Τεράστια φαίνεται ότι είναι η καταστροφή που έχει σημειωθεί στις περιοχές της Αττικής και του Λουτρακίου που επλήγησαν από την πυρκαγιά.

Δεκάδες σπίτια έχουν καταστραφεί από την πύρινη λαίλαπα. Δυστυχώς, όμως πέρα από τις υλικές ζημιές ένα άλλο δράμα εξελίσσεται παράλληλα και αυτό δεν είναι άλλο από την τύχη αμέτρητων παραγωγικών και ζώων συντροφιάς που βρισκόντουσαν μέσα σε σπίτια, καταφύγια και μαντριά από τα οποία πέρασε το μέτωπό της φωτιάς. Σύμφωνα με πληροφορίες το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο δήμο Μάνδρας, όπου εθελοντές και αρμόδιοι φορείς δίνουν μάχη προκειμένου να περισυλλέξουν αμέτρητα ζωάκια τα οποία αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της φωτιάς.

Η επικεφαλής της Ειδικής Γραμματείας για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς του Υπουργείου Εσωτερικών, Μαριάνθη Δημοπούλου μιλώντας στο parapolitika.gr ανέφερε οτι η κατάσταση είναι αρκετά σοβαρή και γίνεται μεγάλη προσπάθεια προκειμένου να διασωθούν όλα τα παραγωγικά και τα ζώα συντροφιάς από τις πυρόπληκτες περιοχές.

«Ακόμα υπάρχουν φωτιές και βρισκόμαστε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης εδώ στην Ειδική Γραμματεία. Σήμερα οι εκκλήσεις για να σώσουμε ζωάκια μέχρι αυτή τη στιγμή δεν είναι ακόμα πάρα πολλές. Είχαμε πριν από λίγη ώρα εκκλήσεις για να σώσουμε κάποια γαϊδουράκια τα οποία θα μεταφερθούν στο καταφύγιο Little Shelter. Εκεί μεταφέρονται όλα τα παραγωγικά ζώα τα οποία διασώζονται από τις φλεγόμενες περιοχές. Σε ό,τι έχει να κάνει με τα ζώα συντροφιάς, δηλαδή τα σκυλάκια και τα γατάκια, έχουμε διασώσει 400 ζώα. Το ευχάριστο είναι ότι μέσα σε αυτά δεν έχουμε σοβαρά περιστατικά, δηλαδή ζωάκια που να φέρουν σοβαρά εγκαύματα. Αυτά τα ζωάκια είναι συγκεντρωμένα στον σταθμό πυρόπληκτων ζώων στο λατομείο ΛΑΤΟ στο Γαλάτσι. Εκεί την διαχείριση την έχει το Dogs' Voice. Όλα τα ζωάκια που συγκεντρώνονται λαμβάνουν περίθαλψη και πρώτες βοήθειες από την εθελοντική δράση Kτηνιάτρων Ελλάδος. Όσα από αυτά χρίζουν μεγαλύτερης φροντίδας, μεταφέρονται σε κτηνιατρικές κλινικές και στην πορεία θα προωθηθούν σε χώρους φιλοξενίας ή θα δοθούν για υιοθεσία. Όσα ζωάκια έχουν ιδιοκτήτη θα επιστραφούν σε αυτούς» ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Δημοπούλου. Και συνέχισε: «Το μεγαλύτερο πρόβλημα μέχρι στιγμής υπάρχει στη Μάνδρα. Κάνουμε έκκληση σε όσους ανθρώπους βρούνε κάποιο ζωάκι συντροφιάς στις πυρόπληκτες περιοχές της Μάνδρας, του Λαγονησίου και της Σαρωνίδας να το μεταφέρουν στο Γαλάτσι. Εκεί δεν συγκεντρώνουμε απλά τα ζώα, κάνουμε καταγραφή και σήμανση προκειμένου να μπούνε στη βάση δεδομένων, είτε είναι αδέσποτα, είτε είναι ιδιόκτητα.

Στη συνέχεια η κυρία Δημοπούλου αναφέρθηκε και στην καταστροφή του καταφυγίου ζώων συντροφιάς Fazoo στο Λαγονήσι από την πύρινη Λαίλαπα. «Δυστυχώς από τη φωτιά στο Λαγονήσι καταστράφηκε το καταφύγιο Fazoo farm στο οποίο δυστυχώς πέθαναν 16 σκυλάκια από τις φλόγες. Δυστυχώς, εκεί οι άνθρωποι δεν πρόλαβαν να αντιδράσουν. Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα αλλά είμαστε σίγουροι ότι θα τα καταφέρουμε. Είναι η πρώτη φορά που στη χώρα υπάρχει μεγάλη οργάνωση για να διασωθούν τα ζώα» είπε.

Αμέσως μετά η ίδια έκανε έκκληση σε όλους τους ιδιοκτήτες ζώων στις πυρόπληκτες περιοχές λέγοντας τα εξής: «Θέλω να κάνω έκκληση σε όλους τους ανθρώπους από τις περιοχές που πλήττονται από τη φωτιά να μην αφήνουν τα ζώα τους δεμένα και να αφήνουν τις πόρτες ανοιχτές από τις αυλές, προκειμένου τα ζωάκια να μπορούν να φύγουν μόνα τους. Σε περίπτωση που δεν μπορούν να τα πάρουν οι ίδιοι, να ενημερώσουν την Ειδική Γραμματεία (στα τηλ.2131364020 ή 2131364933 ή 2131364935), προκειμένου να σταλθούν εθελοντές για να διασωθούν».

Για το ίδιο θέμα μίλησε στο parapolitika.gr και η διευθύντρια της φιλοζωικής Zero Stray Pawject, Σταματίνα Σταματάκου, η οποία τόνισε και αυτή με τη σειρά της το μεγάλο πρόβλημα που έχει δημιουργήσει η φωτιά. Η ίδια συγκεκριμένα ανέφερε ότι :«Η φωτιά έχει πλήξει περιοχές που υπάρχουν πολλά αδέσποτα ζώα και πάρα πολλά καταφύγια ζώων. Η κατάσταση είναι τραγική, καθώς αρκετά καταφύγια έπρεπε να εκκενωθούν. Θα πρέπει να γνωρίζει ο κόσμος ότι η εκκένωση ενός καταφυγίου δεν είναι εύκολη δουλειά. Θέλει πάρα πολλή οργάνωση, δηλαδή θέλει πολλά οχήματα και πάρα πολύ κόσμο. Τα ζώα εκείνη τη στιγμή είναι σε τρομερό πανικό».

Αμέσως μετά ανέφερε ότι στο Λουτράκι διασώθηκαν περίπου 200 πρόβατα και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλές σημείο. «Στο Λουτράκι έχουν διασωθεί πάνω από 200 πρόβατα. Για αυτά τα ζώα μερίμνησε το υπουργείο εσωτερικών προκειμένου να έχουν δεξαμενή με νερό και μετά από δωρεά του Δημήτρη Φιντιρίκου εξασφαλίστηκε τροφή για ένα μήνα».

Καταλήγοντας η ίδια έμεινε στο γεγονός ότι σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, φέτος υπάρχει καλύτερη κρατική οργάνωση για την διάσωση των ζώων. «Αυτό που πρέπει να τονίσουμε όμως είναι ότι αυτή τη φορά υπάρχει πολύ καλύτερη οργάνωση και κρατική πρωτοβουλία που παλαιότερα δεν υπήρχε, προκειμένου να σώσουμε όλα αυτά τα ζωάκια. Δεν είχε ξαναγίνει κάτι τέτοιο τις προηγούμενες χρονιές» είπε χαρακτηριστικά.