Του Δημήτρη Κουνιά, εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ


Η λαϊκή ρήση «το μήλο έπεσε κάτω από τη μηλιά» φαίνεται να ισχύει απόλυτα στην περίπτωση του εγγονού του αείμνηστου πρώην προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Ευάγγελου Αβέρωφ. Πρόκειται για τον Αλέξανδρο Ιωάννου, ο οποίος, έχοντας την ίδια αγάπη με τον παππού του για την παραγωγή ποιοτικού κρασιού, δραστηριοποιείται έντονα τα τελευταία χρόνια στην οινοποιία που ίδρυσε ο ευπατρίδης Ηπειρώτης πολιτικός το 1959, φυτεύοντας κλήματα που έφερε από τη Γαλλία σε χωράφια της οικογένειάς του στο Μέτσοβο.
Ο νεαρός γιος της Τατιάνας Αβέρωφ και του Σωτήρη Ιωάννου μετέχει τα τελευταία χρόνια στο διοικητικό συμβούλιο της οινοποιίας «Κατώγι-Στροφυλιά», που δημιουργήθηκε το 2001 μετά τη συγχώνευση της εταιρείας του παππού του με μια οινοποιητική επιχείρηση που είχε έδρα την Ανάβυσσο, συνεχίζοντας να μεγαλώνει τόσο σε ποσότητα όσο και σε ποιότητα τα ονομαστά πλέον ηπειρώτικα κρασιά, πάντα σε συνάρτηση με το όραμα του Ευάγγελου Αβέρωφ. Σήμερα η εταιρεία εμφιαλώνει πάνω από 20 ετικέτες, ενώ διατηρεί αμπελώνες στις περιοχές της Ηπείρου, της Μακεδονίας, της Αττικής και της Νεμέας.



ΣΤΟ ΚΑΤΩΙ. Ο Αβέρωφ οινοποίησε την παραγωγή του στο κατώι του σπιτιού του. Από εκεί εμπνεύστηκε το όνομα του πρώτου του κρασιού. Επιμελήθηκε ο ίδιος τα πάντα, από την καλλιέργεια μέχρι την ετικέτα. Με όρεξη, μεράκι και προσωπικό κόπο φρόντισε για κάθε λεπτομέρεια. Οταν ο πειραματισμός του πέτυχε, πρότεινε τη δημιουργία ενός συνεταιρισμού Μετσοβιτών που θα καλλιεργούσε τη νέα ποικιλία, αλλά τελικά η σκέψη του ναυάγησε. Ο ίδιος, όμως, δεν το έβαλε κάτω και συνέχισε μόνος του. Τα πρώτα 10 στρέμματα σύντομα άρχισαν να αυξάνονται, για να φτάσουν τα 150. Σήμερα, το «Κατώγι» αποτελεί μια δυναμική οινοποιητική μονάδα που επενδύει συστηματικά τόσο στους αμπελώνες όσο και στην ανάπτυξη του οινοτουρισμού, έχοντας πια στο δυναμικό της ένα μικρό πολυτελές ξενοδοχείο στον χώρο του οινοποιείου.


