Αποπνικτική θα είναι και αύριο Σάββατο η κατάσταση στη χώρα καθώς θα είναι η δεύτερη ημέρα που θα σημειωθούν υψηλές θερμοκρασίες. Ο καύσωνας «Κλέων» θα δείξει και αύριο τα … δόντια του και το μεγαλύτερο μέρος της χώρας θα μετατραπεί σε… καμίνι.

Ο υδράργυρος θα αγγίξει τους 44 βαθμούς με τον κρατικό μηχανισμό να βρίσκεται σε ετοιμότητα καθώς αναμένονται και ισχυροί άνεμοι οι οποίοι θα αυξήσουν τον κίνδυνο για πυρκαγιές.

Την ίδια στιγμή από την Πολιτική Προστασία έχουν ανακοινωθεί οδηγίες προστασίας προς τους πολίτες, με ιδιαίτερες συστάσεις για τα μωρά, τα μικρά παιδιά, τους ηλικιωμένους και όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας.



 Ακραίες θερμοκρασίες στην Ευρώπη

Στην Ελλάδα, η Ακρόπολη έκλεισε στη διάρκεια των πιο θερμών ωρών της ημέρας, ενώ στην Κροατία κάτοικοι χωριών καθάριζαν τα αποκαΐδια την ώρα που ένα κύμα καύσωνα σαρώνει τη νότια Ευρώπη.

Στην Ιταλία διατυπώνονται φόβοι για τις επόμενες ημέρες, με τη ζέστη να αναμένεται να ενταθεί και τις θερμοκρασίες να προβλέπεται να ξεπεράσουν τους 45 βαθμούς Κελσίου την ερχόμενη εβδομάδα στο κεντρικό και το νότιο τμήμα της χώρας.

Έκλεισε η Ακρόπολη -Φωτιά κατέκαψε χωριό στην Κροατία

Στην Αθήνα, ο αρχαιολογικός χώρος της Ακρόπολης ανέστειλε τη λειτουργία του από τις 12 το μεσημέρι έως τις 5 το απόγευμα.

Στην Κροατία, 56 πυροσβέστες με 20 οχήματα και τρία αεροσκάφη προσπάθησαν να θέσουν υπό έλεγχο δασική πυρκαγιά που επεκτάθηκε γρήγορα την Πέμπτη, λόγω των ισχυρών νοτιάδων κοντά στην πόλη Σιμπενίκ, στην Αδριατική θάλασσα.

Η φωτιά κατέκαψε το χωριό Γκρεμπαστίτσα, όπου έχουν καταστραφεί σπίτια και αυτοκίνητα.

Οι γιατροί προειδοποίησαν πως οι φτωχότεροι ηλικιωμένοι με προβλήματα υγείας κινδυνεύουν περισσότερο.

 «Υποφέρουν από καρδιολογικά προβλήματα, χρόνια βρογχίτιδα, εγκεφαλικά, νεφρική ανεπάρκεια», δήλωσε ο Άνχελ Άμπαντ από το γραφείο βιώσιμης ανάπτυξης του νοσοκομείου Λα Παθ, στη Μαδρίτη.

 «Οι περισσότεροι έχουν χαμηλό κοινωνικο-οικονομικό υπόβαθρο και ξέρουμε πως σε αυτές τις περιπτώσεις οι άνθρωποι που δεν έχουν κλιματισμό είναι πιο ευάλωτοι. Αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο και μεγαλύτερη θνησιμότητα φθάνοντας στα τμήματα επειγόντων περιστατικών των νοσοκομείων» πρόσθεσε ο Άμπαντ, ειδικός στην προληπτική ιατρική και τη δημόσια υγεία.

Μετά τον «Κέρβερο» θα ακολουθήσει ο καύσωνας «Χάρων»

Οι Ιταλοί μετεωρολόγοι αποκαλούν «Χάρων» την επόμενη φάση του καύσωνα -μια παραπομπή στον πορθμέα του Άδη, σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία. Ο καύσωνας «Χάρων» θα διαδεχθεί τον «Κέρβερο» αυτής της εβδομάδας, που ονομάστηκε έτσι από τον σκύλο με τα τρία κεφάλια, φύλακα του Κάτω Κόσμου.

Η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA), οι δορυφόροι της οποίας παρακολουθούν τις θερμοκρασίες στο έδαφος και στη θάλασσα, έχει προειδοποιήσει πως η Ιταλία, η Ισπανία, η Γαλλία, η Γερμανία και η Πολωνία θα βρεθούν αντιμέτωπες με ακραίες συνθήκες.

Η θερμοκρασία μπορεί να καταρρίψει το τωρινό ρεκόρ στην Ευρώπη -τους 48,8 βαθμούς Κελσίου που καταγράφηκαν στη Σικελία τον Αύγουστο του 2021.

