Δεύτερη νύχτα του πύρινου εφιάλτη για την Αττική και στη Βοιωτία. Πυροσβέστες, κάτοικοι και εθελοντές με κάθε μέσο, κάθε τρόπο προσπαθούν να σώσουν ζωές και περιουσίες. Με αεροπλάνα, μάνικες, κλαδιά, ακόμη και λάστιχα ποτίσματος παλεύουν γι’ αυτή την τελευταία ανάσα που δεν μπορούν να πάρουν από τους καπνούς όσο έχουν απέναντί τους τις φλόγες.

Λουτράκι και Δερβενοχώρια παραδόθηκαν για δεύτερη ημέρα στην πύρινη μανία καθώς είχαμε συνεχείς αναζωπυρώσεις. Ταυτόχρονα το μέτωπο της Μάνδρας αυξήθηκε λόγω των δυνατών ανέμων στην περιοχή, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις και τους δήμους να μοιράζονται και να παλεύουν με κάθε τρόπο να σβήσουν τις πυρκαγιές

Το γεγονός ότι έπεσαν οι άνεμοι αλλά και ενισχύθηκαν τα εναέρια μέσα, συνέβαλε ώστε να είναι καλύτερη η εικόνα λίγο πριν πέσει η νύχτα.

Αναζωπύρωση στο Λουτράκι

Στο Λουτράκι οι πυροσβέστες δίνουν ολονύχτια μάχη με τις φλόγες προκειμένου να κρατήσουν το πύρινο μέτωπο σε ασφαλή απόσταση από τα διυλιστήρια. Η φωτιά, που ξεκίνησε από την Καλλιθέα Λουτρακίου, προχώρησε με μεγάλη ταχύτητα προς την παραλία, ενώ οι ισχυροί άνεμοι και η ξηρασία προκαλούσαν συνεχείς αναζωπυρώσεις και νέες εστίες.

Η προσπάθεια των πυροσβεστικών δυνάμεων επικεντρώνεται στη διατήρηση του πύρινου μετώπου στην κορυφογραμμή, σε απόσταση μεγαλύτερη του ενός χιλιομέτρου από τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις.

Νωρίτερα, το μέτωπο έδειξε να πλησιάζει επικίνδυνα τα διυλιστήρια, προκαλώντας τη μέγιστη κινητοποίηση των πυροσβεστικών δυνάμεων στο σημείο. Με την παρέμβαση, ωστόσο, των επίγειων δυνάμεων, αλλά και των εναέριων μέσων, η πορεία του πύρινου μετώπου ανακόπηκε και περιορίστηκε σε ικανή απόσταση από τις εγκαταστάσεις, εξασφαλίζοντας την ασφάλειά τους,

Συναγερμός και εκκένωση στον οικισμό Γλυκιά Ζωή

Ήχησε το 112 λίγο μετά τις 19:00 το απόγευμα για την απομάκρυνση των κατοίκων από τον οικισμό Γλυκιά Ζωή με κατεύθυνση προς τους Αγίους Θεοδώρους. Ο οικισμός βρίσκεται δίπλα από τα διυλιστήρια της Motor Oil. Ωστόσο, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το μέτωπο που κατευθυνόταν προς τα διυλιστήρια περιορίστηκε και ο κίνδυνος για τις εγκαταστάσεις μειώθηκε σημαντικά.

Παράλληλα, 112 ήχησε και για τους οικισμούς Λουτρόπυργος, Άνω Βλυχάδα, Όθωνα και Ευταξία, ζητώντας από τους κατοίκους να κατευθυνθούν προς Ελευσίνα.

 Λουτράκι και  Δερβενοχώρια τα πιο δύσκολα μέτωπα των πυρκαγιών

Περισσότερες από 70 πυρκαγιές σημειώθηκαν σήμερα σε ολόκληρη τη χώρα, με την πυροσβεστική να δίνει μάχη με τις φλόγες για 2ο 24ωρο.

