«Η εβδοµάδα που έρχεται θα είναι µια από τις δυσκολότερες του φετινού καλοκαιριού». Αυτό έλεγαν τα στελέχη που συµµετείχαν στις συσκέψεις του υπουργείου Κλιµατικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας µε αφορµή τον παρατεταµένο καύσωνα. Η εκδήλωση πυρκαγιάς είναι αναπόφευκτη µέσα στο καλοκαίρι, λένε τα ίδια στελέχη στα «Π» και συµπληρώνουν: «Εµείς φροντίζουµε να είµαστε σε ετοιµότητα έχοντας κάνει τον απαραίτητο σχεδιασµό, ο οποίος αλλάζει ανάλογα µε τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα».

Ο σχεδιασµός της κυβέρνησης για την φετινή αντιπυρική περίοδο είναι βασισµένος σε τέσσερις πυλώνες: πρόληψη, προετοιµασία, ετοιµότητα, άµεση επέµβαση. Ετσι, ο επιχειρησιακός σχεδιασµός του Πυροσβεστικού Σώµατος ενισχύεται σε όλες τις περιφέρειες της χώρας µε διασπορά δυνάµεων σε όλες τις «επικίνδυνες» περιοχές της επικράτειας, µε περισσότερα οχήµατα και εναέρια µέσα αλλά και µε αύξηση του ανθρώπινου δυναµικού.

12_3

Άμεση παρέμβαση

Αεροσκάφη και ελικόπτερα βρίσκονται σε κάθε γωνιά της χώρας ώστε να είναι όσο το δυνατόν πλησιέστερα στο σηµείο της εστίας µε σκοπό την άµεση συνδροµή. Το ίδιο συµβαίνει και µε τα οχήµατα της Πυροσβεστικής, τα οποία βρίσκονται σταθµευµένα σε περιοχές όπου είναι αυξηµένος ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς, ενώ οι άνδρες και οι γυναίκες της Πυροσβεστικής πραγµατοποιούν περιπολίες µέρα και νύχτα. Στις περιπολίες αυτές συνδράµουν και οι εθελοντές, οι οποίοι φέτος είναι αυξηµένοι σε σχέση µε τα προηγούµενα χρόνια.

Το υπουργείο Κλιµατικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας έχει ήδη ξεκινήσει δράσεις πρόληψης, καθώς θεωρούνται πολύ σηµαντικές και κοµβικές για τη γρήγορη αντιµετώπιση µιας πυρκαγιάς. Ο µεγάλος στόχος είναι να αποφευχθούν οι µεγάλες εστίες πυρκαγιάς.

Προληπτικά μέτρα

- Καθορίζονται προληπτικά µέτρα πυροπροστασίας οικοπεδικών και ακάλυπτων χώρων που βρίσκονται σε περιοχές εντός εγκεκριµένων ρυµοτοµικών σχεδίων, εντός ορίων οικισµών χωρίς εγκεκριµένο ρυµοτοµικό σχέδιο και σε εκτάσεις που βρίσκονται εντός ακτίνας 100 µ. από τα όρια των ανωτέρω περιοχών.

- Ενισχύεται ο µηχανισµός της χώρας µέσω του Prepositioning Program, στο οποίο συµµετέχουν έξι χώρες (Βουλγαρία, Ρουµανία, Γερµανία, Μάλτα, Γαλλία και Σλοβακία) για δύο µήνες (Ιούλιο και Αύγουστο) µε δυνάµεις που εγκαθίστανται στην Αρχαία Ολυµπία, την Αττική και τη Θεσσαλονίκη. 
13_3
 

- Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται και στην εκστρατεία ενηµέρωσης του κοινού, έτσι ώστε κατά τους θερινούς µήνες οι πολίτες να είναι προσεκτικοί σχετικά µε τις εργασίες που πραγµατοποιούν στην ύπαιθρο.