Ο αντίκτυπος της ακραίας καλοκαιρινής ζέστης έφερε στο επίκεντρο έκθεση που δημοσιοποιήθηκε αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με την οποία έως 61.000 άνθρωποι μπορεί να έχασαν τη ζωή τους από τους καύσωνες σε όλη την Ευρώπη το περασμένο καλοκαίρι.

Ο Χοάν Μπαλέστερ, καθηγητής του Ινστιτούτου της Βαρκελώνης για την Παγκόσμια Υγεία, ανέφερε πως η Γαλλία έμαθε το μάθημά της από τον καύσωνα του 2003, το οποίο χώρες όπως η Ιταλία, η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία θα μπορούσαν να ακολουθήσουν.

 «Υπάρχουν μέτρα που είναι σχετικά φθηνά, όπως, για παράδειγμα, ο συντονισμός κυβερνητικών οντοτήτων και επίσης μια απογραφή των ευάλωτων πληθυσμών», ανέφερε ο Μπαλέστερ, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης αυτής.

 «Αλλά υπάρχουν και πολύ πιο ακριβά μέτρα, όπως για παράδειγμα ο επανασχεδιασμός των πόλεων, ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες στέγασης», δήλωσε στο πρακτορείο Reuters.

 

Αναλυτική πρόγνωση του καιρού για το Σάββατο 15/7 από το meteo

Σύμφωνα με το meteo συνθήκες καύσωνα σε πολλές περιοχές της χώρας αναμένονται το Σάββατο 15/7. Μέγιστες στους 39-41 βαθμούς και τοπικά 42-43 βαθμούς. Βορειοδυτικοί άνεμοι με εντάσεις έως 5 μποφόρ στα πελάγη. Σχετικά αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης. Υψηλή έως πολύ υψηλή επικινδυνότητα εκδήλωσης και εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών.

Πιο αναλυτικά, το Σάββατο 15 Ιουλίου 2023 σε ολόκληρη τη χώρα αναμένεται ηλιοφάνεια με σχετικά αυξημένες συγκεντρώσεις Αφρικανικής σκόνης. Συνθήκες καύσωνα θα επικρατήσουν σε πολλές περιοχές. Υψηλή και τοπικά πολύ υψηλή θα είναι η επικινδυνότητα εκδήλωσης και εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 16 έως 36 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από 19 έως 39-41 βαθμούς, στην Ήπειρο από 23 έως 39 βαθμούς, στη Θεσσαλία από 23 έως 40-42 και ενδεχομένως τοπικά 43 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 25 έως 39-41 και τοπικά 42-43 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 24 έως 38-40, στα νησιά του Αιγαίου και στην Κρήτη από 22 έως 37-39 βαθμούς, ενώ στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στη Νότια Κρήτη οι μέγιστες θα φτάσουν στους 41-43 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στα πελάγη θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις με εντάσεις έως 5 μποφόρ, ενώ στο Βόρειο Αιγαίο θα επικρατήσουν βορειοανατολικοί άνεμοι με ίδιες εντάσεις.

Στην Αττική περιμένουμε ηλιοφάνεια. Ελαφρώς αυξημένες θα είναι οι συγκεντρώσεις Αφρικανικής σκόνης. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις 2-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 31 έως 40-42 βαθμούς και ενδεχομένως πρόσκαιρα τοπικά 43 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε ηλιοφάνεια και έντονη ζέστη. Ελαφρώς αυξημένες θα είναι οι συγκεντρώσεις Αφρικανικής σκόνης. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις με εντάσεις 2-3 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 29 έως 37 βαθμούς

Ο καιρός τη Δευτέρα 17 Ιουλίου

Αίθριος καιρός με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα βόρεια ηπειρωτικά.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο 6 τοπικά 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω μικρή πτώση στα ανατολικά, αλλά θα σημειώσει μικρή άνοδο στα δυτικά ηπειρωτικά. Πιο αναλυτικά, η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει:

α. Στα βόρεια ηπειρωτικά τους 35 με 36 βαθμούς Κελσίου.

β. Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 38 με 39 και κατά τόπους στα δυτικά και τη Θεσσαλία τους 40 βαθμούς Κελσίου.

γ. Στη νησιωτική χώρα τους 33 με 35 και στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 36 με 38 βαθμούς Κελσίου.

Οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα κυμανθούν περί τους 24 με 26 βαθμούς Κελσίου.

Η πρόγνωση για την Τρίτη 18 Ιουλίου και την Τετάρτη 19 Ιουλίου

Αίθριος καιρός με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα βόρεια ηπειρωτικά.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο 6 τοπικά 7 μποφόρ με βαθμιαία μικρή εξασθένηση την Τετάρτη.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.