Δύσκολη νύχτα για την Αττική αλλά και για άλλες περιοχές, όπως το Λουτράκι, αλλά και τα Δερβενοχώρια που έδωσαν δύσκολη μάχη με τις φλόγες. Ολονύκτια και η μάχη για τις πυροσβεστικές δυνάμεις καθώς το πύρινο μέτωπο που ξέσπασε μαίνονταν ανεξέλεγκτο σε πολλές περιπτώσεις. Η μάχη της κατάσβεσης σκληρή για πυροσβέστες και εθελοντές, αλλά και για τους κατοίκους που είδαν τις περιουσίες τους να γίνονται στάχτη μέσα σε λίγες ώρες. Λουτράκι, Σαρωνίδα, Ανάβυσσος, Κουβαράς, Δερβενοχώρια. Οι περιοχές που βρέθηκαν στο επίκεντρο της πυρκαγιάς από νωρίς το απόγευμα «θυσίασαν» περιουσίες και δασικές εκτάσεις στην πύρινη μανία. Πέρα από τους δυνατούς ανέμους που δυσχέραιναν το έργο της κατάσβεσης, υπήρξαν και πολλές αναζωπυρώσεις που έθεταν σε συναγερμό την πυροσβεστική. Σπίτια κάηκαν, οικισμοί εκκενώθηκαν, έκλεισαν βασικοί οδικοί άξονες και κάτοικοι άφησαν έντρομοι περιουσίες, ακόμη και ζώα που δεν κατάφεραν να διασώσουν να τυλιχτούν στις φλόγες.

Το πύρινο μέτωπο που ξέσπασε στην περιοχή Κουβαρά Αττικής εξαπλώθηκε πολύ γρήγορα. Άμεσα κινητοποιήθηκαν επίγειες και εναέριες δυνάμεις, καθώς κοντά στο σημείο που έχει ξεσπάσει το πύρινο μέτωπο υπάρχουν κατοικίες.

Το μέτωπο Σαρωνίδας, Λουτρακίου, Δερβενοχωρίων 

 Στη Σαρωνίδα η μάχη από τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής δόθηκε αυλή-αυλή, σπίτι-σπίτι, ενώ μέχρι τις 21:00 συνέχισαν να επιχειρούν τα εναέρια (16 επιχειρησιακά και ένα συντονιστικό). Η προσπάθεια για την κατάσβεση της φωτιάς συνεχίζεται όλο το βράδυ από τις επίγειες δυνάμεις, ενώ τα εναέρια θα είναι έτοιμα για να ξεκινήσουν ξανά τις επιχειρήσεις με το πρώτο φως. Η καταμέτρηση των ζημιών θα ξεκινήσει στις επόμενες ώρες και στη διάρκεια της νύχτας.

Στο Λουτράκι η προσπάθεια εστιάζεται στο αναχαιτιστεί η φωτιά στην Εθνική Οδό Αθηνών Πατρών και να μην περάσει στους οικισμούς που βρίσκονται νότια της εθνικής. Οι δυνάμεις έχουν ενισχυθεί από την Ήπειρο, τη Στερεά και την Πελοπόννησο, ενώ θα εξακολουθήσουν ρίψεις τα εναέρια μέχρι τη δύση (9 επιχειρησιακά και ένα συντονιστικό).

Για λόγους ασφαλείας έχει διακοπεί η κυκλοφορία στην ΕΟ από το ύψος της Κινέτας μέχρι την Κόρινθο και θα απαγορεύει η διέλευση για όση ώρα διαρκεί ακόμα η επιχείρηση. Στα οχήματα που έχουν φτάσει μέχρι εκεί δίνεται εντολή αναστροφής προς τις αφετηρίες τους (Είτε με κατεύθυνση προς Πάτρα, είτε με κατεύθυνση προς Αθήνα). 

Στα Δερβενοχώρια η πυρκαγιά ξεκίνησε και συνεχίζει σε δασική έκταση με επίγειες δυνάμεις που έχουν ενισχυθεί από Μακεδονία, Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα. Στην επιχείρηση επίσης συμμετέχουν 9 επιχειρησιακά εναέρια και ένα συντονιστικό. Η προσπάθεια θα συνεχιστεί όλο το βράδυ με πυροσβεστικά μέσα και χωματουργικά εργαλεία.

Στην πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει νωρίτερα στο Καπαρέλλι Βοιωτίας (και ήταν επίσης μεγάλη) επιχείρησαν επίγειες δυνάμεις και 6 εναέρια και έχει οριοθετηθεί.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι αύριο ο δείκτης κινδύνου πυρκαγιάς παραμένει σε παρά πολύ υψηλά επίπεδα (4) και για αυτό η Πυροσβεστική είναι σε γενική επιφυλακή σε όλη την Ελλάδα και έχει δοθεί εντολή να κλείσουν όλα τα περιαστικά δάση, άλση κλπ.


