Για ακόμα μία νύχτα πυροσβεστικές δυνάμεις και εθελοντές που συνδράμουν στην κατάσβεση των πυρκαγιών βρίσκονταν επί ποδός υπό τον φόβο νέων αναζωπυρώσεων. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που είχαν να αντιμετωπίσουν τα επίγεια μέσα ήταν οι αναζωπυρώσεις σε Δυτική Αττική, Ρόδο και Λακωνία.

Βελτιωμένη η κατάσταση στη Μάνδρα

Στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Αττικής δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο από το βράδυ της Πέμπτης, ωστόσο οι ακραίες συνθήκες που επικρατούν δεν μπορούν να αποκλείσουν τον κίνδυνο επέκτασης, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιπύραρχο Γιάννη Αρτοποιό. Οι πυροσβέστες με τα επίγεια που διαθέτουν προχωρούσαν κατά τη διάρκεια της νύχτας στην κατάσβεση σε σημεία που έκαιγαν. 

Όπως λένε οι πυροσβέστες, η φωτιά αναπτύσσει μια δική της θερμική συμπεριφορά και δημιουργεί διαρκώς νέα μέτωπα, κάτι που κάνει την προσπάθεια της κατάσβεσης ακόμα δυσκολότερη. Στο σημείο κατά τη διάρκεια της νύχτας επιχειρούσαν ενισχυμένες δυνάμεις με 350 πυροσβέστες, 122 οχήματα και 8 πεζοπόρα τμήματα, ενώ μέχρι τις 9 το βράδυ υπάρχει και συνδρομή από 23 εναέρια μέσα συνολικά.

Η φωτιά στη Μάνδρα είναι σε εξέλιξη, η εικόνα ωστόσο είναι βελτιωμένη. Νωρίτερα, χθες, είχε δοθεί αρχικά εντολή εκκένωσης για τους οικισμούς Αγία Σωτήρα, Παλαιοκούνδουρα, Πανόραμα και Παλαιοχώρι. Στη συνέχεια και για τις περιοχές της Οινόης, του Αγίου Ιωάννη Κόρακα, του Αγίου Παντελεήμονα και της Κιάφας.

Σε εξέλιξη στη Ρόδο

Σκληρή συνεχίζει να είναι η μάχη με τις φλόγες στη Ρόδο. Οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς και κάποιες από αυτές είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν λόγω του δύσβατου σημείου που κατακαίει η φωτιά, στο δάσος του Έμπωνα. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν οι Δημοτικές Ενότητες Καμείρου, Αταβύρου και Λινδίων.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας το μέτωπο από Απόλλωνα προς Λάερμα εμφάνιζε τη μεγαλύτερη επικινδυνότητα, γι' αυτό και καταβάλλoνταν πολύ μεγάλη προσπάθεια για τον περιορισμό του. Προσωπικό της ΠΥΡ, εθελοντές κ.ά. βρίσκονται στο σημείο και προσπαθούν να καταστείλουν την έντασή του.

Το ίδιο είχε συμβεί νωρίτερα και στην περιοχή του Προφήτη Ηλία, όπου οι φλόγες πλησίαζαν επικίνδυνα τις εγκαταστάσεις αλλά και τις κεραίες που βρίσκονται στην περιοχή. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το χθες το μεσημέρι κι έπειτα, όλες οι δυνάμεις αναλώνονται στο να αντιμετωπίζουν τις συνεχείς και επικίνδυνες αναζωπυρώσεις που σημειώνονται στα 4 μέτωπα της πυρκαγιάς αλλά και τις νέες εστίες που δημιουργούνται από τη μεταφορά με τον αέρα της κάφτρας της φωτιάς.

Σε ύφεση στη Λακωνία

Σε ύφεση η πυρκαγιά στο Λευκόχωμα Λακωνίας, μετά τη χθεσινή απογευματινή αναζωπύρωση, με μικρές εστίες να αντιμετωπίζονται από πεζοπόρα τμήματα. Οι φλόγες, με κατεύθυνση από Πυρί προς Λυκοβουνό, καίνε πευκοδάσος αλλά και ελαιώνες. Εκκενώθηκε και μία κτηνοτροφική μονάδα.

Ενισχύσεις

Για την κατάσταση στα μέτωπα των πυρκαγιών ενημερώθηκε ο πρωθυπουργός, ο οποίος μετέβη στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, βρίσκεται σε επικοινωνία με ομολόγους του προκειμένου να εξασφαλιστεί βοήθεια που θα συνδράμει το έργο των πυροσβεστών.

Την ίδια ώρα, σε συλλήψεις τριών ατόμων προχώρησαν οι αρχές στην Κρήτη, επειδή πραγματοποιούσαν υπαίθριες εργασίες, επικίνδυνες για πρόκληση πυρκαγιάς.