112

∆εν ήταν λίγες οι φορές τα περασµένα καλοκαίρια που τα µηνύµατα της υπηρεσίας του 112 βοήθησαν ως προς την άµεση ενηµέρωση των πολιτών και τη γρήγορη εκκένωση περιοχών που βρίσκονται σε κίνδυνο. Ετσι, λοιπόν, ενισχύεται η υποδοµή της υπηρεσίας 112 της Πολιτικής Προστασίας, µε την κατάλληλη υλικοτεχνική υποδοµή, η οποία θα διασφαλίσει την οµαλή και απρόσκοπτη λειτουργία της και την πρόληψη πιθανών σοβαρών βλαβών.

Σκοπός είναι η επίτευξη της καλύτερης διαχείρισης περιστατικών έκτακτης ανάγκης µε την έγκαιρη ενηµέρωση των πολιτών, ο εντοπισµός των ελλείψεων του συστήµατος και η ενίσχυση του ωφέλιµου ζωής των υποδοµών του.

Ταυτόχρονα, αναβαθµίζεται το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και ∆ιαχείρισης Κρίσεων (ΕΣΚΕ∆ΙΚ). Με εκπαίδευση προσωπικού και αναβάθµιση τεχνολογικής υποδοµής του Κέντρου.

Παράλληλα, αναµένεται περαιτέρω ενίσχυση των µέσων πυρόσβεσης στην ελληνική επικράτεια. Στην κατεύθυνση αυτή βρίσκεται η υλοποίηση, του προγράµµατος «Αιγίς» για την αναβάθµιση της Πολιτικής Προστασίας της χώρας, µε συνολικό προϋπολογισµό 1,97 δισ.

Η χρηµατοδότησή του είναι από το Ταµείο Ανάκαµψης, το ΕΣΠΑ και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Πρόκειται για ένα εµβληµατικό έργο που περιλαµβάνει: - Ενίσχυση του στόλου αεροπυρόσβεσης µε αµφίβια αεροσκάφη.

- Περαιτέρω προµήθεια 5+2 αεροσκαφών τύπου Canadair µέσω και του Ευρωπαϊκού Μηχανισµού Εναέριων Μέσων Πολιτικής Προστασίας rescEU.

- Ενίσχυση του Πυροσβεστικού Σώµατος µε την προµήθεια 1.800 πυροσβεστικών οχηµάτων αξίας 262 εκατ. ευρώ µε χρηµατοδότηση από το ΕΣΠΑ και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Καταστροφική αμέλεια

Οι περισσότερες πυρκαγιές που εκδηλώνονται τα τελευταία καλοκαίρια στη χώρα µας και έχουν ως αποτέλεσµα την καταστροφή τόσο του φυσικού πλούτου όσο και περιουσιών είναι από αµέλεια. Γι' αυτό και ο υπουργός Κλιµατικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας εισηγήθηκε και προανήγγειλε την αύξηση των διοικητικών προστίµων σε όσους «παίζουν µε τη φωτιά».

Πρόληψη, προετοιµασία, ετοιµότητα, άµεση επέµβαση είναι οι τέσσερις πυλώνες του κρατικού µηχανισµού


Χαρακτηριστικό παράδειγµα είναι πρόσφατη φωτιά στην Εύβοια η οποία ξέσπασε βράδυ και όλη τη νύχτα οι πυροσβέστες πάλευαν µε τις φλόγες, προκειµένου η φωτιά να µην ξεφύγει περαιτέρω και κάψει περιουσίες ή απειλήσει τις κατοικηµένες περιοχές.

Παράλληλα, τεράστιο είναι και το κόστος µιας πυρκαγιάς για το ελληνικό ∆ηµόσιο. Τα καύσιµα των πτητικών µέσων και των οχηµάτων καθώς και η συντήρηση που χρειάζεται κάθε µέσο έπειτα από µία επιχείρηση κατάσβεσης είναι κάποια από αυτά που ανεβάζουν τον λογαριασµό.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» στις 15/7