Το κύμα καύσωνα έχει δημιουργήσει προβλήματα στην Ελλάδα και χρειάζεται μεγάλη προσοχή μέχρι να φτάσει σε ύφεση το φαινόμενο, αλλά καύσωνας και αφόρητη ζέστη σαρώνει όλη τη νότια Ευρώπη, με τα προβλήματα σε Ιταλία, Κροατία και Ισπανία να είναι πολλά.

Στην Ιταλία, διατυπώνονται φόβοι για τις επόμενες ημέρες, με τη ζέστη να αναμένεται να ενταθεί και τις θερμοκρασίες να προβλέπεται να ξεπεράσουν τους 45 βαθμούς Κελσίου την ερχόμενη εβδομάδα στο κεντρικό και το νότιο τμήμα της χώρας.

Οι Ιταλοί μετεωρολόγοι αποκαλούν την επόμενη φάση του καύσωνα "Χάρων" -- μια παραπομπή στον πορθμέα του Άδη σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία. Θα διαδεχθεί τον "Κέρβερο" αυτής της εβδομάδας, που ονομάστηκε έτσι από τον σκύλο με τα τρία κεφάλια, φύλακα του Κάτω Κόσμου. Η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA), οι δορυφόροι της οποίας παρακολουθούν τις θερμοκρασίες στο έδαφος και στη θάλασσα, έχει προειδοποιήσει πως η Ιταλία, η Ισπανία, η Γαλλία, η Γερμανία και η Πολωνία βρίσκονται αντιμέτωπες με ακραίες συνθήκες.

Η θερμοκρασία μπορεί να καταρρίψει το τωρινό ρεκόρ στην Ευρώπη -- τους 48,8 βαθμούς Κελσίου που καταγράφηκαν στη Σικελία τον Αύγουστο του 2021. Ο αντίκτυπος της ακραίας καλοκαιρινής ζέστης έφερε στο επίκεντρο έκθεση που δημοσιοποιήθηκε αυτή την εβδομάδα σύμφωνα με την οποία έως 61.000 άνθρωποι μπορεί να έχασαν τη ζωή τους από τους καύσωνες σε όλη την Ευρώπη το περασμένο καλοκαίρι.

Ο Χοάν Μπαλέστερ, καθηγητής του Ινστιτούτου της Βαρκελώνης για την Παγκόσμια Υγεία, ανέφερε πως η Γαλλία έμαθε το μάθημά της από τον καύσωνα του 2003 το οποίο χώρες όπως η Ιταλία, η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία θα μπορούσαν να ακολουθήσουν.

«Υπάρχουν μέτρα που είναι σχετικά φθηνά, όπως, για παράδειγμα, ο συντονισμός κυβερνητικών οντοτήτων και επίσης μια απογραφή των ευάλωτων πληθυσμών», ανέφερε ο Μπαλέστερ, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης αυτής.

«Αλλά υπάρχουν [και] πολύ πιο ακριβά μέτρα, όπως για παράδειγμα ο επανασχεδιασμός των πόλεων ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες στέγασης», δήλωσε στο πρακτορείο Reuters.

Στην Αθήνα, ο αρχαιλογικός χώρος της Ακρόπολης ανέστειλε τη λειτουργία του από τις 12 το μεσημέρι έως τις 5 το απόγευμα.

Στην Κροατία, 56 πυροσβέστες με 20 οχήματα και τρία αεροσκάφη προσπάθησαν να θέσουν υπό έλεγχο δασική πυρκαγιά που επεκτάθηκε γρήγορα χθες Πέμπτη λόγω των ισχυρών νοτιάδων κοντά στην πόλη Σιμπενίκ στην Αδριατική θάλασσα.

Η φωτιά κατέκαψε το χωριό Γκρεμπαστίτσα, αυτοκίνητα και σπίτια έχουν καταστραφεί.

Οι γιατροί προειδοποίησαν πως οι φτωχότεροι ηλικιωμένοι με προβλήματα υγείας κινδυνεύουν περισσότερο.

«Υποφέρουν από καρδιολογικά προβλήματα, χρόνια βρογχίτιδα, εγκεφαλικά, νεφρική ανεπάρκεια», δήλωσε ο Άνχελ Άμπαντ από το γραφείο βιώσιμης ανάπτυξης του νοσοκομείου Λα Παθ της Μαδρίτης.

«Οι περισσότεροι έχουν χαμηλό κοινωνικο-οικονομικό υπόβαθρο και ξέρουμε πως σε αυτές τις περιπτώσεις οι άνθρωποι που δεν έχουν κλιματισμό είναι πιο ευάλωτοι. Αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο και μεγαλύτερη θνησιμότητα φθάνοντας στα τμήματα επειγόντων περιστατικών των νοσοκομείων», πρόσθεσε ο Αμπάντ, ειδικός στην προληπτική ιατρική και τη δημόσια υγεία.