 «Μας ανησυχήσουν στο Λουτράκι και στα Δερβενοχώρια, αυτά είναι τα πιο δύσκολα μέτωπα. Ο αέρας δεν έχει πέσει για να μας βοηθήσει λίγο και το κυριότερο είναι ότι οι επίγειες δυνάμεις που από το πρωί επιχειρούν, έχουν κουραστεί», είπε, μιλώντας στο MEGA ο πρόεδρος της πανελλήνιας ομοσπονδίας πυροσβεστών, Δημήτρης Σταθόπουλος.


Πύρινος εφιάλτης στα Δερβενοχώρια

Η φωτιά στα Δερβενοχώρια που έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, έχει τεράστια δυναμική, πλησιάζοντας επικίνδυνα τη βιομηχανική ζώνη της Μαγούλας. 

Μάλιστα, συνεχώς στέλνονται μηνύματα εκκένωσης από το 112, όπου τα τελευταία αφορούν τους οικισμούς Λουτρόπυργο, Άνω Βλυχάδα, Όθωνα και Ευταξία, ενώ νωρίτερα δόθηκε εντολή για τη Νέα Ζωή Μάνδρας, τον Νέο Πόντο, όπου καίγονται σπίτια, καθώς και για τον οικισμό Ποντίων στη βιομηχανική ζώνη της Μαγούλας

Οι πρώτες εικόνες από τη Νέα Ζωή Μάνδρας δείχνουν οικήματα να έχουν παραδοθεί στις φλόγες, ενώ το μέτωπο μαίνεται ανεξέλεγκτο. Την ίδια ώρα, τραγική είναι η κατάσταση και του πύρινου μετώπου στον οικισμό Νέος Πόντος στην Μαγούλα, καθώς οι φλόγες καίνε σπίτια.

Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις από τη Ρουμανία συμμετείχαν στο μεγάλο μέτωπο της Nέας Zωής που κατακαίει σπίτια επιχειρήσεις, μαντριά και δασώδεις εκτάσεις και στις δυο πλευρές του δρόμου στην παλαιά Εθνική Οδό προς Θήβα. Οι πολλές ταυτόχρονες εστίες στην περιοχή ανησυχούν τους πυροσβέστες λόγω και της έντασης των ανέμων.

Για την κατάσβεση της φωτιάς στο Νέο Πόντο επιστρατεύτηκαν και δύο «Αίαντες» της ΕΛ.ΑΣ με εντολή του Γαδάρχη. Μάχη τώρα δίνεται και στον οικισμό Αγία Σωτήρα, για να μην επεκταθούν οι φλόγες, όπου κατευθύνονται με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Σημειώνεται δε πως έχει διακοπή η κυκλοφορία στην Εθνική Οδό Αθηνών – Κορίνθου και στην Παλαιά Εθνική Οδό. Από τα διόδια Ελευσίνας έως και τα διόδια Κορίνθου και στα δύο ρεύματα.

Δείτε φωτογραφίες: 

Fotia_Mandra_Giannak1
Fotia_Mandra_Giannak2
Fotia_Mandra_Giannak3
Fotia_Mandra_Giannak4


Δείτε βίντεο: 





Ο πρόεδρος δημοτικής κοινότητας Νέας Ζώης Μάνδρας, Βασίλης Παπανικολάου, μιλώντας στο parapolitika.gr δήλωσε ότι «μας αφήσανε στο έλεος, δεν υπάρχει κινητοποίηση». Πρόσθεσε πως ενημέρωσε και εκλιπαρούσε για βοήθεια, ωστόσο μόνο η ομάδα ΔΙΑΣ βρίσκεται στο σημείο, δεν υπάρχει ούτε πυροσβεστικό, ούτε εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις. Τόνισε ακόμα ότι αποτελεί μια εξαιρετικά πρωτοφανή κατάσταση, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «τέτοιο πράγμα δεν έχω ξαναδεί».

Οι αστυνομικές δυνάμεις να πηγαίνουν πόρτα-πόρτα στα σπίτια, προκειμένου να εκκενωθεί και από τους τελευταίους πολίτες που παρέμεναν στις περιουσίες τους, ώστε να μην κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές.

Δείτε βίντεο από τις προσπάθειες κατάσβεσης:

Ήδη έχει δοθεί εντολή για εκκένωση, εκτός από τη Νέα Ζωή Μάνδρας, να εκκενωθούν οι οικισμοί Πουρνάρι, Πανόραμα, Αγία Σωτήρα, Παλαιοχώρι και Νέος Πόντος.

Δείτε φωτογραφίες: 

Fotia_Mandra_4
Fotia_Mandra_2
Fotia_Mandra_1
Fotia_Mandra_3

Η κατάσταση νωρίς το απόγευμα περιγράφονταν ως εξαιρετικά δύσκολη στο Πανόραμα.
 Ειδοποίηση για εκκένωση και της Νέας Ζωής Μάνδρας  αλλά και τον οικισμό Πόντου προς την Ελευσίνα. Λίγο πριν από τις 2 το μεσημέρι ειδοποίηση εκκένωσης εκδόθηκε και για τον οικισμό Νέου Πόντου.



Οι επιχειρήσεις διεξάγονται στη δυτική πλευρά του πύρινου μετώπου και καταβάλλεται προσπάθεια να αναχαιτιστεί η πυρκαγιά στην παλαιά εθνικη οδό Μανδρας Θήβας. 

Λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι, όπως είπε στην τηλεόραση του Σκάι ο δήμαρχος Μάνδρας Χρήστος Στάθης η φωτιά πέρασε την εθνική οδό και πάει προς Μάνδρα.

Έκκληση της Πολιτικής Προστασίας: Φύγετε από τα σπίτια σας

Έκκληση από την Πολιτική Προστασία προς τους κατοίκους της Νέας Ζωής Μάνδρας και του Νέου Πόντου Ελευσίνας, που παραμένουν στα σπίτια τους και έχει υπάρξει μήνυμα του 112 για απομάκρυνση. Η Πολιτική Προστασία καλεί τους κατοίκους να ακολουθήσουν τις οδηγίες των Αρχών και να φύγουν από τα σπίτια τους.


 

Στη μάχη των πυρκαγιών οι ένοπλες δυνάμεις

Από την πρώτη στιγμή των πυρκαγιών που ξέσπασαν στη χώρα, στη μάχη μαζί με τον κρατικό μηχανισμό, την πυροσβεστική και τους εθελοντές, ρίχτηκαν και οι ένοπλες δυνάμεις.

Σήμερα, στο Λουτράκι 5 Canadair ,2 μπουλντόζες και ανθρώπινο δυναμικό.

Στα Δερβενοχώρια, 4 Canadair, 2 ελικόπτερα Chinookκαι μπουλντόζες.

Στον Κουβαρά Αττικής 1 ασθενοφόρο του στρατού και ανθρώπινο δυναμικό.

Σημειώνεται ότι φτάνουν στη χώρα μας επιπλέον 4 Canadair, 2 από τη Γαλλία και 2 από την Ιταλία.

 
Νέα Ζωή Μάνδρας: Μάχη με τις φλόγες από κατοίκους και εθελοντές

Χρησιμοποιώντας ως «όπλα» κουβάδες, λεκάνες, λάστιχα και κλαδιά κάτοικοι και εθελοντές μπαίνουν στη μάχη με τις φλόγες που έφτασαν στη Νέα Ζωή και παλεύουν να σώσουν τις περιουσίες και τους κόπους μιας ζωής.

Την δραματική μάχη κατοίκων και εθελοντών απαθανάτισε ο φωτογραφικός φακός της Τατιάνας Μπόραλη αλλά και του Μιχάλη Καραγιάννη για το πρακτορείο Eurokinissi.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με όσα δήλωσε νωρίτερα ο Πρόεδρος Νέας Ζωής Μάνδρας στα parapolitika.gr δεν υπήρξε επαρκής συνδρομή της πυροσβεστικής μέχρι εκείνη την ώρα, γεγονός που πιθανότητα να αποτέλεσε καθοριστικό παράγοντα λήψης των παρακάτω εικόνων.

