Επεκτείνεται η δυνατότητα της άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών και για τις επικίνδυνες παρεμβάσεις στη συγκοινωνία μέσων σταθερής τροχιάς, πλοίων και αεροσκαφών, προκειμένου να διευκολυνθεί η ανάκριση που διεξάγουν οι εφέτες ανακριτές για το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών.

Ειδικότερα, με επείγουσα ρύθμιση του υπουργείου Δικαιοσύνης προστίθεται στο άρθρο 291 του Ποινικού Κώδικα παράγραφος με την οποία επιτρέπεται η άρση του απορρήτου των επικοινωνιών στις περιπτώσεις επικίνδυνων παρεμβάσεων στη συγκοινωνία μέσων σταθερής τροχιάς, πλοίων και αεροσκαφών.

Επισημαίνεται πως με τη διάταξη του άρθρου 6 του 5002/2022 ορίστηκε πως η άρση του απορρήτου των επικοινωνιών είναι επιτρεπτή για τη διακρίβωση συγκεκριμένων αδικημάτων, μεταξύ των οποίων , τα κακουργήματα περί προσβολών του δημοκρατικού πολιτεύματος, το κακούργημα του άρθρου 235 Π.Κ. περί δωροληψίας υπαλλήλου, καθώς και τα πλημμελήματα των άρθρων 339 Π.Κ. περί γενετήσιων πράξεων με ανηλίκους και 370ΣΤ Π.Κ. περί λογισμικών και συσκευών παρακολούθησης.

Ο Ν. 5002/2022 προβλέπει, επίσης, ότι για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών αποφαίνεται, εντός 48 ωρών, με ειδικά αιτιολογημένο βούλευμά του το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο μετά από πρόταση του εισαγγελέα.

Το βούλευμα ή η διάταξη που επιβάλλει την άρση του απορρήτου περιλαμβάνει ιδίως τις σοβαρές ενδείξεις ενοχής σε βάρος του προσώπου κατά του οποίου διενεργείται η άρση, τον σκοπό της άρσης, τα μέσα επικοινωνίας στα οποία επιβάλλεται η άρση, την εδαφική έκταση εφαρμογής της άρσης και την χρονική διάρκειά της.

Τα στοιχεία που συνελέγησαν σε εκτέλεση της διάταξης για την άρση του απορρήτου καταστρέφονται μετά την έκδοση αμετάκλητης απόφασης ή αμετάκλητου απαλλακτικού βουλεύματος.