Την απόρριψη όλων ελαφρυντικών για τους 12 που κρίθηκαν ένοχοι για τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού προτείνει η εισαγγελέας στη δίκη που είναι σε εξέλιξη στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης. 

Οι 12 νεαροί που κάθονται στο εδώλιο κρίθηκαν ήδη ομόφωνα ένοχοι, κατά μετατροπή του κατηγορητηρίου για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο (από άμεσο ανθρωποκτόνο δόλο) σε βάρος του Άλκη- οι επτά ως αυτουργοί και οι 5 ως συνεργοί στη συγκεκριμένη πράξη.

Στην αγόρευσή της η εισαγγελέας ανέφερε πως το γεγονός ότι οι κατηγορούμενοι πρώτα συμβουλεύτηκαν δικηγόρους, δείχνει ότι δεν υπήρχε μεταμέλεια. «Δεν εμφανίστηκαν αυτοβούλως και δεν ανέλαβαν το μερίδιο των ευθυνών τους. Όλα έγιναν αφού στάθμισαν τα υπέρ και τα κατά» είπε και συνέχισε: «Έχουμε 12 ολοκληρωμένες προσωπικότητες. Εργάζονται, είναι ανεξάρτητοι, ορίζουν τις ζωές τους. Δεν διακρίνονται από ανωριμότητα όπως διακρίνει το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας. Δεν μετανόησαν, δεν πόνεσαν και κυρίως δεν αποδέχτηκαν την εγκληματική τους συμπεριφορά. Κυρίως, επειδή κανένας δεν παραδέχτηκε ότι άγγιξε τον Άλκη. Θεωρώ ότι όλες οι ενέργειες τους και η συμπεριφορά τους είναι απλά προσχηματική και όχι αυτόβουλη και με μοναδικό σκοπό να μειώσουν τις μέρες κράτησης και να πετύχουν την εφαρμογή των ελαφρυντικών».

Υπενθυμίζεται ότι όλοι, εκτός από τον 1ο, ζήτησαν το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου, καθώς όλοι έχουν λευκό ποινικό μητρώο. Τέσσερις (1ος, 2ος, 3ος και 9ος) ζήτησαν το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας και οι υπόλοιποι το ελαφρυντικό της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς.

Στη συνέχεια αναμένεται η σχετική απόφαση του δικαστηρίου και ακολουθεί η απόφαση επί των ποινών. 

3907231
3907238
3907237
3907236
3907224
3907222

Γιατί κρίθηκαν ένοχοι

Οι 12 καταδικασθέντες κρίθηκαν ένοχοι για τις εξής πράξεις:

  • Οι 2ος, 3ος, 4ος, 7ος, 9ος και 11ος ομόφωνα για ανθρωποκτονία από κοινού με ενδεχόμενο δόλο (Άλκη), απόπειρα ανθρωποκτονίας από κοινού με ενδεχόμενο δόλο (πρώτο τραυματία φίλο) και κατά πλειοψηφία (5-2) για συνέργεια σε απόπειρα ανθρωποκτονίας από κοινού με ενδεχόμενο δόλο (δεύτερο τραυματία φίλο). Ομόφωνα για συμπλοκή με τη μορφή της επίθεσης, εξαιτίας της οποίας επήλθε θάνατος με αθλητική αναφορά και κατοχή αντικειμένου (με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του Αθλητικού Νόμου), όπως επίσης για παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία.
  • Ο 10ος ομόφωνα για ανθρωποκτονία από κοινού με ενδεχόμενο δόλο (Άλκη), απόπειρα ανθρωποκτονίας από κοινού με ενδεχόμενο δόλο (πρώτο τραυματία φίλο) και κατά πλειοψηφία (5-2) για απόπειρα ανθρωποκτονίας από κοινού με ενδεχόμενο δόλο (δεύτερο τραυματία φίλο). Ομόφωνα για συμπλοκή με τη μορφή της επίθεσης, εξαιτίας της οποίας επήλθε θάνατος με αθλητική αναφορά και κατοχή αντικειμένου (με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του Αθλητικού Νόμου), όπως επίσης για παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία.
  • Οι 1ος, 5ος, 6ος, 8ος και 12ος ομόφωνα για συνέργεια σε ανθρωποκτονία από κοινού με ενδεχόμενο δόλο (Άλκη), συνέργεια σε απόπειρα ανθρωποκτονίας από κοινού με ενδεχόμενο δόλο (πρώτο τραυματία φίλο) και κατά κατά πλειοψηφία (5-2) για συνέργεια σε απόπειρα ανθρωποκτονίας από κοινού με ενδεχόμενο δόλο (δεύτερο τραυματία φίλο). Ομόφωνα για συμπλοκή με τη μορφή της επίθεσης, εξαιτίας της οποίας επήλθε θάνατος με αθλητική αναφορά και κατοχή αντικειμένου (με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του Αθλητικού Νόμου), όπως επίσης, κατά περίπτωση, για παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία.