Άσχημη τροπή λαμβάνει η φωτιά που καίει τα Δερβενοχώρια, καθώς το πύρινο μέτωπο πλέον πλησιάζει την Οινόη.

Λίγο μετά τις 12:00 δόθηκε εντολή εκκένωσης των οικισμών Πουρνάρι, Άγιος Σώστης και Πανόραμα, ενώ μετά τις 14:00 στάλθηκε μήνυμα του 112 στους κατοίκους των χωριών Νεά Ζωή και Νέος Πόντος Μάνδρας για να εκκενώσουν προς Ελευσίνα.

Σύμφωνα με τον εκ. Τύπου της Πυροσβεστικής, κ. Βαθρακογιάννη, η σημαντικότερη δασική πυρκαγιά που απασχολεί τον μεγαλύτερο αριθμό επίγειων και εναέριων μέσων είναι αυτή που εκδηλώθηκε χθες στα Δερβενοχώρια.

Αυτή τη στιγμή το μέτωπο παρουσιάζει δυναμική, ενώ η Τροχαία έχει διακόψει την κυκλοφορία των οχημάτων στην Εθνική Οδό Ελευσίνας-Θηβών από τον κόμβο της Μάνδρας προς Θήβα και στα δύο ρεύματα.

Σε αυτή την πυρκαγιά επιχειρούν 250 πυροσβέστες με 8 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 75 οχήματα, ενώ το κινητό επιχειρησιακό κέντρο «Όλυμπος» βρίσκεται στην περιοχή για τον συντονισμό τους. Από αέρος επιχειρούν 11 αεροσκάφη και 9 ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα ως συντονιστικό.

Αναφορικά με την πυρκαγιά στην περιοχή του Λουτρακίου, ο κ. Βαθρακογιάννης τόνισε ότι οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής αντιμετωπίζουν εκεί πολλές ενεργές εστίες αλλά και πολλές αναζωπυρώσεις στην ευρύτερη περιοχή και προσέθεσε ότι ο επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων ενημερώνει διαρκώς τους αρμόδιους φορείς για την εξέλιξη της πυρκαγιάς.

Σχετικά με την πυρκαγιά στην ευρύτερη περιοχή της Σαρωνίδας ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΣ είπε ότι είναι σε ύφεση. Τέλος, σημείωσε ότι ο ευρωπαϊκός μηχανισμός πολιτικής προστασίας αποδέχτηκε το αίτημα βοήθειας προς τη χώρα μας και θα διατεθούν για συνδρομή στην αεροπυρόσβεση 4 αεροσκάφη, 2 από Ιταλία και 2 από Γαλλία.

«Όλες οι δυνάμεις πολιτικής προστασίας, της επικράτειας, παραμένουν σε επιφυλακή και συνδράμουν στις πυρκαγιές», κατέληξε.


12
11
10
9
8
7
6
5
4
3
2
1Χρήστος Στάθης: Έχω ζητήσει εδώ και ώρα περισσότερα εναέρια πυροσβεστικά μέσα

Τις δύσκολες στιγμές που περνάει ο Δήμος Μάνδρας περιέγραψε μιλώντας στο parapolitika.gr ο δήμαρχος Χρήστος Στάθης.

Συγκεκριμένα ο κύριος Στάθης έκανε λόγο για μία πολύ μεγάλη φωτιά, η οποία εξελίσσεται γρήγορα και έκανε έκκληση στην πολιτεία να σταλθούν περισσότερα εναέρια μέσα, καθώς, όπως ανέφερε, αυτά θα μπορέσουν να την καταστείλουν άμεσα. «Η φωτιά έχει μπει στην περιοχή μας από τα Δερβενοχώρια και κατευθύνεται γρήγορα προς το Πουρνάρι και το Πανόραμα, δηλαδή στην ευρύτερη περιοχή της Αγίας Σωτήρος», ανέφερε αρχικά ο κ. Στάθης. Και συνέχισε: «Έχω δώσει εντολή για προληπτική εκκένωση ηλικιωμένων και εγκύων και από τους δύο οικισμούς (Πουρνάρι και το Πανόραμα)».

Αμέσως μετά ο δήμαρχος εξέφρασε το παράπονό του καθώς έχει ζητήσει εναέρια μέσα εδώ και αρκετή ώρα αλλά αυτά δεν έχουν καταφθάσει ακόμα στο σημείο. «Έχω μιλήσει και έχω ζητήσει εδώ και ώρα περισσότερα εναέρια πυροσβεστικά μέσα, τα οποία μέχρι τώρα δεν βλέπω. Η φωτιά αυτή είναι μεγάλη, εξελίσσεται γρήγορα αλλά πιστεύω ότι αν προλάβουν και έρθουν τα εναέρια, θα την καταστείλουν άμεσα. Προς το παρόν, όμως, εναέρια δεν υπάρχουν», είπε.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, στην περιοχή επιχειρούν 140 πυροσβέστες, πέντε ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 48 οχήματα, ενώ από αέρος επιχειρούν έξι αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

Έκλεισε ξανά η παλιά Εθνική Οδός Ελευσίνας-Θηβών

Θυμίζουμε ότι λίγο πριν τις 12:00 έκλεισε ξανά η παλιά Εθνική Οδός Ελευσίνας-Θηβών.

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, το μέτωπο της φωτιάς στα Δερβενοχώρια είναι δύσκολο και έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις.