Από αύριο ξεκινάει η επέλαση του καύσωνα που θα πλήξει τη χώρα για αρκετά 24ωρα, με τους μετεωρολόγους να κάνουν λόγο για πολύ υψηλές θερμοκρασίες και τον κρατικό μηχανισμό να βρίσκεται επί ποδός.

Ο καύσωνας «Κλέων» ξεκινά από αύριο, Τετάρτη (12/07), και – σύμφωνα με τα μέχρι τώρα προγνωστικά στοιχεία αναμένεται να διαρκέσει μέχρι και τις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Δείτε live τις θερμοκρασίες που επικρατούν: 


Σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, ο καιρός αύριο αναμένεται να είναι γενικά αίθριος και οι άνεμοι θα πνέουν έως 6 μποφόρ. Θα σημειωθούν επίσης ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες, που σε ορισμένες περιοχές θα φτάσουν και τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Δείτε εδώ τις θερμοκρασίες που θα επικρατήσουν:

thermokrasies_hnms_tetarti

Έρχονται 42άρια και 44άρια

Υψηλές θα είναι οι θερμοκρασίες και τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία της ΕΜΥ. Την Παρασκευή σε ορισμένες περιοχές ο υδράργυρος θα αγγίξει τους 41 και 42 βαθμούς Κελσίου, ενώ το Σάββατο και την Κυριακή θα φτάσει ακόμα και τους… 43!

Παρακάτω μπορείτε να δείτε αναλυτικά ανά περιοχή την ελάχιστη και μέγιστη θερμοκρασία για κάθε ημέρα:

thermokrasies_hnms_pempti
thermokrasies_hnms_paraskeui
thermokrasies_hnms_savvato
thermokrasies_hnms_kiriaki

 

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, με μια ανάρτησή του στο Twitter αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο διάρκειας του καύσωνα, καθώς μια νέα έξαρση που παρουσιάζεται στη Δυτική Μεσόγειο, έχει την τάση να κινείται ανατολικά και αναμένεται να δώσει νέες υψηλές θερμοκρασίες.

«Παρότι στην περιοχή μας την ερχόμενη Κυριακή η θερμοκρασία πέφτει – και το έχουμε αναφέρει στο έκτακτο – παρακολουθούμε στενά την νέα έξαρση που παρουσιάζεται στη Δυτική Μεσόγειο, η οποία έχει την τάση να κινηθεί κι αυτή ανατολικά» αναφέρει ο ίδιος.

Δείτε την ανάρτηση του Θοδωρή Κολυδά:

 

Οι χάρτες του meteo με τις περιοχές που θα «ψηθούν»

Στοιχεία για το σφοδρό κύμα καύσωνα που θα πλήξει τη χώρα έδωσε στη δημοσιότητα και το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Σύμφωνα με το meteo.gr, ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αυτού του θερμού κύματος, είναι ότι θα επηρεάσει το σύνολο των 22 χωρών που βρέχονται από τη Μεσόγειο Θάλασσα, καθώς και τα Βαλκάνια, όπως φαίνεται στο χάρτη που ακολουθεί. Ο χάρτης αποτυπώνει τη θερμοκρασία σε υψόμετρο 1500 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας την Παρασκευή 14/07.

Το ύψος των 1500 μέτρων χρησιμοποιείται στη μετεωρολογία για την παρακολούθηση της κίνησης θερμών και ψυχρών αερίων μαζών:

T850_July2023

Καύσωνας με θερμοκρασίες έως και 44 βαθμούς Κελσίου

Στη χώρα μας κορύφωση της θερμής μεταφοράς αναμένεται το τριήμερο Παρασκευή 14/07 - Κυριακή 16/07, οπότε θα επικρατήσουν συνθήκες καύσωνα, με τις μέγιστες θερμοκρασίες να φτάνουν στα επίπεδα των 42-44 βαθμών Κελσίου.

Ακολουθούν δύο ενδεικτικοί προγνωστικοί χάρτες για την Παρασκευή και το Σάββατο:

Xartes_Temp_Jul14_A
Xartes_Temp_Jul15_A

Καλλιάνος: Παρασκευή έως Κυριακή οι πιο θερμές ημέρες

Σύμφωνα με τον Γιάννη Καλλιάνο, οι πιο αυξημένες θερμοκρασίες προβλέπονται από Παρασκευή έως Κυριακή. Όπως επισημαίνει ο γνωστός μετεωρολόγος, με ανάρτησή του στο Facebook, «από αύριο εισερχόμαστε σε μια μακρά περίοδο πολύ υψηλών θερμοκρασιών, μιας και τα νεότερα στοιχεία επιμένουν ότι, μπορεί από τη Δευτέρα και έπειτα να υποχωρεί ελαφρώς ο υδράργυρος, όμως πιθανότατα και η επόμενη εβδομάδα θα είναι θερμή».

