Η χώρα εισέρχεται σε κλοιό παρατεταμένου καύσωνα, με επικίνδυνες και πρωτόγνωρες θερμοκρασίες. Τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με το νέο επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων της ΕΜΥ, ο υδράργυρος θα ξεπεράσει τους 45 βαθμούς Κελσίου.

Το δεύτερο κύμα καύσωνα ξεκίνησε από σήμερα και θα διαρκέσει έως τα μέσα της επόμενης εβδομάδας. Λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, οι Αρχές έδωσαν οδηγίες για την προστασία των εργαζομένων.

Σύμφωνα με αυτές, όπως και στον προηγούμενο καύσωνα, για τον ιδιωτικό τομέα προβλέπεται για αύριο και σε περιοχές όπου το θερμόμετρο θα ξεπεράσει τους 40 βαθμούς Κελσίου:

  • Παύση εργασιών για όσους εργάζονται σε εξωτερικό χώρο από τις 12:00 – 17:00,
  • Σύσταση για τηλεργασία για ομάδες υψηλού κινδύνου.

Τι ισχύει για το Δημόσιο

Παρόμοια είναι η πρόβλεψη και για τον δημόσιο τομέα:

  • Τηλεργασία για τις ευπαθείς ομάδες & χρήση ειδικής άδειας,
  • Ευέλικτο ωράριο προσέλευσης και αποχώρησης,
  • Αποφυγή εργασίας 12.00 – 17:00,
  • Επαναπρογραμματισμός ραντεβού.

Αρχαιολογικοί χώροι

Η Γενική Γραμματεία Πολιτισμού ενημερώνει ότι λόγω των υψηλών θερμοκρασιών έως και την Κυριακή 23/7/2023, τροποποιείται το ωράριο λειτουργείας των αρχαιολογικών χώρων και των μνημείων κατά τις μεσημβρινές ώρες, με τελευταία είσοδο στις 12:00 και επανέναρξη λειτουργίας στις 17.30.

Σε περίπτωση που υπάρξει μεταβολή των καιρικών συνθηκών, το υπουργείο Πολιτισμού θα επανέλθει με νέα ανακοίνωση.

Σε κάθε περίπτωση, οι Εφορείες Αρχαιοτήτων θα μεριμνήσουν για την ενημέρωση όλων των υπαλλήλων τους και για τη λήψη των ενδεδειγμένων μέτρων, λαμβάνοντας υπόψη τη φύση των καθηκόντων των εργαζομένων και τις συνθήκες του τόπου παροχής εργασίας τους.

Δείτε αναλυτικά στο παρακάτω βίντεο: