Χαμηλότερες θερμοκρασίες, αλλά και έντονοι βοριάδες, που αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης πυρκαγιών σε μεγάλο μέρος της χώρας, αναμένονται τις επόμενες ώρες, καθώς ο καύσωνας φαίνεται ότι τουλάχιστον για λίγο, θα υποχωρήσει.

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, θα πνέουν ισχυροί άνεμοι και σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες αποτελούν το ιδανικό κοκτέιλ για την εκδήλωση πυρκαγιάς. Οι άνεμοι και τα μελτέμια θα φτάσουν στο Αιγαίο τα 7 μποφόρ.

Η Πολιτική Προστασία και η Πυροσβεστική βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα και παράλληλα στη δημοσιότητα έχουν δοθεί χάρτες που απεικονίζουν τις περιοχές που βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο. Σύμφωνα με τον χάρτη επικινδυνότητας που εξέδωσε η ΠΠ, σε επιφυλακή θα πρέπει να βρίσκονται η Αττική, τα Κύθηρα, η Εύβοια, η Βοιωτία, η Φθιώτιδα, περιοχές της Κορινθίας, της Λακωνίας και της Αρκαδίας, καθώς και η Αργολίδα, η Κρήτη, η Σάμος, η Ικαρία, η Χίος, τα Ψαρά και η Λέσβος.



Οι προβλέψεις

Από σήμερα Δευτέρα (17-7-2023) έως και την Τετάρτη (19-7-2023) η θερμοκρασία δε θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή στα ανατολικά και τα βόρεια, αλλά θα αυξηθεί στα δυτικά ηπειρωτικά. Πιο συγκεκριμένα οι μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας θα φθάσουν:
  • Στα βόρεια ηπειρωτικά τους 35 με 37 βαθμούς Κελσίου.
  • Στα ανατολικά ηπειρωτικά τους 37 με 39 βαθμούς Κελσίου.
  • Στα δυτικά ηπειρωτικά τους 38 με 40 και κατά τόπους στη δυτική Στερεά τους 41 βαθμούς Κελσίου.
  • Στα νησιά του Ιονίου τους 38 με 39 βαθμούς και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 36 με 37 βαθμούς Κελσίου.

Νέα άνοδος

Από την Πέμπτη το θερμόμετρο θα αρχίσει να ανεβαίνει και πάλι με τις μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας να φτάνουν στα ηπειρωτικά τους 40 με 42 και κατά τόπους τους 43, στα νησιά του Ιονίου τους 39 με 41 και στα νησιά του Αιγαίου τους 36 με 38 βαθμούς Κελσίου.