Την ίδια ώρα, παρουσίασε και τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία σε ότι αφορά στις ελάχιστες και τις μέγιστες θερμοκρασίες που θα σημειωθούν σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας.

Δείτε τις ελάχιστες και μέγιστες θερμοκρασίες:

kallianos1
kallianos2
kallianos3
kallianos4
kallianos5
kallianos6

Πώς θα προφυλαχτείτε από τον καύσωνα

Σχετικές οδηγίες για την προστασία από τον καύσωνα εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, η οποία προτρέπει τους πολίτες:

- Αποφύγετε την ηλιοθεραπεία και παραμείνετε σε σκιερά και δροσερά μέρη μακριά από χώρους όπου επικρατεί συνωστισμός.

- Αποφύγετε τη βαριά σωματική εργασία ιδιαίτερα σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία.

- Αποφύγετε το βάδισμα για πολύ ώρα ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο.

- Προτιμήστε τα ελαφρά, άνετα και ανοιχτόχρωμα ρούχα από φυσικό υλικό για να διευκολύνεται ο αερισμός του σώματος και η εξάτμιση του ιδρώτα. Επιλέξτε ένα καπέλο που εξασφαλίζει καλό αερισμό του κεφαλιού. Φορέστε μαύρα ή σκουρόχρωμα γυαλιά με ειδική επίστρωση που προστατεύουν από την αντανάκλαση του ήλιου.

- Φροντίστε η διατροφή σας να αποτελείται από ελαφρά και μικρά γεύματα, με έμφαση στα φρούτα και τα λαχανικά. Περιορίστε τα λιπαρά.

- Πίνετε άφθονα υγρά (νερό και χυμούς φρούτων). Αν ιδρώνετε πολύ, προσθέστε αλάτι στο φαγητό σας. Αποφύγετε τα οινοπνευματώδη ποτά.

- Κάντε χλιαρά ντους κατά τη διάρκεια της ημέρας κι αν χρειαστεί τοποθετείστε υγρά καλύμματα στο κεφάλι και στο λαιμό.

- Μεριμνήστε για τα μέλη της οικογένειάς σας που πάσχουν από χρόνια νοσήματα (αναπνευστικά, καρδιαγγειακά, κλπ.). Συμβουλευτείτε το θεράποντα ιατρό τους για την εφαρμογή ειδικών οδηγιών και για όσους λαμβάνουν φάρμακα.

- Αποφύγετε τα πολύωρα ταξίδια με τα μέσα συγκοινωνίας όταν η ζέστη είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Aν έχετε βρέφη και παιδιά

- Ντύστε τα όσο γίνεται πιο ελαφρά. Φροντίστε ώστε τα χέρια και τα πόδια τους να είναι ελεύθερα και να μην τυλίγονται σε πάνες.

- Φροντίστε να μην μένουν στον ήλιο μετά το μπάνιο στη θάλασσα και να φορούν πάντα καπέλο.

- Εκτός από γάλα συνιστάται η χορήγηση και άλλων υγρών. Συμβουλευτείτε τον παιδίατρο.

- Για τα μεγαλύτερα παιδιά, φροντίστε να πίνουν πολλά υγρά (νερό και χυμούς φρούτων) και να τρώνε περισσότερα λαχανικά και φρούτα και λιγότερα λίπη.

Aν έχετε ηλικιωμένους

- Μετακινείστε τους σε δροσερότερους χώρους ή περιοχές (παραθαλάσσια ή σε βουνό), διότι το πολύ ζεστό και υγρό περιβάλλον αποβαίνει επικίνδυνο. - Εναλλακτικά φροντίστε να παραμένουν στα κατώτερα διαμερίσματα πολυώροφων σπιτιών.

- Ανοίξτε το σπίτι τη νύχτα για να δροσίζει και κρατάτε το ερμητικά κλειστό τις ζεστές ώρες της ημέρας.

- Μην εγκαταλείπετε τα ηλικιωμένα μέλη της οικογένειας μόνα τους σε περιπτώσεις θερινών διακοπών ή πολυήμερης απουσίας σας από το σπίτι. Διαφορετικά εξασφαλίστε ένα άτομο για την καθημερινή τους φροντίδα.