Δείτε εικόνες από τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των κατοίκων να σβήσουν τη φωτιά στη Νέα Ζωή:

nea-zoh-ethelontes__2_
nea-zoh-ethelontes__3_
nea-zoh-ethelontes__6_
nea-zoh-ethelontes__7_
nea-zoh-ethelontes__8_
nea-zoh-ethelontes__9_
nea-zoh-ethelontes__10_
nea-zoh-ethelontes__11_
nea-zoh-ethelontes__13_
nea-zoh-ethelontes__15_
nea-zoh-ethelontes__16_
nea-zoh-ethelontes__17_
nea-zoh-ethelontes__18_
nea-zoh-ethelontes__19_
nea-zoh-ethelontes__1_
nea-zoh-ethelontes__5_
nea-zoh-ethelontes__12_
nea-zoh-ethelontes__14_

 
Ανάκληση αδειών του προσωπικού του Πυροσβεστικού Σώματος  

 
Oλόκληρος ο κρατικός μηχανισμός, από χθες Δευτέρα, είναι σε απόλυτη ετοιμότητα για να αντιμετωπίσει τα πολλαπλά πύρινα μέτωπα που έχουν ξεσπάσει. Πριν από λίγη ώρα έγινε γνωστό πως ανακαλούνται όλες οι άδειες στην Πυροσβεστική Υπηρεσία της χώρας.

Στην τελευταία έκτακτη ενημέρωση για τις δασικές πυρκαγιές, ο εκπρόσωπος τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος Βασίλης Βαθρακογιάννης, τόνισε ότι η φωτιά στα Δερβενοχώρια είναι σε εξέλιξη και έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις, προκάλεσε ζημιές, με τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας να πραγματοποιούν δεκάδες απεγκλωβισμούς πολιτών. Για τη φωτιά στο Λουτράκι είπε ότι παρά τις μεγάλες προσπάθειες που γίνονται δεν έχει ελγχθεί ακόμη.

Οι σημαντικότερες πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν σήμερα και χρειάστηκε να επιχειρήσουν επίγιες και εναέριες δυνάμεις και έχουν ελεγχθεί είναι:

-Στην Ηρακλειά,
-Οι δύο πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα στο Δαφνί
-Μία πυρκαγιά στην Καλλονή Λέσβου
-Στη Γαλήνη Λαρίσας
-Στη Χρυσοκελαριά Μεσσηνία
-Μία στο Σέσκλο Μαγνησίας.

Ο κ. Βαθρακογιάννης αναφέρθηκε επίσης στο αίτημα της Ελλάδας για βοήθεια στο οποίο ανταποκρίθηκαν Γαλλία και Ιταλία οι οποίες στέλνουν τέσσερα αεροσκάφη τα οποία αναμένονται τις επόμενες ώρες στη χώρα μας.

Σημείωσε ακόμα ότι και η αυριανή ημέρα είναι πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς καθώς οι άνεμοι θα φτάνουν τα 7 μποφόρ. Όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας δίνουν τη μάχη. Οι επόμενες ημέρες είναι επικίνδυνες για την εκδήλωση πυρκαγιών.

LIVE ο χάρτης με τις φωτιές σε όλα τα μέτωπα 

Τα μέτωπα σε Δερβενοχώρια και Λουτράκι βρίσκονται σε εξέλιξη και η μάχη των δυνάμεων που επιχειρούν να τα περιορίσουν συνεχίζεται. NASA και Windy με live χάρτες καταγράφουν την πορεία των πύρινων μετώπωπων.

Χάρτης της NASA 

Χάρτης της Windy 

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της Πυροσβεστικής λίγο πριν από τις 19.00 χρειάστηκαν απεγκλωβισμοί σε αρκετές περιπτώσεις στα Δερβενοχώρια, ενώ στο Λουτράκι η φωτιά δεν έχει ελεγχθεί ακόμη.

Παράλληλα, σε άλλη μια εξέλιξη που δείχνει τη σοβαρότητα της κατάστασης, ανακλήθηκαν οι άδειες του προσωπικού του πυροσβεστικού σώματος.