καθώς και χειρωνακτικές εργασίες (π.χ. μεταφορά βαρέων αντικειμένων, οικοδομικών υλικών).

Τέλος συστήνεται η συχνή παραπομπή των εργοδοτών στην ιστοσελίδα την http://www.hnms.gr/emy/el/forecast/deikths_wbgt της ΕΜΥ όπου υπάρχει 48ωρη πρόβλεψη του σχετικού βιοκλιματικού δείκτη πρόβλεψης (WBGT) της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων, η οποία θα πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη κατά τον προγραμματισμό των εργασιών ή/και των τεχνικών και οργανωτικών μέτρων για την αποτροπή της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων.

Παρομοίως, εκτίμηση του δείκτη WBGT (ΘΥΒΜΑΣ) για εξωτερικούς χώρους σε πραγματικό χρόνο και προβλέψεις για τις επόμενες 48 ώρες παρέχεται επίσης από την εφαρμογή «ΘΥΒΜΑΣ – Δείκτης Θερμικής Καταπόνησης» για έξυπνα κινητά, λαμβάνοντας μετεωρολογικά δεδομένα από τον πλησιέστερο στον χρήστη μετεωρολογικό σταθμό.

Σε περίπτωση καταγγελιών το κοινό μπορεί να απευθύνεται στο τηλέφωνο καταγγελιών 1555 ή στις κατά τόπους αρμόδιες Επιθεωρήσεις ασφάλειας και υγείας στην Εργασία.