Φωτιά στο Λαγονήσι

Μάχη με τις φλόγες και τον χρόνο δίνουν πυροσβέστες και κάτοικοι στο Λαγονήσι για να περιορίσουν τη φωτιά που έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Οι κάτοικοι, όπως μπορείτε να δείτε και παρακάτω στο βίντεο του parapolitika.gr, από νωρίς το απόγευμα επιχειρούν δίπλα στους πυροσβέστες με ό,τι μέσο διαθέτουν για να περιορίσουν το μέτωπο.

Η κατάσταση, όπως φαίνεται και στο βίντεο, είναι αποπνικτική, με τους πολίτες να χρησιμοποιούν ακόμα και τα ρούχα τους για να μην εισπνέουν τον καπνό και τις στάχτες.

 Οι εικόνες από την περιοχή είναι αποκαρδιωτικές, η μάχη πλέον δίνεται σε κατοικημένες περιοχές.

Δείτε βίντεο: 


Εικόνες καταστροφής

Το μέτωπο της πυρκαγιάς κατευθύνθηκε προς τη θάλασσα και μπήκε στη Σαρωνίδα. Οι τηλεοπτικές κάμερες μετέδωσαν εικόνες καταστροφής, με σπίτια να καίγονται και τους κατοίκους να έχουν απομακρυνθεί από την περιοχή.








Εθελοντές και κάτοικοι έδωσαν μάχη με τις φλόγες, 
τις οποίες προσπαθούν να ελέγξουν. Η πυρκαγιά διένυσε μεγάλη απόσταση, φτάνοντας από τον Κουβαρά στην Ανάβυσσο και την Παλαιά Φώκαια μέσα σε χρόνο ρεκόρ, λόγω των ισχυρών ανέμων

Δυστυχώς, οι άνεμοι δεν βοηθούσαν στο έργο των πυροσβεστών που επιχειρούσαν από εδάφους, ενώ την ίδια ώρα γίνονταν και ρίψεις νερού από τα εναέρια μέσα.

Συγκλονιστικές εικόνες από σπίτι στο Πανόραμα που το έχουν ζώσει οι φλόγες:



Η μάχη από τις πυροσβεστικές δυνάμεις στην περιοχή δίνεται πλέον αυλή την αυλή, σπίτι το σπίτι, ενώ τα εναέρια μέσα επιχειρούσαν μέχρι τις 21:00. Η προσπάθεια θα συνεχιστεί όλο το βράδυ απο τις επίγειες δυνάμεις ενώ τα εναέρια θα είναι έτοιμα για να ξεκινήσουν ξανά τις επιχειρήσεις με το πρώτο φως. Η καταμέτρηση των ζημιών θα ξεκινησει στις επίμενες ώρες και στη διάρκεια της νύχτας.

Δείτε φωτογραφίες: 

Fotia_Panorama_Saronidas6
Fotia_Panorama_Saronidas4
Fotia_Panorama_Saronidas5
Fotia_Panorama_Saronidas3
Fotia_Panorama_Saronidas2
Fotia_Panorama_Saronidas1



Οι ριπές ανέμων από βόρειες διευθύνσεις στην περιοχή της νότιας Αττικής στη μεγάλη πυρκαγιά του Κουβαρά προβλέπονται να μην ξεπεράσουν τα 60 km/h, ενώ αρκετά πιο ασθενείς θα είναι οι άνεμοι στις πυρκαγιές της Κορινθίας στο Λουτράκι και της Βοιωτίας στο Καπαρέλλι.

Οι φλόγες έχουν κάψει και έχουν προκαλέσει ζημιές σε άγνωστο αριθμό σπιτιών και εγκαταστάσεων, ενώ από την Πολιτική Προστασία δόθηκε εντολή εκκένωσης οικισμών.

Στις περιοχές στο Λαγονήσι και το υπόλοιπο παραλιακό μέτωπο υπήρχε νωρίτερα έντονο κυκλοφοριακό πρόβλημα, καθώς κάτοικοι και τουρίστες εκκένωσαν εγκαίρως ύστερα από εντολή της Πολιτικής Προστασίας. Οι ζημιές είναι μεγάλες στην περιοχή, με σπίτια και αυτοκίνητα να έχουν τυλιχτεί στις φλόγες.

Με ανακοίνωσή του ο Δήμος Σαρωνικού ενημέρωσε πως οι πολίτες που έχουν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους και αναζητούν χώρο να φιλοξενηθούν μπορούν να μεταβούν σε δομές του δήμου.

Συγκεκριμένα, έχουν ανοίξει πλέον οι δομές σε:

Α' ΚΑΠΗ στα Καλύβια (Λεωφόρος Σουνίου 33)

  1. Β' ΚΑΠΗ στο Λαγονήσι (Λεωφόρος Καλυβίων 160)
  2. Γ' ΚΑΠΗ στη Γαλάζια Ακτή (οδός Ψαρών 7)
  3. ΚΑΠΗ Αναβύσσου (οδός Μεγάλου Αλεξάνδρου & Βασ. Φρειδερίκης), καθώς και το Δημαρχείο Σαρωνικού (Αθηνών και Ρήγα Φεραίου, Καλύβια).