ΚΙΝΑ. Σημαντικό ρόλο στην επέκταση της «Κατώγι-Στροφυλιά» διαδραματίζει τα τελευταία χρόνια ο Αλέξανδρος Ιωάννου, ο οποίος έχει αναλάβει, μεταξύ άλλων, την προώθηση των κρασιών σε χώρες του εξωτερικού. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι συμμετείχε μαζί με άλλους Ελληνες επιχειρηματίες στο ταξίδι που πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, στην Κίνα τον Μάιο. «Ηταν ένα ταξίδι που πήγε καλά και κρίθηκε θετικά από τον κόσμο. Η οργάνωση ήταν άρτια. Ολοι οι φορείς που ενεπλάκησαν, όπως το υπουργείο Ανάπτυξης, έκαναν το παν για να πάνε όλα καλά», ανέφερε πρόσφατα σε συνέντευξή του ο νεαρός Αλέξανδρος, επισημαίνοντας ότι η συγκεκριμένη συμμετοχή έδωσε στην εταιρεία επιπλέον κύρος. Στην κατεύθυνση αυτή είχε προηγηθεί το βραβείο «The Most Market Potential Prize» που απέσπασε το κρασί «Fresco Averoff Red 2009», από τη γηγενή ποικιλία Αγιωργίτικο, ΠΟΠ Νεμέα, στην εκδήλωση «World Winery Wine Tasting» που πραγματοποιήθηκε πριν από τρία χρόνια στην έκθεση Winexpo στην Κίνα. Το ίδιο κρασί διακρίθηκε και στον διαγωνισμό Wine International Challenge 2011. Πρόκειται για ένα κρασί με βελούδινα γευστικά χαρακτηριστικά, που διακρίνεται για τις κομψές αρετές της ποικιλίας του, δηλαδή του Αγιωργίτικου. Διάκριση στον διαγωνισμό Wine International Challenge 2011 απέσπασε και το «Κατώγι Αβέρωφ Ερυθρό». «Εμείς στείλαμε αρκετά μπουκάλια για τα γεύματα που πραγματοποιήθηκαν στην αποστολή», αποκάλυψε ο Αλέξανδρος Ιωάννου στην ίδια συνέντευξη, ενώ δήλωσε ότι οι εξαγωγές -και στην Κίνα- αποτελούν σημαντικό κομμάτι της μετσοβίτικης οινοποιίας.




Μένει μακριά από την πολιτική


Η συμμετοχή του Αλέξανδρου Ιωάννου στο ταξίδι του κ. Σαμαρά στην Κίνα δεν ήταν τυχαία. Ο πρωθυπουργός παρακολουθεί με ενδιαφέρον τα επαγγελματικά βήματα του εγγονού τού Ευάγγελου Αβέρωφ, αφού είναι γνωστό ότι ο τελευταίος αποτελεί τον πολιτικό «πατέρα» του Μεσσήνιου πολιτικού. Ο κ. Σαμαράς έχει εξαιρετικές σχέσεις με τη μητέρα του Αλέξανδρου, Τατιάνα Αβέρωφ. Η τελευταία εργάστηκε επί είκοσι χρόνια ως ψυχολόγος, ενώ εδώ και χρόνια διευθύνει την Πινακοθήκη Ευ. Αβέρωφ στο Μέτσοβο. Στις εκδηλώσεις της Πινακοθήκης φροντίζει να δίνει το «παρών» ο πρωθυπουργός, όπως το 2009, όταν πραγματοποιήθηκε έκθεση με τίτλο «Το πορτρέτο ενός μουσείου: Πινακοθήκη Ευ. Αβέρωφ», που εγκαινιάστηκε στο Μουσείο Μπενάκη από τον ίδιο τον κ. Σαμαρά, που είχε τότε την ιδιότητα του υπουργού Πολιτισμού. Μπορεί ο εγγονός του Ευάγγελου Αβέρωφ να μεγάλωσε σε μία οικογένεια με έντονες πολιτικές αναφορές, ωστόσο ποτέ δεν σκέφθηκε να ασχοληθεί με την πολιτική. Αντίθετα, από μικρός έδειξε ότι τον είχε κερδίσει ο χώρος των επιχειρήσεων. Μετά τις σπουδές του στο Αμερικανικό Κολέγιο Deree, στον τομέα της Διοίκησης Επιχειρήσεων, εργάστηκε στο γραφείο προσωπικού του ίδιου εκπαιδευτικού ιδρύματος, ενώ στη συνέχεια ασχολήθηκε με την οινοποιία «Κατώγι-Στοφυλιά». Ως πτυχιούχος γυμναστής, μάλιστα, του Πανεπιστημίου Αθηνών ασχολείται με τον αθλητισμό, κάνοντας και πρωταθλητισμό σε χειμερινά σπορ.